Ћирилица Latinica
08.05.2018.
Политика

Лалошевић: За разлику од "неких", ми смо поносни на антифашистичку борбу

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

Шеф медијског центра Социјалистичке народне партије (СНП) Црне Горе и одборнички кандидат Коалиције "ДФ-СНП, За град који волимо" у Бару, Василије Лалошевић, примјећује да данас ни у школама, ни на универзитетима, ни у медијима нема, или бар нема довољног, подсјећања на славну прошлост.

 "Дан побједе над фашизмом - 9. мај, један је од дана који буде понос, мада неки покушавају да га данас склоне у страну", истиче Лалошевић.

 "У сталној јурњави са временом, у настојању да створимо друштво економског и сваког другог просперитета, заборављамо на важне датуме када су остварени херојски подвизи наших очева и дједова за вријеме Другог свјетског рата", каже Лалошевић Срни поводом Дана побједе.

 Он сматра да констатације у стилу - "стигла су нека друга, модерна времена" - никако не могу бити оправдање, нити могу сметнути са ума чињеницу да је значај борбе против фашизма у великој мјери заборављен.

 Лалошевић наводи да једни славе Дан побједе над фашизмом, а други обиљежавају Дан Европе.

 "Једно не би требало да потире друго, пошто је модерна Европа утемељена на начелима борбе против нацизма, али и на принципима мира, разумијевања, толеранције и сарадње", сматра он и истиче:

 "Неко је лијепо примијетио да ће топовски плотуни и вијенци и овог 9. маја бити једина обиљежја овог славног дана. А не мора бити тако. Ово је прилика да се са поносом и пијететом сјећамо тих година, славних датума и да поштујемо жртве".

 Лалошевић подсјећа да је жртава на простору Југославије, према подацима Државне комисије СФРЈ - 1.706.000 милиона, од којих је нешто више од 300.000 бораца.

 "У Србији, Црној Гори и Републици Српској дешавања поводом Дана побједе су видљива и интензивнија. У неким другим крајевима бивше домовине обиљежава се мање или нимало.

 Старији се сјећају некадашње велике војне параде у Београду. Био је то дан када се, осим војног, показивао сав могући друштвени потенцијал уз незаобилазна историјска подсјећања на славне, херојске дане", наводи он.

 Лалошевић примјећује да данас ни у школама, ни на универзитетима, ни у медијима нема, или бар нема довољног, подсјећања на ту славну прошлост.

 "На свијетлом мозаику историје наших народа посебно се уочавају и снажно зраче оне генерације које су крвљу, животима и непоткупљивом младошћу извојевале једну од највеличанственијих побједа у историји - побједу над фашизмом", напомиње Лалошевић за Срну.

 Он закључује да то не смије никада бити заборављено, јер је народ у Црној Гори храброст и слободу одувијек цијенио и његовао као нешто најсветије.

(Срна)

Коментари
Jelic
Jelic: Ko se ne ponosi sad nije se ponosio antifasistima niko njegov ni onda kad su nasi slobodari oslobadjali Crnu Goru od Birolija i Drljevica, koji su silovali 80 % Cetinjanki i zato se tamo izrodilo toliko kopiladi fasistickih koji smrde sa sve svojom ljusturom jadnom i bolesnom. Smrt fasizmu, zivjela Rusija, zivjla Crvena Armija, zivjela Crna Gora a ne Montenegro !!!
08.05.2018 15:45
ZA jelica s'evernjaka
ZA jelica s'evernjaka: Jelicu smrdo, znas li koji je grad dao najvise narodnih heroja CT, srami se i stidi ovakvih rijeci, podji na CT pa kazi ovo ako imas m...da.
08.05.2018 17:54
za Jelica
za Jelica: Jelicu, a sto ti smeta Montenegro, to je internacionalni naziv za CRNU GORU ako nijesi znao, kao sto se NJemacka naziva Germany ili Dojcland, kao sto se Holandija zove Nederland i mnoge i mnoge zemlje, procitaj nesto ako vec pises, a zamisli koliko se kolpiladi rodilo u srbiji za vrijeme 500 godina ropstva pod Turcima, E VIVA MONTENEGRO.
08.05.2018 18:02
Limljanin
Limljanin: Veliki izvorni Crnogorac Matija Beckovic dobro rece : Crnogorci koji kazu da nijesu Srbi neka pitaju majke cija su kopilad. Daevjecna :(
08.05.2018 18:05
Mirko
Mirko: E jakoga si Crnogorca nasao, moj Limljanine, neka on pita svoju majku ciji je.,
08.05.2018 19:22
za Limljanina
za Limljanina: Limljanine, Crnogorci su Cernogorci autohtona nacija na ovim prostorima , Srbi su Srbi, pa sto nijesu ti Crnogorci kad su toliki srbi pripojili CRNU GORU Srbiji i nazvali je Srbija, nego se vjekovima borili za njenu suverenost i nezavisnost, koji su to vama dokazi da su Crnogorci Srbi, izjave NJegosa i kralja Nikole, i citanke izdate na CT 1895, nacija je nesto sto se stvara i ne nastaje odjedamput, moderne nacije su stvorene krajem 19 vijeka, ne moze meni niko reci da sam srbin jer ni ja ni moji preci nijesmo o nikad bili osim Crnogorci, sve to sto NJegos i Nikola govore govore u svoje ime, a koliko znamo oni su uvijek na prvom mjestu isticali da su Crnogorci, i vise stte stvarno dosadili sa tom temom, ako postoji i jedan covjek koji se osjeca samo Crnogorcem a jos za o ima uporiste u istoriji a ne 300,000 koji za sebe kazu da su Crnogorci ko ste vi da to negirate, nikad prije 20 vijeka nije bio nikakav popis na nacionalnoj osnovi koji bi nam pokazao kako su se osjecali nasi preci.
08.05.2018 19:31
STOJAN
STOJAN: Za Jelica@ kako da objasniš ovim Potkuricama neke stvari kad im je jedini idol Milo koji Crnu Goru u Crno zavi
08.05.2018 20:15
Cikic
Cikic: Podrska za DF-SNP. Broj 1 na listicu i pobjeda je nasa.
09.05.2018 01:20
za stojana
za stojana: A ko je tebi idol , Stojane, zna se ta moralna gromada Andrija Mandic haaaaaaaaaaaaaaaaaa
09.05.2018 08:57
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar