Ћирилица Latinica
29.03.2021.
Политика

Лепосавић: Нисам ја био у Сребреници, нема шта да признајем или негирам!

Аутор: Редакција 26 Оставите коментар

Министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић казао је да ни лично, ни као јавни функционер, није релативизао нити негирао злочин геноцида у Сребреници.

Поручио је да неће поднијети оставку.

Рекао је да му је, иако је ставове изнио без намјере да негира или умањи обим и посљедице масакра у Сребреници, жао што то није учинио на начин да ниједан грађанин исламске вјероисповијести не буде повријеђен.

"Ако постоји неко коме није било јасно са којим циљем ми је из бившег режима постављено питање да ли признајем злочин геноцида у Сребреници, доказ може наћи у монструозној и опасној кампањи о томе да сам релативизовао, затим да сам наводно негирао злочин геноцида, па и у опасним подвалама да сам негирао да се уопште десио злочин. Ништа од наведеног није истина. Оно што сам рекао и што желим да поновим, и то превасходно због осјећања својих суграђана Муслимана и Бошњака, јесте да ни лично ни као јавни функционер нисам негирао злочин геноцида у Сребреници. У одговору на посланичко питање сам такође јасно нагласио да не оспоравам правну обавезност одлука међународних организација и судова", навео је Лепосавић у саопштењу.

Рекао је да питање да лично призна злочин геноцида, и поред тога што га, како је казао, никада није негирао, не заслужује да се на њега уопште одговори.

"Таквим питањима се шиканира народ који је такође жртва, а са којим наводно жели да се постигне помирење. Сваки правник и иоле образован човјек зна да признати кривично дјело, поготово геноцид, може само његов учинилац. Тражити од било ког лица, па и министра, да призна кривично дјело у ком није, нити је могао учествовати, представља само злу намјеру. Одговорност за кривична дјела увијек је индивидуална.

Пошто је познато да појединац, од ког се тражи овакво признање, није ни могао бити учесник злодјела, онда је јасно да се тиме жели колективизовати кривица, што је само повод за нове сукобе и њихово стално одржавање у животу, да би се, у коначном, као што је то и до сада чињено, из истих сукоба профитирало. Тражити, дакле, од сваког живог човјека и јавног функционера да призна злочин који није учинио, недозвољавајући му да говори о патњама свог или другог народа и, уз све то, наводити како то нема за циљ наметање колективне одговорности, највеће је лицемјерје. То је уједно и најсигурнији пут да се народи, који једнако пате, и заувијек удаље и од шансе да се помире", додао је Лепосавић.

Ријеч је, како је казао, о случају поводом ког још увијек трају и могу бити вођени нови судски поступци. "Будући да је у неким од тих поступака као доказ коришћена и епска поезија писца из 19. вијека, разумљиво је да министар правде у експертској влади не може себи дозволити толику неодговорност да даје безусловна признања о догађајима из ових поступака."

Оцијенио је да Хашки трибунал за бившу Југославију није успио да створи услове за помирење народа, и да нам је остављено да "сами нађемо пут до разумијевања и пуног поштовања". "Са истинском жељом да се помирење деси, нагласио сам да то не може бити пут међусобног оптуживања и игнорисања патњи оних са којима се помирење тражи. Тај став сам изнио у најбољој вјери, према личној савјести и у складу са сопственим професионалним знањем, баш зато што сам министар правде и људских права свих, а не само једних или само других."

Лепосавић је казао да "извртање" његових ријечи и манипулисање њима доказује једино намјеру оних који то чине. "Једни су доказали да упорно игноришу право на једнакост, чак и за жртве, други покушавају да сакрију криминалну прошлост, а трећи су постратни профитери. Све их спаја то да нису допринијели помирењу народа. Зато је данас свима јасно да они не траже моју оставку због црногорских Бошњака и Муслимана, него због црногорског криминала. Због тога је од мене неће ни добити. Прије доласка на функцију, јавно сам иступао и бранио права свих националних и вјерских заједница од говора мржње и дискриминације, што ћу чинити и убудуће."

Лепосавић је казао да је новој Влади и њему као њеном члану остављено је да се борие за опоравак опљачканог и завађеног црногорског друштва, које је доведено на "ивицу моралног посрнућа".

"Тако, након 20 година, признање за ратне злочине од министра правде траже они који су, по сопственом и по признању других, учествовали у истим. Иако сам ставове, изнио без намјере да негирам или умањим обим и посљедице масакра у Сребреници, жао ми је што то нисам учинио на начин да ниједан мој суграђанин исламске вјероисповијести не буде повријеђен. Наставићу да се борим за оно у шта вјерујем – да се сваки живот и свачија патња уважавају једнако, како ничије жртве не би биле узалудне, већ постале вјечно сјећање и упозорење да нико више на овим просторима не буде прогањан на вјерској или националној основи", закључио је Лепосавић.

Коментари
oMER
oMER: Ovaj se mali sprda sa našim žrtvama. Leposaviću, postidiš li se ikad ?
29.03.2021 14:47
Сања
Сања: Свака част достојанствени министре и часни Србине!
29.03.2021 15:04
Realno
Realno : A šta pa on zna ?! Ma daj ..
29.03.2021 15:20
Bastro
Bastro: Ovaj srbočetnik treba dati ostavku što prije.
29.03.2021 15:55
Suza za crnu goru
Suza za crnu goru: A Gdje biste do sada Milogorci.Sram Vas bilo .Obraza nemate niti ste ga ikad imali.Znateli sto je to Stari su nam ginuli za obraz .Kako se sada sjetiste Stebrenice .Sve Zrtve treba postovati .A Sto bi Mulogorci sa Srpskim zrtvama .Leposavic ima Mu.. da kaze ono sto drugi nesmiju i nece.Remetimo dobrosusjedske odnose sa kim? Bosnim AlbanijomSto vam je Srbija. Sram vas bilo .Milonjicu Veskov sine od pistene kuci Sudi po pravdi.Nasmrkani cuvaju guzice .Kad se spoji Hrvatska iAlbanska mapa nista od Crnr Gore .I ne trba takva
29.03.2021 16:36
Dzoni
Dzoni: Kakva genocid I gluposti donosili su mrtve iz cijele bosne cak I sad ko umre sahranjuju ga u srebrenici nije genocid niti ce ikad biti
29.03.2021 20:50
Dino
Dino: Do sad su cekali Srebrenicu da objave!!! Sto nisu objavili Milogorci ? Milo je ucestvovao u ratu. Zlocini su svi jednaki i Srebrenica i Bratunac i Jasenovac i Sirija Iran, irak Murino sto je nato bombardovao. A uostalom mi smo nezavisna drzava, zasto pominjete Bosnu ?
29.03.2021 21:36
Maśa
Maśa: Dino svaka cast . Realan si...najaci sa najvise obozavatelja😀
29.03.2021 21:46
Pero
Pero: Hoce.milogorci da se kaze da su Srbi genocidan narod,da se kolektivizuje krivica,e nece nikad,nikad!!!A ne pominjete.zlocine naf.Srbima ,toliko.o.vasoj demokratiji,vi ste nacsovunisti par.exelans,,a mnogi od.tih dusebriunika.je uceatvovalo.u.ratu ,sad su majke.tereze
29.03.2021 21:51
Za Bastro
Za Bastro: Cuti splacino.sovinisticka,smece jedno podanicko
29.03.2021 21:52
Za oMERA
Za oMERA: Ti.se.sprdas i.tajvi.mozgovi.sa.srpskim.zrtvama olosu jedan e necete docekat.da se kaze.da su.Srbi genocidan narod kao.sto.su bile.balije i.ustaseee,nikaddd jer.to.nisu
29.03.2021 21:53
Rex
Rex: Slava zrtvaam.ali.kakave vwze ima.to.sa.Cg ,batalite vise,,i.da.se.svake.godine.iznose nove zrtve ispasce 100 000 da je bilo.a ne.8000 ,igrate se i d9dajete ne bi.li sve uradili.da.svu.krivicu bacite na Srbiju gnjide jedne ,vi ste.monstrumi
29.03.2021 21:56
Za.omwra
Za.omwra: Omere jel.ti.zivos.u.cg ili.bosnu znas li.jado?Ti nista ne znas ,samo.da.lajes
29.03.2021 21:58
Aco
Aco: Iz.cijele.bosne.donose svake.god.mrtve i.prikazuju.kao.genocid,sve se zna,sudice vam.Bog za laz
29.03.2021 22:01
Stefan
Stefan: Nece im.poci.za rukom.,Srbi su veliki.narod ,neka laju.pascad,
29.03.2021 22:08
Za Dzonija
Za Dzonija: Potpuno ispravno sve sto si rekao Amerika i zapad sve iz njihove kuhinje kamionima su ih dovozili da bi to bio Genocid . Samo lyd moze da vjeruje ovim glupostima.. koliko samo ima tih grobnica po Bosni . Trebalo je osnovati Haski tribunal i nekoga osuditi olosi bjelosvecki.
29.03.2021 22:12
Vele
Vele: Ne moze nam.niko nista jaci.smo.od sudbine,mogu samo da nas.mrze oni sto nas ne voleeeee 😂😂😂😂😂😂😂
29.03.2021 22:23
Mevludin 🇲🇪🇲🇪🇧🇦🇧🇦
Mevludin 🇲🇪🇲🇪🇧🇦🇧🇦: Sta su se kokardasi uspandrcali brane nesto sto se ne moze odbraniti. Pa valjda je vaznije sto kaze sud u Hagu Evropa i Amerika nego ovi jebivjetri zajedno sa ministrom sto avetaju sto bi rekli stari laju ko pascad na vjetar. Niko nije kriv dok se ne dokaze a u Hag se sve dokazalo srbi su dobili nekolko dozivotnih i oko 700 godina robije o jadu ste ih zabavili nemaju tolko zatvora kolko ima nevinih srba bruka za generacije koje dolaze treba tu ljagu nekako sprati ali kako kad je omladina bez grama pameti ko ovi hajvani sto avetaju po portalu i slave ratne zlocince i tapkaju u mjestu jos narednih 100 godina.
30.03.2021 00:53
Za mevludina
Za mevludina: Ti si koljac i fasista podrtavas isil.koljacw i ubice ti i takvikao ti su smece drustva i na otpad ti je mjesto
30.03.2021 09:00
Janko
Janko: Mevludine popij terapiju,ne preskaci i.operi.ruke.krvave au ti posto.ratujes za ISIL koljace i ubice
30.03.2021 09:03
Za. Za. Mevludina
Za. Za. Mevludina: Sto mislis bravu da se malo prvo opismenis pa onda dodjes da zagadis ovaj portal svojim nebulozama smradu smrdljivi bazdis ko septicka pred kisu.
30.03.2021 09:27
Aco
Aco: Pa ok Leposavicu,znaci nisi bio I Srebrenicu I nemas ti sto da priznajes ili ne priznajes?Znaci nisi bio ni u Jasenovac pa ondA nema sto ni da osudjujes ni da ne osudjujes? Posteno
30.03.2021 10:25
rolls royce
rolls royce: Tako je Melvudine!Jedino su genocidaši dobivali doživotne.Sad srpska štampa piše "Zapad udario na Crnogorce"Kao, Crnogorac dao skandaloznu izjavu o Srebrenici?Koliko me se čini, čovjek je po nacionalnosti Srbin, i nema veze sa Crnogorcima.
30.03.2021 11:22
Fara
Fara: Mevludine..mudzahedinu,balijo.Aj ti fino za Avganistan ,pa tamo vrijedjaj
30.03.2021 12:54
Za Aca od.Pera
Za Aca od.Pera: E.pa.glupljeg covjeka od tebe nisam.vidio,lupas posteno,😅😅😅😅Odmori malo,popij koju pa razmisli.sto.si.rekao,e pa,,hqhahahahahaah
01.04.2021 16:56
Milutin
Milutin: Niko ti i ne trazi jado da ti ista priznajes, ali valjda znas da li je bio genocid. Nijesi ni glup, a ni slijep.
05.04.2021 01:31
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar