Ћирилица Latinica
05.06.2018.
Политика

Лалошевић о годишњици уласка у НАТО: Велика црногорска брука

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

Година је од уласка Црне Горе у НАТО, а већина опозиционих странака сматра да тај чин није донио никакве бенефите нашој земљи, већ представља једну од најтамнијих страница у њеној историји.

Борбени авиони НАТО, који су током агресије 1999. године убили хиљаде цивила и затровали територију СРЈ осиромашеним уранијумом, од данас господаре и небом Црне Горе.

Црна Гора је једина чланица НАТО која је ушла у тај војни савез, а да је претходно била мета његовог бомбардовања. Грађани Црне Горе нијесу имали прилику да на референдуму одлуче да ли желе да буду дио тог војног савеза, већ је одлука донијета гласовима владајуће партије и њених коалиционих партнера у Скупштини Црне Горе. 

Став Социјалистичке народне партије и тада и сада је био да држава мора организовати референдум, те да грађани треба да се изјасне да ли су за улазак у НАТО или против њега.

"Сјећам се свих прича и сучељавања оних који су били за и против уласка Црне Горе у НАТО.

Наши најзначајнији аргументи против НАТО-а били су, прије свега, да нам то не доприноси миру и стабилности. Да неће допринијети демократизацији Црне Горе, а то се и остварило.

НАТО и Европска унија имају различит систем вриједности. Ми треба да тежимо ка ЕУ, али не и према у НАТО", казао је за дневни лист „Слобода“ високи функционер СНП-а Василије Лалошевић.

Према његовим ријечима, НАТО је само „сурови војни савез”, у шта су се грађани увјерили 1999. године.

"Тада су усљед њиховог бомбардовања изгубљени животи наших грађана, чак и дјеце. Упозоравали смо да НАТО није гарант безбједности и сигурности. Такође, и да Црна Гора финансијски иде у велики минус чланством у НАТО. О ризику за војнике који учествују у њиховим војним интервенцијама, не бих ни говорио", истиче Лалошевић.

Он додаје да су они који су се залагали за улазак Црне Горе у НАТО тврдили да ће бити већа безбједност државе, односно, да ће доћи до јачања унутрашњополитичке стабилности.

"Међутим, послије извјесног времена, сада када више не може да се промијени одлука Црне Горе да буде дио НАТО-а, с правом можемо питати – да ли у Црној Гори постоји правни систем и владавина права која ће допринијети обрачуну са корупцијом и организованим криминалом? Да ли у Црној Гори, како су говорили заговорници НАТО-а, постоји сарадња и координација свих безбједносних државних служби?

Да ли смо у 2018. години, када смо чланица НАТО-а и у преговорима са ЕУ, сви једнаки пред законом, те да ли постоје резултати борбе против криминала у држави? О политичкој вољи да се униште криминал и корупција сувишно је и говорити", наглашава Лалошевић.

Такође, истиче да су заговорници НАТО-а тврдили да ће Црна Гора уласком у тај војни савез ојачати економију.

"Ми, нажалост, то побољшање не видимо. Заговорници НАТО-а тврде како ће бити изузетно богата туристичка сезона, а имамо парадокс да су нам главни гости управо гости из братске Србије која није чланица и која се противи чланству у НАТО. Ту су и гости из Русије, који се, такође, противе чланству у НАТО", каже Лалошевић.

Он сматра како је требало да грађани добију све информације о негативним посљедицама чланства у НАТО, те да сами одлуче да ли је то пут којим држава треба да иде.

"Ако су већ хтјели да нас увуку под тај одбрамбено-безбједносни кишобран, онда је требало да грађанима омогуће да о томе одлуче на референдуму и објасне им негативне стране чланства. Али, њихов циљ је био да се створи идеализована слика НАТО-а, иако је то била класична политичка воља", закључује Лалошевић, који обавља дужност шефа Медијског центра СНП Црне Горе и в.д. предјседника Општинског одбора те странке у Бару.

Коментари
Zuuu
Zuuu: dobro si reka al pusti mladje alo
05.06.2018 12:00
Delija barski
Delija barski: Kad si s Luksicem i Pavicevicima i ostalim dukljanima i antiSrbima onda ovo ne smijes da kazes.
05.06.2018 12:07
SNP Br
SNP Br: Mi vazda smijemo, a vi apstinenti i glasaci pokusnih kunica MNE sekte iš od nas.
05.06.2018 12:25
Baranin Njujork
Baranin Njujork: Pusti ti NATO i bruku Bruka je vas rezultat na zadnjim izborima. Bruka je to ste 30 god u opoziciji Barskoj i tu sjedite i ne mrdate. Bruka je to sto mladi poput Zagarčanina ne mogu doc do izražaja od vas. Bruka je to sto se lizete sa dps-om i družite privatno a ovamo pričate opoziciono. Bruka je to sto nestajete i vi SNP i DF. Sa 12 odbornika dok je Kalinić bio ba celu i skupstini pali na 2. Bruka je to sto vam je Cakan kriv, sto vam je Miličić kriv a ne tražite krivce u sebi moj Lalosevicu i Djurovicu. I na kraju bruka je sve to ikljucujuci u vezi vas a i NATO godišnjica koji si pomenuo.
05.06.2018 12:57
Cemi
Cemi: Jel ovo onaj cuveni opozicionar sto ga milo ucutka sa radnim mjestom u lusticu i platom od 5000e ???
05.06.2018 13:23
Desni bek
Desni bek: Mozete Vasku nabijat na nos svasta, ali je marka za sve u Bar. Majstor, orator numero 1, moze kurseve da vam svima drzi, pa ko izdrzi na njegovom kursu
05.06.2018 13:26
Bljak
Bljak: Kako se Vasko grli i raduje sa dukljanima dps-ovskim i antisrpskim, a ovamo toboze protiv njih.
05.06.2018 13:40
Velisa
Velisa: Kakav Vasko i Jonicq oni razbise SNP u Baru. Sledeci put necete preci ni cenzus. No briga vas vi ste sve ove godine sicarili na racun postenih clanova.Dobro su stari rekli za takve"ci je Bar ja njegov tovar"
05.06.2018 14:12
Принцип
Принцип: Васко, Дејо, Митровић, Тајић,Вучићевић, да се јавно извините Србима у Бару, да предате мандате Саши Лекићу и професору Лазару и да се бавите нечим другим гдје вам иде од руке , Немојте више да се замајавамо. У противном цијели Фронт у Бар иде код Милачића. То вам је бетонирано.
05.06.2018 14:47
Srba
Srba: Mora da ti se uzdrmala stolica na onih 5.000 na Luštici! J€si li što ušt€dio za star€ dan€?EEEEHE€€€
06.06.2018 11:16
Bato
Bato: Mozda je NATO bruka za Crnu Goru ali nije NATO kriv za lose rezultate na izborima , nego ste vi bruka jer ste neiskreni i narcisiodni navodno opozicionari Vasko, Dejo i ostala bratija. Sve glasace ce vam uzeti Milacic i Dajkovic. kritikujete vlast a vama je korjenje niklo koliko sjedite u opozicionim klupama, maknite se vise , nemate ideju i dosadili ste mnogo
06.06.2018 19:54
snp-ovac
snp-ovac: i nije ni cudo sto se ovako proslo.kritikujete..a mozda niste ni izasli na izbore.Sa laznim nikovima komunicirate..skoro psujete...Mico orlandic vam je mlad..branka nikezic je junior...Srzentic kadet..oni imaju vlast pa im se moze..Malo gradjanske kurazi za pocetak ne bi bilo na odmet izvjesnima.
06.06.2018 23:30
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar