Ћирилица Latinica
31.07.2019.
Политика

Лалошевић: Сва министарства дала сагласност за Општину Сутоморе, референдум се мора одржати

Аутор: Редакција 18 Оставите коментар

Говорећи на јучерашњој сједници Скупштине општине Бар поводом доношења Одлуке о мјесним заједницама, одборник СНП Василије Лалошевић је поновио оцјену и подршку општинског одбора СНП Бар и његовог сутоморског мјесног одбора, иницијативи грађана Сутомора за оснивање, односно враћање статуса општине овој мјесној заједници.

"Ви нећете да дате сагласност за општину Сутоморе јер знате да СНП и остале опозиционе партије увијек побједјују на изборима у овој мјесној заједници", казао је Лалошевић.

Како је казао, Устав Црне Горе јемчи право на локалну самоуправу као природно право, као и Европска повеља о локалним самоуправама. С обзиром да је код нас грађанин носилац суверенитета и да непосредно одлучује о квалитету живота у својој средини, ова иницијатива има и додатни импулс и у законодавном оквиру Црне Горе" - казао је функционер СНП-а.

"Пет допуна такозване Студије о друштвено - економској оправданости оснивања општине Сутоморе, резултирале су позитивним мишљењем свих министарстава у Влади Црне Горе као и релевантних државних управа и завода, чиме су испуњени сви услови за територијалном промјеном.

Стога је чудно да након свих позитивних мишљења, Министарство финансија и јавне управе говори о рационалности идеје о повећању броја општина код нас. А ви из барске општине застајете да дате подршку као да се плашите нечега.

Да ли се то неко препао нове општине Сутоморе? Да ли је након свих позитивних студија неко закључио да није добро због политичких разлога издвајати Сутоморе из Бара? Ми мислимо да је тако" - додао је Лалошевић.

Он је подвукао да у одбору за оснивање општине Сутоморе нема подјела, већ су сви јединствени у оцјени да се мора прихватити реалност и да овдје није ријеч о политици већ о економским параметрима, јер се паре одливају из Сутоморе у барски буџет, а да се веома мало новца враћа.

"Позитивно мишљење из Министарства јавне управе, само је потврдило вишедеценијску жељу житеља овог приморског мјеста, да управљају својим средствима и да их улажу у развој Сутомора.

Подсјетићемо, од вишемилионске продаје Маљевика, Сутоморе није добило ништа а постоји још таквих локација у овом дијелу општине и хоћемо да се оне валоризују на прави начин.

Стога је у најмању руку неозбиљно да Министарство финансија, на студију одрживости нове општине нема примједби и чак његови представници тврде да она има потребан фискални капацитет,  а да онда министар коментарише да је нерационално оснивати нове општине.

Његово приватно размишљање нека задржи за себе и пусти житеље Сутомора да се изјасне на референдуму хоће ли своју општину или не" - порука је Лалошевића.

Одборник СНП-а сматра да ће будућа општина Сутоморе бити рационално организована, те да ће бити прави сервис свих грађана.

"То треба да нам буде свима циљ како би створили претпоставке и услове за бољи живот свих становника овог приморског мјеста.
Ова Одлука, у којој на мала врата ви делегирате политичке представнике у Савјете мјесних заједница, није добра а амандман да то буде сразмјерно броју освојених гласова у тој мјесној заједници је нека врста изнудјеног решења и компромиса јер нису створене претпоставке за правично решење.

Мала присутност на јавним расправама нам даје за право да се ова тачка одложи за шест мјесеци, како би се након завршетка туристичке сезоне,на миру одлучивало о томе", закључио је Лалошевић.

Коментари
Zane
Zane: Bilo je tuzno slusatu juce koliko je Dusan Raicevic neznaven kad je branio tezu da misljenje nije pozitivno. Toliku kolicinu gluposti i opsteg obrazovanja nijesam čuo odavno. Vlada je nedvosmisleno dala sve saglasnosti, i opstina bez obzira na stav koji zauzme ima zakonsku obavezu da u roku od 90 dana od inicijative koja je predata u junu, raspise referendum. Znaci, ne gubite vrijeme na sabotazu, na kraju morate raspisati referendum, i ajde da se izmjerimo u Sutomoru na referendumu, na ferku.
31.07.2019 11:25
Alen
Alen : Kako da ne, da vam damo opstinu pa da je nazovete Srbija na moru. Znamo za jadac, idite u Beograd neka vam daju, aj cao bre, bjezite odavde
31.07.2019 11:42
Jurišlija
Jurišlija : Alene, da ti ve viče mama ?
31.07.2019 13:00
spicanino
spicanino: Moj komentar je nepotreban jer samo moje ime kaze sto zelim,idemo"Spicani"
31.07.2019 13:12
Za. Zane
Za. Zane: Koja si ti Dalabu ti si ovo shvatio kao tucu dvoboj nesto u tom stilu pa pozivas na ferku. Sto mislis da promijenis terapiju jako je ovo sutomorsko sunce drz se hladovine. A sto se tice Dusana Raicevica mozes da mu pljunes pod prozor i da avetas gluposti ali te niko ne uzima za ozbiljno. Vi ako kad a necete nikad dobijete opstinu za gradonacelnika postavite Ratka a za zamjenika Ivicu i ima da vam sve cveta.
31.07.2019 13:31
Odgovor Alenu
Odgovor Alenu: Ne pitaš se, ni ti ni tebi slični. Prti.
31.07.2019 14:13
petar
petar: Alene ko zivi od nadvoznjaka do Kufina mozda samo 92% Srba i Crnogoraca.Pa ce oni pitati Alena Nedzada i Rama oce li biti opstine ili ne.KOLIKO I KAKVIH Srba ima na To znas Alene poslednjih godina smijete ici po lokalima po Baru i to znas.Prena tome tisina koliko god bilo razlike izmedju Srba i Crnogoraca vi nikada odlucivati necete u vaznim pitanjima u Cg iako ste na ppslednjim izborima dobili priliku za to.
31.07.2019 16:32
spicanino
spicanino: Tebi sto smetaju Ratko i Ivica ,preporucijem ti spicansku"Fuskiju od Tovara"Mazgo.
31.07.2019 19:17
Za Spicanskg Tovara
Za Spicanskg Tovara: Ti si jedna neopjevana budala mlatis po ovom portalu moras biti mirodjija u svaku zaprsku. Sto mislis da ti promijenis dilera ovaj te nagrdi kukala ti majka avetnome. Ti zaboravi kako te nedje skoro pocasti Ivica pa sad se ti naso da branis Ivicu i Ratka pa oni su pametniji od tebe Tovare spicanski ne treba im advokat. Od sad se javljaj kad te neko prozove ne avetaj BASTARDU.
31.07.2019 20:52
Za Petra jebivjetra
Za Petra jebivjetra: Nemoj Petre jebivjetre da sabiras babe i zabe da te zamolim. Napisi kad sve znas od nadvoznjaka do kufina kolko ima Srba kolko posrbica i kolko Crnogoraca pa ces vidijeti da ste vi posrbice, izdajice nazalost u manjini bili i bicete. Zato Peruta ne avetaj i nedijeli narod u Baru probali su to mnogi prije tebe pa im nije uspjelo pa nece ni tebi avetnom.
31.07.2019 21:01
Topolino
Topolino: Tebi sto branis Iveka i Dudeka preporucujem ti Sestanske brabonjke od ovaca i koza pa ti izaberi po sopstvenoj zeli. Razumjeli Blavoru spicanski.
01.08.2019 02:06
Božo
Božo: Nemojte zaboraviti na vaterpoliste, jako su dobri
01.08.2019 06:59
spicanino
spicanino: Topolino momce"fino"nudis brabonjke,to je vjerovatno delikates u tvoj kraj.Strpi se pa dodgi na spicansku noc ,za takve kao ti nudimo (kulin i musnicu) kulin da ti zacepi "Turin" a musnicu da ti stavimo u "auspuh &pusnicu" cao Topolino cornuto grande.
01.08.2019 10:56
Odza Veilji
Odza Veilji: Laloševiću, znači da SNP ne pobjedjuje tamo, vi biste se śekirali za Spič, ka za lanjski snijeg! Od kad ste vi Laloševići u Bar, i koliko ve ima u Sutomore?
01.08.2019 11:27
Za. Spicanskog Blavora
Za. Spicanskog Blavora: Muci gnjido ne avetaj idi pored mora setaj. Ti si sutomorska ser budala dokona nezna sto ce od sebe pa visi na ovaj portal i balezga po vas bozji dan. Ti si spicanski isprdak tj. FILJO PUTANA.
01.08.2019 12:21
Za. Petra
Za. Petra: Pitas Pero ko zivi od nadvoznjaka pa do kufina zive normalni i nenormalni ljudi ko i svuda. Samo sto je to bilo mnogo drugacije do 90tih to su bili starosjdioci pretezno katolici i pravoslavci oni su bili u dobrim medjuljudskim odnosima o tome svjedoci i crkva sa dva oltara i tako je bilo vjekovima. A onda se desio rat za mir ili rat za veliku Srbiju kako ga ko zove i onda su dosle razno razne izbjeglice i promijenile strukturu Spica a oni imaju obicaj da odmah traze opstinu autonomiju pai republiku tako da ce Spicani biti manjina pa ce onda plakati za Badom ali ce im biti kasno.
01.08.2019 13:59
MRGA
MRGA: Samo obratite paznju po kojim savovima jedni druge pljujete da li ste normalni. Pa ovo odgovora DPS . To odnosno vi ih ovakvi nesretni drzite na vlast. Pljujete jedni druge po nacionalnom osnovi. Komsije, zivite jedni s drugima. A otkud znate da je Alen Alen, Petar Petar. A urednistvo portala isto poput Vijesti. Vi trebate da kanalisete svadiv govor mrznje. Postujem sto promovisete pravoslavlje, ali pustite da to radi Mitropolit i njihovi mediji. Ne ogranicavajte diskurs.
02.08.2019 14:51
vule
vule: Prestanite pljuvati ,inicijativa je isključivo podnjeta za prosperitet i razvoj Sutomora dakle ekonomski interes bez politike mada je ona prisutna u svakom koraku .Komunizam je Spičanima oteo opštinu i sada su se stvorili uslovi da je ponovo vratimo što nećemo propustiti jer je to u interesu 90% Sutomorana , srećno nam bilo!
03.08.2019 22:23
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar