Ћирилица Latinica
15.04.2019.
Политика

Лалошевић: Сјећање на 1979. годину довољан мотив да поново будемо солидарни

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

"Црна Гора је сувише мала да би је разједале подјеле, сујета, свађе, пизме, похаре", поручио  је функционер СНП-а.

*******************************

Црна Гора је сувише мала да би је разједале подјеле, сујета, свађе, пизме, похаре и крајње је вријеме да се сви вратимо основним принципима људског бивствовања и солидарности које смо, између осталог, на изванредан начин демонстрирали 1979. године, казао је функционер Социјалистичке народне партије (СНП) Василије Лалошевић, поводом обиљежавања 40 година од катастрофалној земљотреса у којем је у Црној Гори живот изгубила 101 особа.

Лалошевић је подсјетио да је у граду под Румијом страдало највише грађана, њих 48, као и да је на хиљаде људи је остало без дома, хране, одјеће и воде.

"Стихија је на тренутак паралисала живот у цијелој држави. Земљотрес је направио праву пустош и уништено је све оно што је људска рука деценијама и вјековима стварала. Поједини приморски градови потпуно су промијенили свој изглед. Рушевине, патња, бол, плач, одјекивали су нашим приморјем, али наду и вјеру да се мора ићи напријед и да се последице стихије морају зауздати, ништа није могло зауставити. Врло брзо ту катастрофичну ситуацију, замијенила је људска солидарност, невјероватна енергија и занос да се стање мора довести макар приближно нормалном", истакао је Лалошевић.

Подвукао је да достојанства, солидарности, дисциплине и одговорности "никада није мањкало људима са ових простора, али су ове врлине наших људи, тада дошле до пуног изражаја".

Како је рекао, она велика земља, најљепша земља, сређена земља, СФР Југославија, демонстрирала је своју солидарност, моћ, организованост и знање и помоћ је почела да стиже.

Живјело се, како је додао, и радило тада по принципу “сви за једног, а један за све” и уз такав начин живота, све се лакше могло пребродити.

"Људске животе и бол њихових најмилијих, нико није могао вратити, али је остало сјећање на братску љубав и солидарност, какве данас, у овим лудим временима, тешко можемо видјети и које млађе генерације нису запамтиле. Стога се данас, са пијететом сјећамо жртава и свих дивних људи, ма од куда су долазили, који су притекли у помоћ. Да садашње генерације запамте а да се ми сви, као друштво присјетимо оне Његошеве 'у добру је лако добар бити, на муци се познају јунаци'," закључио је Лалошевић.

Коментари
Grgur barski
Grgur barski: Istine radi, iako nijesam Srbin, da Srbije nije bilo mi bismo i dalje bili tuga tužna. Vazda im hvala za sve što su uradili za Bar i Crnogorsko primorje tada.
15.04.2019 12:21
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar