Ћирилица Latinica
16.03.2023.
Политика

Мандић из Бара поручио: Помирењем до препорода Црне Горе

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Кандидат Демократског фронта за предсједника Црне Горе Андрија Мандић поручио је синоћ на конвенцији у великој сали СО Бар да се кроз велику побједу на предсједничким изборима мора извршити и морална обнова Црне Горе.

„Морају се вратити оне вриједности које су красиле наше породице, гдје је човјек поштовао човјека, гдје проклети новац и брза зарада нијесу биле најважније, него се причало о чојству и поштењу и човјек се мјерио према томе колико је честит и колико је поштен“.

Та морална обавеза, каже Мандић, подразумијева да се помиримо у Црној Гори.

„Али да не би било забуне, нећемо ми да се миримо са шефовима организованог криминала, нити са црногорским корупционашима. Ми хоћемо да се измиримо са оним људима који су гласили за ДПС, неки који су можда били заплашени, можда гласали да би запослили дијете, а сви знамо да су и они честити и вриједни људи. Њима шаљемо поруку и пружамо руку“, истакао је Мандић.

Он је казао да Бар има највећу перспективу у Црној Гори.

„Умјесто Луке која се препознаје по шверцу кокаина и цигарета и гдје је Бар означен од стране оних који се баве истражним радњама у међународној заједници, као једна опасна дестинација за шверц свега и свачега, ова Лука може да буде богом дана да овдје буду енергетски комплекси, течни гас, електране на гас… Да кроз реконструкцију пруге коју ћемо договорити са братском Србијом имамо усмјеравање свих роба, не само из Србије, него и из Мађарске“.

Мандић је нагласио да Бар има највећу перспективу у Црној Гори, „само ствари треба посложити и поставити правилно“.

Предсједнички кандидат ДФ-а тврди да од 30. августа „ми више нијесмо мањина у Црној Гори, нисмо више у оним биткама које смо водили, као што су били наши велики протести када смо се борили за фер и поштене изборе“.

„Данас када смо већина и када од избора до избора Мило Ђукановић губи општину за општином, готово је све изгубио у Црној Гори, неправда је да ова општина није у рукама вас који се борите за њу. Али и то ће се мијењати“, сигуран је.

Говорећи о предстојећим предсједничким изборима, Мандић је казао да на њима учествује више кандидата.

„Имамо ове младе момке који имају одређене идеје и ја поштујем сваког од њих“, искрен је Мандић.

Замјерио је, међутим, што је важно мјесто, као што је мјесто градоначелника Подгорице, за кога је рекао да је важније од било којег министарског, гдје се много тога обећало Подгоричанима, изневјерено, чим се указала прилика да може да се крене ка некој вишој позицији.

Мандић је истакао да је кључни противник на овим изборима човјек који је разорио ову земљу, који је уназадио овај народ, човјек кога сви доживљавају као шефа организованог криминала.

„Тај човјек улаже надљудске напоре да остане предсједник Црне Горе јер му се свиђају ова два звања – предсједник Црне Горе и предсједник организованог криминала. Тај организовани криминал који је он инсталирао, који је његова Служба државне безбједности осмислила, увукао је у то црно коло много људи из добрих породица,много наше младежи, да ево 100 хумки биљеже о учинцима те његове политике и тог односа према Црној Гори“, казао је.

Мандић је казао да је на једној страни корупција и организовани криминал, а на другој гашење предузећа, уништавање морала, уништавање свега онога што је била карактеристика тредиционалне Црне Горе.

„Када смо побиједили 2020.године након величанстевних литија, на којима смо бранили и Српску православну цркву која је била угрожена, дошли смо до закључка да једино ми можемо да помиримо оно што што нам је у завјет оставио Свети Петар Цетињски. Он је знао шта то значи за једну малу земљу када почну да раде кубуре и средства за убијање. Ми, да би то промијенили, морамо на сваком мјесту да шаљемо поруку да смо спремни за помирење, да браћи пружамо руку, да се укључе сви у процес моралне и духовне обнове Црне Горе. Да би се та обнова могла реализовати, морамо да видимо оне ствари око којих можемо да окупимо читав народ Црне Горе, независно јесу ли Црногорци, Бошњаци, Срби, Албанци или Хрвати. Заједничко за све нас је однос према нашим породицима и према нашој дјеци“, навео је.

Нагласио је и то да на сваком мјесту колективног одлучивања корупција мора да буде протјерана.

„Ми имамо добро идеје, а улога предсједника, иако није извршна, важна је зато што се тај човјек бира од стране свих грађана Црне Горе. Он има довољно ауторитета да са будућом Владом у којој ће ДФ имати велико учешће, подстакне Владу да управо изађе у сусрет овим захтјевима народа Црне Горе како би се кретали сви напријед“, рекао је Мандић.

Истакао је и да након побједе на предсједничким изборима морају да направе политичку коалицију и савез за наредне, парламентарне изборе.

„За наредне изборе, обећавам вам да ћемо да покушамо да направимо коалицију, која ће сама да освоји власт. Да се политички живот врати у политичке оквире – што вам да народ, да тиме управљате.Нама је народ дао много, ми смо били у прилици да преточимо то и да људима пружимо оно задовољство које су очекивали од ДФ-а. Оне које смо подржали, нажалост нису урадили оно што смо очекивали. Тако да, поштовани грађани Бара, мислим да је најважније, да у наредих неколика дана покушамо да мобилишемо све оне људе добре воље, који на политику, живот, морал и породицу, мисле на исти начин као и ми“.

Мандић је казао да ће урадити све да се, у што је могуће краћем року, врате традиционалне вриједности оне старе Црне Горе и да се на њима гради нова Црна Гора.

„Ако будемо уједињени, ако будемо сложни, ако будемо превазишли неке старе омразе који су постојали, ја сам сигуран да посао можемо да завршимо и 19. марта. А ако га не завршимо тада, онда ћемо га сигурно завршити 2. априла. Народна воља је непредвидива. Ако би било неких изненађења, увијек ћу подржати онога ко је на другој страни од Мила Ђукановића, увијек ћу стати уз њега, јер побједа над Милом Ђукановићем, је побједа свих нас“, закључио је Мандић.

Бивша министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић је казала да је Бар град суживота, град етичких, културолошких и вјерских истина и зато је улога града Бара у изградњи будућности и чувању традиције изузетно значајна и веома важна.

“Вјерујем да ће Бар као град који посједује огромно историјско искуство препознати кандидата са искуством. Вјерујем да ће Бар, помиритељ многих нација препознати кандидата који жели помирење. Вјерујем да ће Бар као град- ризница бројних традиција, препознати кандидата који жели да чувамо традицију. Сигурна сам да ће Бар који је вјечно окренут према мору, ка сунцу и Медитерану, препознату коалицију у чијем је имену водећа ријеч – будућност, а на њеном челу – наш пријатељ Андрија Мандић”, рекла је Боровинић Бојовић.

 „Ја немам никакву дилему да ће на предсједничким изборима за Андрију Мандића гласати сва слободорска Црна Гора“, казала је Маја Вукићевић, посланица ДФ-а.

Вукићевић је навела да је највећа правда да Демократски Фронт на челу са Андријом Мандићем, побиједи ДПС и Мила Ђукановића у директном дуелу и да га пошаље у политичку прошлост.

„Борба оних који неће да подрже Андрију Мандића у другом кругу против ДПС-а је неискрена, али, на њихову жалост, Мандић ће сигурно бити побједник другог круга“, сигурна је Вукићевић.

Један од лидера ДФ-а и предсједник ДНП-а Милан Кнежевић је рекао да Мило Ђукановић за Демократски фронт „никад није био предсједник, а једино чега он може да буде предсједник је лопова и мафијаша“.

„Ми немамо проблем то да му кажемо, то смо му рекли у Скупштини Црне Горе у мају 2016. и због тога се и водио поступак који и данас траје против Андрије Мандића и мене. И у Скупштини и ван Скупштине бранићемо нашу Српску православну цркву и да им кажемо – ми не можемо да уважамо нешто што не препознајемо, а не препознајемо Црногорску православну цркву, јер она канонски није призната, нити постоји и неће је уважити.

Нећемо због потенцијалних гласова неких екстрема да поништава све за шта смо се борили свих ових година. Црна Гора треба да има сувереног, независног предсједника који неће слушати ни инструкције мафије, ни инструкције амбасада, нити из региона, који јасно зна у коју цркву иде, којим језиком говори, који се не стиди због тога што је Србин и што је 2006. године гласао за заједничку државу и који ће сигурно знати да каже да је Београд наш најближи град, а Србија наша најбратскија држава“, казао је Кнежевић.

“Да је Андрија Мандић прави избор, потврђује и то што се Демократски фронт заклиње и обавезује да, ако Алекса Бечић или Јаков Милатовић уђу у други круг, да ће их снажно подржати у борби против Мила Ђукановића“, категоричан је Кнежевић.

Министар спорта и младих Василије Лалошевић је рекао да Андрија Мандић има велику предност у односу на све – частан је, правичан по сваком основу и вођен жељом да једног дана дође до правог помирења у Црној Гори.

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Дејан Ђуровић казао је да се Црном Гором увијек владало подјелама, још од времена Петровића.

“Само је прије 220 година један од Петровића тражио помирење и нико до данас није имао петљу да каже – Помиримо се у Црној Гори. То је урадио само један човјек – Андрија Мандић. Ових дана смо имали прилику да видимо да помирење улази у наш ментални склоп и да је то нешто за шта се ваља борити – то је и будућност и традиција, то је побједнички спој“, казао је Ђуровић.

Присутнима се обратио и Александар Лекић, одборник у СО Бар, који је изразио задовољство великим бројем присутних и што ћемо , како је казао, ”сви заједно бити дио једне велике побједе, побједе нашег предсједничког кандидата –Андрије Мандића”.

www.barinfo.me 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar