Ћирилица Latinica
01.10.2020.
Политика

Кривокапић: У Владу улазе представници партија са највећим бројем гласова!

Аутор: Редакција 17 Оставите коментар

ПИШЕ: Проф. др Здравко Кривокапић

У овом значајном историјском моменту налазим се пред одговорним задатком. Треба да предложим Владу која ће репрезентовати вољу грађана и успјешно водити земљу ка бољитку свих. Изазов је, са једне стране, саставити Владу од експерата за одређене области, а са друге, од људи који су у политици и који ће својом политичком чашћу гарантовати да ће посао бити урађен према курсу који су грађани већински препознали и гласали за њега. Вријеме је да се, након тридесет година, сви уозбиљимо и схватимо да је сваки грађанин Црне Горе важан колико и њен предсједник. Том грађанину служимо, за њега се боримо и ако смо га, за рачун било чега, и било кога, занемарили, онда смо промашили задатак. Шта жели тај грађанин? Лијепо је рекао Кит Честертон да се људи лако могу сложити око тога шта је зло, али шта је добро, то је другачије у свачијој свијести.

У току је процес формирања владе. Сматрам да грађане не треба оптерећивати проблематиком расподјеле ресора. То је прије свега ствар договора између политичких субјеката. Тако нешто се не ради у медијима. Предлог састава Владе, план и програм, представљају се јавности тек када се постигне договор и артикулишу циљеви и приоритети. Све остало је помало недолично и оптерећује све нас.

Најважнији изазов у овом тренутку се зове економија. Партизане и четнике, бјелаше и зеленаше требамо оставити да се тјерају по шумама историје. Вратимо их у књиге и научне радове одакле су их намјерно извукли политичари пропале економије који су своју неспособност у економској, али и лошу намјеру у правној сфери покривали темама које, огроман дио становника Црне Горе, реално не оптерећују. 

Не сумњам да је сваки одрастао грађанин изградио свој однос према традицији, историји или вјери. То му у будућности нико не може и не треба одузети. Такве теме, које су увијек интересантне са научног аспекта у наредном периоду препустимо научницима. Историју историчарима, а духовне теме представницима религија. Оно што оптерећује грађане наше лијепе земље са изванредним природним потенцијалом јесу економска питања. Садашња економска ситуација није ружичаста. Црна Гора ме тренутно подсјећа на велики и сигуран брод који су досадашњи владари развалили да би свако плутао на свом, што већем, парчету дрвета. Садашње панично запошљавање кадрова које је, изгледа, терен препознао, додатно оптерећује буџет и говори о партитоизму са нулом патриотизма и бриге о суграђанима.

Црна Гора ипак, има толико прилика за економски опоравак да ми се чини да смо стигли у посљедњем, али још увијек добром тренутку. Кадрови способни да остваре пројекте за повратак на стазу актуелног свјетског тржишта постоје. Многи су међу нама, али су и отишли одавде и усавршили се радећи у великим системима.

Видимо неопходност постављања таквих стручњака способних да воде пројекте у сфери дигиталне економије, препознају глобалне трендове и усмјеравају нашу производњу роба и услуга у складу са свјетском потражњом. Ово може малој, по броју становника, Црној Гори обезбиједити неопходан пласман. Потребно је усмјерити ИТ сектор и дати му замах користећи моћ државе. Црна Гора је идеално мјесто за дигиталне номаде. Work and Travel шансе треба схватити и методично прихватити. Пољопривреда просто вапи за стварном подршком и озбиљан план се мора што прије направити и спровести.

Оно што вам могу обећати је да ћу надзирати рад сваког министарства и то на дневној бази. Пратићу ток новца до посљедњег цента. Зато сам већ покренуо ИТ сектор. Навикли смо да на министре гледамо као на богове. Нисам сигуран да ће дјелатник у министарству, какво требамо фомирати, имати друге мотиве за посао осим схватања да се жртвује за народ под будним оком тог истог грађанина. Важно је да све политичке партије препознају овај нови моменат. 

Идеално, у политику не би требало да улазе они који желе моћ или који мисле да су неспособни за било шта друго. У Влади нам требају људи који овакав задатак доживљавају као велику жртву, спремни да потроше значајно вријеме свог живота, свјесни, колико ће, до сваке ситнице, бити контролисани и од домаћих и од међународних фактора. У овом случају важан је процес.

Постављени циљеви се кроз договорену стратегију морају достићи. Радници у новим министарствима па и министри ће бити смијењени уколико се покажу као нестручни и неспособни за постизање очекиваних стандарда. Превише дуго смо гледали министре који, као гладни лавови, имају најбоље мјесто у черупању Црне Горе.

Сујета, властољубље и славољубље ће се показати као веома лоши мотиви за овакав рад, а будући министар умјесто славе и новца, може лако зарадити и затвор уколико својим радом склизне у незаконите радње. Нико у Црној Гори, а ни у међународној заједници, чији смо реалан дио, неће више толерисати корупцију и криминал или неспособност. Након свих обављених разговора у једно сам сигуран: повратка на старо нема! Они који се надају другачијем исходу грдно ће се разочарати.

 
(Аутор је кандидат за мандатара Владе Црне Горе)

Коментари
Nusret
Nusret: Dritane ako si na ovo pristao sto pise Krivokapic izdao si svoje Albance. Ovi će da izbrišu Crnu Goru i je proglase za pokrajinu Srbije a nismo se za to borili sve ove godine. Oni će prvo da uhapse sve iz bivše vlasti a sve pričaju nema osvete a spremili su Goli otok novi. Znači li ovo Krivokapiću bijedniče da su ti ipak Amfilohije, Irinej i Vučić sastavili vladu!?
01.10.2020 10:42
Za. Slucajnog mandatara
Za. Slucajnog mandatara: Ovaj lik svuda se slucano nadje. I na doceku Kavaje i kod Carevica kod popova neko ga slucajno predlozi za nosioca liste DFa pa sad za mandatora vlade skoro na svaku sliku je sa casom u ruku nikako da se jednom slucajno nadje medju Crnogorcima a oce da vodi Crnu goru zlo i naopako a vidi mu ova 4 ministra pa koce njih za ozbiljno da shvati sprdnja na vidiku nek nam je veliki bog u pomoc.
01.10.2020 12:11
Šestan
Šestan: Propalo se se... Niže nemože ! Sa ovim ”tipovima” na vlastI a i sa redakcijom portala koja selektivna sto se tiče objavljivanja komentara na njihovo širenje velikosrpstva u svakom pogledu. Srpske demokrate da da ... sve moj do moga. Kako vele ono plačljivo punih očiju suza : “MI SMO UGROŽENI !!! “ Ajte na doručak gore kod AV svi polako Titovim vozom plavim i ostanite gore lijepo je.
01.10.2020 12:28
Mkd
Mkd: Одмори, Нусрете
01.10.2020 12:30
forgotten
forgotten : a nusrete,nesretni nusrete, nece valjda 4 mandata odlucivati o 27. Ako si pri cistoj svijesti treba da znas da ih je NAROD izabrao!!!
01.10.2020 13:24
Suza za crnu goru
Suza za crnu goru: Nusrete kojim pravom .Albanci su manjina u CG A srbi su Crna Gora Svijetla Crna Gora Mozete svi pljuvati po Srbima .Srbi su Sveti Narod .Zato nas svi mrzite.Crna Gora je kolijevka Srpstva. Montenegrini zaladili opijum iz Albanije djeluje dobro na njihov mozak.Zaboravili ko su i sta su .Nisu nikada ni bili . Srbima traktorijada i svoje kolijevke a vi da se sirite ako niste srecni trebao vas je Ramo sa sobom i dobar dio Monenegrina vladajucu elitu pa da vide kako bi vladali kod Rama. Cast svim postenim ljudima bilo koje vjere kada cemo shvatiti da je jedna Zemlja Jedan Bog kako god ga mi zvali Isti vazduh udisemo Zivot je kratak .odakle ovolike mrznje. Novac prljavi novac nece ga niko u grob odnijeti(pojedini mozda)Zar ima nesto ljepse od jutarnje kafe sa komsilukom. Gdje sve posteno nesta. Slusajuci Krivokapica kao da Svetac govori.Abazovic Covjek od rijeci vrijedan postovanja.Mir medu nama
01.10.2020 13:25
Kole
Kole: Tako je! 30 godina su se mucili i sad treba jedan Dritan ,budala jedna nadmena da im diriguje dje ce i sto ce! Samo za jednu stvar je Milo bio u pravu ,a to je sto mu je rekao BITANGO! ON I JESTE STVARNO BITANGA! On da nas Srbe uslovljava ,a ne Dritkicu pa da si jos toliki! Nego sjedi dje si ,jer ni za dje si nijesi!
01.10.2020 17:17
Mile
Mile: Sve ce se zavrsit!!bice bolje kako god bilo!!!izgubijo je milo!!!gore bit nemoze pa kako bude!!!!
01.10.2020 20:24
Nedzad
Nedzad: Dritane kamiti u pamet, vidis li ti sta ti pusu I pricaju. Netrazi brata u TUDJINA pored svoje brace. Nijesu svi Albanci ludi koji su na politickoj sceni Crne Gore 30 godina . Ovi te pale da si ti pobjednik izbora, da si ti srusio vlast, a samo da bi preko tebe zavrsili svoj posa, a tebe ce nakraju sutnuti. Posavjetuj se sa svojima I vidjet ces I cuti od svojih da istorija potvrdjuje ove moje rijeci. Stari su ljudi rekli ko sa ovakvim ore guzicom vice. Kad oni zavrse svoj posa ti niti ces moci ostati u Crnu Goru niti ces moci oticu u Albaniju, od blama I sramota.
01.10.2020 21:38
Nedzad
Nedzad: Pogledaj ove komentare kako te ovi njihovu nazivaju. "sitan, nebitan siptar Dritan" Svi ti oni tako misle.
01.10.2020 21:46
Boća
Boća: Dritan je dobar momak!!dobar lik skroz!!e sad nemozemo ocekivat da pušti bradu,šubaru i kokardu na glavu da stavi???!
01.10.2020 22:05
Njegos
Njegos: Potirice mirni,nikad vise necete biti vlast i nikad vise antisrpski milonegro-NIKADA!Ovo je Njegosevska CG!Pa,pa drps,pa,pa lopovi i pa,pa poturice prodate!
02.10.2020 00:19
Ene
Ene: Sto su nervozne ove podukljice,tugujte podguzne muve nema vise mila blavora i njegove sekte,prc,prc
02.10.2020 00:20
Slaninar
Slaninar: Mudzosi MIRNI 🐷🐷🐷
02.10.2020 00:22
Mr. Montengro
Mr. Montengro: Ako su moja braća muslimani poturice, onda ste vi srbi posrbice jer genetka je egzaktna po osnovu dnk uzetih od 1460 muskaraca iz cg, postoji svega 5.5 procenata slovenske haplo grupe. Mozda su srbi Iliri ili trako-dačani koji zajedno čine gotovo 50 procenata stanovnika cg.
02.10.2020 13:51
Lscg
Lscg: Kole-Vole
03.10.2020 01:15
Vasilije
Vasilije: Sto mlatite praznu slamu,pamet u hlavu,zasucite rukava,radite i ne delite se jer neznate ko vam je otac.Tolika mesavina i kod i usvetu...najedite se hleba i najranite porodicu sto si albanac ili montenegrino,srbin ili bosnjak,a vidio nisi bosnu.budi covjek,a ne govno od govana,svi ti nevaljaju osim tvoje moje nacije.svi su ubice ,mrzitelj siledzije osim mojih?!.treba shvatiti da smo svi krivi
09.10.2020 16:30
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar