Ћирилица Latinica
02.04.2018.
Политика

Лекић: Бар је град криминала и уништене економије

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

Да ли се и на који начин могу поправити, или макар ублажити, катастрофалне посљедице нестручних, пљачкашких приватизација некада најуспјешнијих барских предузећа – посебно Луке Бар, “Прекоокеанске пловидбе”? На ова питања покушали су да одговоре учесници у расправи на трибини коју је ДЕМОС организовао у суботу, 31. марта, у Дворцу краља Николе.

Уводне напомене саопштио је Саво Вујошевић, одборник ДЕМОС-а у Скупштини општине Бар, који годинама, скоро на свакој сједници, парламенту безуспјешно за расправу предлаже ове теме.

Безуспјешно, зато што владајућа већина не помишља да подржи ове допуне дневног реда, ма колико важне биле, јер би јој угрозиле папагајски понављану причу о успјесима и благостању.

Вујошевић је подсјетио да је крајем 80-их и почетком 90-их година, у вријеме транзиције, требало да се идентификује како су предузећа, обухваћена транзицијом, дошла до капитала којим располажу.

Међутим, та законска обавеза није испоштована. Значајан инвеститор у инфраструктуру Луке Бар, Слободне царинске зоне, Марине и других предузећа била је Општина Бар, која је Комисији за идентификацију капитала предала сву документацију коју је имала, како би се установила висина уложеног општинског капитала.

Тада је, по комплетној процјени која је урађена у складу са законским прописима, утврђено да у укупној вриједности Луке Бар општинска улагања износе 26 одсто. То је имовина која данас обухвата Морско добро. Међутим, општинска улагања само у имовину Луке Бар износе 27,7%, док су улагања у Слободну царинску зону 80 процената. Што се Марине тиче, Комисија је констатовала да су општинска улагања изнад процјењене вриједности.

Све то даје довољно разлога да се Општина пита и да буде адекватно заступљена у власничкој структури. Дакле, могло би се закључити да је приватизација ових предузећа незаконита, јер се није могла спровести без учешћа Општине Бар.

„Поступајући на овакав начин, државни органи и појединци у њима онемогућили су да се спроведе законита приватизација и нанијели огромну штету и Барској општини и њеним грађанима“.

Један једини пут одборници општинског парламента су били јединствени кад су, на сједници крајем 2016.године, својим гласовима блокирали преватизацију Луке Бар: „СО Бар сматра да је цјелисходно да се поступак продаје државног капитала, односно акција у власништву Државе Црне Горе, и давање на управљање АД Лука Бар, заустави до завршетка инфраструктурних пројеката који су у функцији пословања Луке Бар, прије свега планираних пројеката реконструкције жељазнице и изградње аутопута, као и до доношења Плана развоја ЦГ, Просторног плана посебне намјене, Стратешког плана развоја Општине Бар и Просторног урбанистичког плана Општине“.

О Луци је много и често причано и писано, расправљано у Скупштини Општине. За разлику од Луке, потпуна пропаст барског привредног гиганта, „Прекоокеанске пловидбе“, на жалост није имала такав третман.

О коликим промашајима и штетама се ради на трибини је говорио Момир Чоловић, управитељ строја у пензији, који је о приватизацији и гашењу поморске привредеу Црној Гори написао више књига.

Ваучеризацијом и уништењем „Прекоокеанске пловидбе“ и которске „Југоокеаније“ нестали су бродови – 46 „фабрика“ које су успјешно пословале на међународном тржишту и доносиле Црној Гори огромни приход, по неким процјенама у висини прихода од туризма- истакао је Чоловић.

Он тврди да је власт ширила лаж да је флота нестала у санкцијама: „Бродови су поправљени и пловили су од 1997. до 2002.године. Такозвана ревитализација, која једе буџет државе, упропастила ја „Прекоокеанску пловидбу“. Узимани су кредити, поправљани бродови, а онда продавани дупло јефтиније.

То је одговорност Мила Ђукановића и Филипа Вујановића, за вријеме чијих мандата је ликвидирана црногорска флота, што је био и крај помосрске струке у Црној Гори.“ Нису изгубљени само бродови, већ и стручни поморци, некретнине, пословни простори, предстаништва, марина...за протеклих 28 године направљене су милијарде штете, истакао је управитељ Чоловић и захвалио ДЕМОС-у, „првој странци која је далашансу поморцима и посветила пажњу пропасти црногорске флоте“.

О приликама у „Порт оф Адриа“ – некадашњем контејнерском терминалу који је био дио Луке Бар – говорио је Лука Клисић, предсједник синдикалне организације која дјелује у склопу Уније слободних синдиката: „Слажем се са претходником да ни једна озбиљна и одговорна власт не би странцима продавала објекте од стратешког интереса, који могу да донесу огромну зараду.

А наша власт је половину свега што је припадало Луци, продала Турцима, или некоме ко стоји иза њих, за само осам милиона!!! Кад се то догодило, 2013/14. године, у „Порт оф Адриа“ је било 13оо, а у Луци је остало 300 радника. Сада је обрнуто. У Порту је број сведен на 300, а у Луци повећан за 1000 нових гласача“!

Клисић је, поред осталог, рекао да су представници Владе обећали да ће бити поштован колективни уговор. Међутим он се примјењује селективно, како одговара новом власнику, а није урађена ни обавезна систематизација радних мјеста.

Од Савјета за приватизацију, којим је предсједавао Мило Ђукановић, тражено је да се Уговор раскине, а тадашњи министар поморства Иван Брајовић задужен је за „отклањање неправилности“. Све што су запослени добили од министра била је порука да уговор морају да поштују.

Представник синдиката на трибини је говорио о веома лошим приликама у „Порту оф Адриа“. Истакао је да радници тужбама покушавају да остваре своја права и углавном добијају негативне одговоре, па морају сами да плаћају судске трошкове. Тражили су пријем код надлежних у Републици, али га нису добили, док представници Управе Порта бивају примани кад год и гдје год им затреба.

„Тражене су рупе у закону кад су људи проглашавани за технолошки вишак, они који су били спремни да потпишу да више ништа неће тражити, добијали су три пута више новца него колеге које нису потписале.

На послу је хаос, људи се сваки час пребацују на радна мјеста за која нису стручни, раде по двије-три смјене, поврјеђују се на послу... Више пута смо се безуспјешно обраћали инспекцији која је пропуст нашла тек посљедњи пут, кад су открили да људи раде без „папира“ о систематизацији...“

„Ово није промоција ДЕМОС-а, већ настојање да јавним дијалогом покажемо да држава није правна /што, уосталом, пише у свим извјештајима Европске Уније/, да је актуелни економски концепт неодржив, да се прикрива чињеница да нема производње!

Тренутно у Црној Гори има 180 хиљада запослених, од тога 50 хиљада у администрацији, имамо 127 хиљада пензионера и 40 хиљада незапослених! Дуг из 2006-те повећан је четири пута.

Тада је било 700 хиљада, а сада су двије милијарде и 700 хиљада! Задужење је достигло 70% БДП. Завртео се зачарани круг јер се подижу кредити да би се плаћале камате“ - истакао је предсједник ДЕМОС-а Миодраг Лекић и додао: „Ствара се привид да је све у реду, а све се базира на задужењима, којима се прикривају огромни дефицити...

Да ствар буде још гора, општине имитирају државу и оне се задужују. Тако се ствара општа конфузија...А економија је најбитнија! Крах погрешне идеологије може да се поправи, али са економским крахомтај процес је много тежи“.

Лекић је подсјетио да је Бар, поред Подгорице и Никшића, некада имао најјачу економију. На жалост, овај град није изоловано острво и није га могла заобићи општа пропаст економије, криминал, неодговорност, тајкунизација....Постављајући камен темељац Луке, Краљ Никола је град окренуо мору.

Лука постаје велика у вријеме социјализма, кад је у њу улагала цијела Југославија, а сада је Лука симбол општег пропадања:“Друштво скоројевића, лопова и незналица саопштава примитивне манипулације. Све то има и шири и опаснији контекст.

Црна Гора постаје зона продатих ресурса, страна територија! Ако Лука буде продата, у њу неће моћи да се уђе, као што не може да се уђе на Свети Стефан! Поред економског краха, бруталне распродаје, требало би обратити пажњу и на геополитички аспект.

Ко зна са каквим мотивима долазе купци? Власт која је све распродала, грађанима шаље поруку да су неспособни и да због тога све навриједније мора да се прода странцима. То је врхунац цинизма“!

Мада до сада нису одговарали, одговорни би требало да се припазе – рекао је Лекић и додао: „Пред прошле изборе, на промоцији пред барским полтронима гост Филипа Вујановића био је Светозар Маровић.

Сјећате се онога: Ко није први он је други... А сад је Маровић у бјекству и признаоје да је вођа криминалне групе...Нека се припазе и нека се не уздају у негативну традицију. Нека се не надају да због тога што није нико одговарао, неће ни они“!

Своје излагање предсједник ДЕМОС-а је завршио оцјеном да је можда „посљедња шанса да грађани нађуизгубљену, или никад постојећу храброст, да спријече да се пропастнастави“.

Или, како је рекао један од учесника, пропаст ће бити заустављена кад грађани схвате да прича о урушавању привреде није политика, него њихов живот и будућност њихове дјеце. И кад сала буде препуна, независно од тога ко организује скуп, јер ће учествовати људи који се неће бојати да дођу и кажу шта мисле.

(Извор: Демос)

Коментари
Kemo
Kemo: Istina Lekicu, ali je istina i da si ti politicka kukavica. Zato je dobro sto su te najurili iz Fronta. Zivio Andrija Mandic buduci premijer oslobodjene Crne Gore.
02.04.2018 09:04
Иван
Иван: Мандић него шта ! Најбољи син Црне Горе !!!
02.04.2018 09:39
Patricia
Patricia: Vidim reklamu Bojanica na vasem portalu. Dzabe vam ruski fondovi Milo Djukanovic je svetac.
02.04.2018 09:41
Mirsad-Mirza Kurgas
Mirsad-Mirza Kurgas: Lideru DEMOS-a je postavljeno pitanje-konstatacija (što nijeste prenijeli), zašto su podržali predsjedničkog kandidata SDP-a, iako je ta stranka učestvovala sa DPS-om u vlasti 18 godina? Samim tim i u svim nepočinstvima-uništavanju crnogorske privrede i rasprodaji prirodnih resursa... Odgovorio je da je SDP opoziciona stranka a g-đa Vuksanović nekompromitovana sugrađanka. G-dinu Lekiću je skrenuta pažnja da je SDP, zajedno sa svojim predsjedničkim kandidatom, kao “opoziciona” stranka učestvovao na Cetinju u usvajanju odluke za ulazak u NATO, protivno volji većine građana...
02.04.2018 09:48
Marijan
Marijan: Bilo vas je 17 na tribini. Toliko o snazi Lekica i Draginje u Baru. Ne prosipajte glasove sujetni djuturumi, podrzite Bojanica. Sve vam pamtimo, izdajnici jedni.
02.04.2018 10:27
savatije
savatije: Bio sam među ovih 17 najhrabrijih i dobro čuo svaku riječ. Interesantno je da Sava Vujošević, kao bivši sportista tj, karatista, nije pomenuo finansiranje nekih sportskih klubova u Baru. Recimo košarku, jer je tamo direktor, njegov rođak. Valjda nije neznaven da sazna otkud, od kojih roba novac za finansiranje toga kluba. Što je najtragičnije na klupi sjedi direktor MUPa Bar, koji bi po službenoj dužnosti trebao da uhapsi finansijera. Otišli smo u k...
02.04.2018 13:56
KONADzIJA za savatija
KONADzIJA za savatija: Spominjes Sava Vujosevica kao sportistu koji to nije nikad bio vec je to trenirao u POLICIJU da brani MILA sa crnim kombinezonom i fantomkom na glavi kontrolisa je u luku BAR sverc goriva za Mila u oci izbora bio u njegovoj kampanji i lijepio mu plakate i druge poltronske usluge pa kad ga je iskoristio bio je primoran kao rodjeni poltron da se proseta kroz vise stranaka da bi se sad zaustavio u DEMOS jer je pajserom razbio vrata stranke u Baru i zato ga je Lekic postavio na celo opstinskog odbora poslije raskola sa Danilovicem i tako zadrzao odbornicko mjesto POLTRON
07.04.2018 13:47
Žikino kolo
Žikino kolo: Za Savatija i Konadžiju,sa takvim mislima o Savu Bog vam na pomoć!
07.04.2018 16:28
Za Zikino Kolo
Za Zikino Kolo: Mora da je Zikino Kolo u isto kolo gdje i Savo no neka je vama Bog u Pomoc jer ste gresni i molite ga da vam OPROSTI
07.04.2018 19:43
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar