Ћирилица Latinica
09.10.2020.
Политика

Лалошевић: Напади на новинаре велика брука и мрља одлазеће власти

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

У Извјештају Европске комисије стоји неколико забрињавајућих оцјена које могу успорити и закочити европски пут Црне Горе. Тон Извјештаја није охрабрујући, слажу се многи, али промјеном власти у нашој земљи стечена је прилика да држава крене напријед, и уколико се примијени очигледна политичка воља да се крене у обрачун са корупцијом, почну расвјетљавати разне афере, започети стварни процес ка независности судства, има наде за нас - оцијенио је Василије Лалошевић, високи функционер Социјалистичке народне партије (СНП).

Оно што посебно забрињава, казао је он,  је оцјена да Црна Гора није постигла напредак у погледу слободе изражавања.

"Хапшења и судски поступци против уредника онлајн портала и грађана због садржаја који су дијелили или објављивали током 2020. године, нису старој власти служили на част.
Црна Гора нема чиме да се много похвали ни у погледу решавања старих случајева напада на новинаре, констатовали су Европљани" - истакао је Лалошевић.

Он је подсјетио да је број напада на медије и новинаре последњих година  био у порасту, "а запаљиве изјаве, чија су мета били новинари и њихове редакције, су биле све присутније".

"ЕК је подијелила забринутост и око уредничке независности и професионалних стандарда јавног емитера РТЦГ. Ипак, у сијенци овог Извјештаја, можда је ово још једна прилика да се укаже на незадовољавајући положај новинарске бранше у Црној Гори.

Став СНП ЦГ по овом питању је одавно познат. Слобода медија је темељ демократије, али нема те слободе док се у потпуности не разријеше бројни случајеви напада на новинаре и док налогодавце и убице Душка Јовановића не стигне рука правде. Пут до истине у нашој држави није лак. Међутим, то не треба да обесхрабри наше посленике јавне ријечи да буду и даље значајан коректив друштвене збиље.
Бившу власт као да није много бринуо ни извјештај Репортера без граница који су Црну Гору рангирали на изузетно лоше, понижавајуће 104. мјесто. Морамо истаћи, посебно забрињавајући тзв. економски притисак на независне медије. Са новом влашћу, и напорима медијске заједнице вријеме је да се ови недостаци отклоне, како би наш пут ка Европи био бржи и што квалитететнији и у интересу свих грађана Црне Горе" - поручује Лалошевић.

Коментари
Ranjas
Ranjas: Sve ce to ODT u Baru pozlatiti. Istureno odjeljenje ANB/a, gospodara zivota i smrti u poslednjih 30 godina sramote u kojoj je zivjela CRNA i gora !!!!
09.10.2020 15:46
Savo
Savo: Lalosevic izgleda brani svog prijatelja koji uredjuje ovaj vas portal a koji je tuzio onog Magovcevica i Spaica ... I Miskovog kuma Gojka sa cetnickog IN4S portala. A brate presmrdjeli su sa srbovanjem, evo sad su pobijedili i opet kukaju o ugrozenosti Srba. Morali su dobiti malo od od sefova policije porciju, a taj Spaic je u potonje dane usao u DPS, da profitira malo vise, ponada se macak da ce ta govna opet osvojiti vlast. Kurac brate, zajeba se i ti i oni i ovaj Mago.... Predjite sad u SDP da cistih ruku pravimo snaznu partiju za moderni Montenegro. Nikad vise 1918.
09.10.2020 15:51
Дуња
Дуња: Не пиштите коментаре против браће Маговчевић - Спаић, осјетљиви су на коментаре, одма организују диверзије на новинаре и Србе !!!
09.10.2020 15:52
Svjedok mnogo cega
Svjedok mnogo cega: Polako sve dolazi na naplatu, neko to zove PRAVDA a ja cu prije reci BOG.
09.10.2020 15:55
Лаки
Лаки: Сви знамо да је АНБ црна кутија посраног Монтенегра. Нема више Монтенегра, вратили смо Црну Гору, сад ће баљеге које су креирале убиства новинара, али и других људи, као и премлаћивања и застрашивања, морати на суд. Али и суд и тужилаштво мора да се чисти од главе јер је то екипа која је заједно радила најстрашније ствари. Додуше у Бару је предсједник суда частан човјек Горан Шћепановић, а остали нека су здраво.
09.10.2020 16:08
Za lakija
Za lakija: Slazem se sa tobom u dosta "stvari" ali Montenegro i CRNA GORA su isto, to ne diraj!!! Uostalom pogledaj sto ti pise na "pasa port" 😉 😉 😉 🇲🇪💓🇲🇪💞💓🇲🇪💞🇲🇪💓💞🇲🇪🙏🙏🙏🤚🤚
09.10.2020 19:20
Ilhan
Ilhan: Policijski i DPS kerovi ce prvo odgovarati u slobodnoj Crnoj Gori. Sto prije konstituisati vlast i da krene zavodjenje reda. Da zazivi konacno pravna drzava.
09.10.2020 21:24
Za. ilhana
Za. ilhana: Sta se javljas Miskova smrdi bubo.
11.10.2020 00:50
Vasilije
Vasilije: Nikakvih u Baru sustinskih promjena nece biti (kao sto uh nije bilo ni dok se kralo 40 tona bakra,Izbor,Primorka,ZIB....!opova u Baru je toliko da su pretekli postene poslodavce a da ne govorimo o Hercegovcima i istalom bratijom sto zadnje tri decenije stvorise barski Cernobil ovdje.
11.10.2020 02:01
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar