Ћирилица Latinica
25.08.2020.
Политика

Маровић на "фабричком подешавању": СПЦ је симбол Црне Горе, захвалан сам митрополиту Амфилохију

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

Од наступа Светозара Маровића се очекивало много више, али је суштинске ствари ипак "дотакао", јасно означивши ко је криминалац број 1 у Црној Гори и ко је приватизовао државу за своје и потребе своје фамилије, пријатеље и кумове.

У јавности преовладава закључак да се "будвански филозоф" вратио на "фабричка подешавања", нарочито у контекту његовог синоћ испољеног става да је СПЦ канонска црква у Црној Гори и да је њена црногорско-приморска митрополија симбол Црне Горе. Поручио је Маровић и да Закон о слободи вјероисповјести треба повући и да су захтјеви власти неозбиљни и трагични.

Бивши предсједник Скуптшине Црне Горе, потоње државне заједнице и највиши функционер Демократске партије социјалиста, по својим ријечима, човјек који је „крстио“ ДПС, написао му програм и статут,  појавио се у јавности након дуго времена укључивши се уживо преко инстаграм профила Душка Кнежевића.

Маровић је казао да је желио да се појави иако је у тешком психофизичком стању.

Говорио је о свом хапшењу и голготи своје породице, актуелној политичкој ситуацији, као и о својим очекивања за изборе који ће бити одржани у недељу.

Навео је да је сличан закон Закону о слободи вјероисповјести планиран и раније, али да је повучен када су се против њега побунили он и Филип Вујановић.

Маровић је подсјетио да је митрополит МЦП Амфилохије водио њега и Ђукановића да добију благослов од патријарха Павла и да је имао разумијевања за бројна политичка и јавна питања.

Ниједан Маровић неће заборавити да је Амфилохије био ту када су сви отишли од мене, казао је Светозар Маровић и додао да га је он посјетио у затвору два дана након што је ухапшен.

„Донио ми је књиге, које су ми помогле да пребродим тешко стање у којем сам се налазио“.

Маровић каже да сукоб Ђукановића са СПЦ проистиче из његове идеолошке позиције и политичког плана, јер сматра да ће на тај начин заокружити црногорски идентитет и државу и то у тој интерпретацији да је Црна Гора само црногорска и оних грађана који су Црногорци и гласају за ДПС.

Он наводи да то није онај исти ДПС већ је сада Милов ДПС и да је можда до тога дошло зато што је Ђукановић сада окружен онима који не могу да му се супротставе.

“Мило је двострука личност. Оно што њему може, другоме не може. Више пута ми је знао рећи да је боље мом сину да не ради са државом. Ја сам у то вјеровао, а он потписује концесије свом сину за мини хидроелектране”, истакао је Маровић.

Маровић је истакао, да је политичко самоубиство да Ђукановић гради вилу усред Подгорице док велики број младих не може да приушти ништа слично и да се нада да ће Ђукановић то демантовати тако што у ту кућу никада неће ући. Ви сте били врло блиски”, казао је Маровић Кнежевићу који је поновио да му је Ђукановић нудио да се вила на Горици води на њега.

Маровић је на питање за кога би гласао на изборима казао да сматра да је сада тренутак да се кроз промјене дође до мирније и перспективније Црне Горе и да су потребни нови људи који би то изнијели.

“Гласао бих да је ДПС бољи, а да би ДПС био бољи мора да се деси да се Црна Гора промијени. Ми смо 30 година били на власти…”, истиче Маровић.

Маровић наводи да би потписао проглас који је саопштио Здравко Кривокапић, носилац листе “За будућност Црне Горе” јер он пружа руке помирења и да сматра да је опозициона понуда зрелија од оне које нуди власт.

Маровић сматра да ће избори бити контролисанији и да је кључна контрола на терену. Поручио је и да није морално да на изборима одлучују они који не везују своју будућност за Црну Гору и живе у иностранству.

Он је казао да се често помиње његово име и да је желио да сам каже неке ствари.

Навео је да је касно схватио да је одлука пала да он буде црногорски Иво Санадер.

Он каже да када је то схватио, да је онда схватио да мора да буде крив и да је то најбоље за Црну Гору.

Маровић тврди да се радило о животном избору којим би спасио породицу или ишао у даља искушења.

Он наводи да политички противници ДПС користе њега као симбол криминала и да то везују за ДПС.

“Ја користим и једнима и другима у овим данима избора”, каже Маровић.

Да ли сам ја тај који има хотеле, банке, акције и хидроелектране или неко други?

“Зашто је све ово морало да ми се деси. Да ли сам ја заиста тај први, највећи криминалац у Црној Гори. Да ли сам ја тај који је покрао милионе, који има хотеле, који има банке, акције, хидроелектране, да ли сам ја тај који има непокретности у милионским вриједностима. Мом сину су одузели стан у ком је живио и више нема гдје да живи”, наводи Маровић.

Он каже да је његов син држан у самици.

“Ја и Мило смо били искрени пријатељи све вријеме, барем сам ја тако мислио”.

Он је казао да неће ствари никада неће открити и да ће их однијети у гроб.

Маровић је казао да се одлучи да подржи Мила Ђукановића у сукобу са Момиром Булатовићем и да је Булатовић увијек о Ђукановићу говорио све најбоље. Он каже да није слутио да ће много година касније он бити тај ког треба људски, политички и правно елиминисати, пренио је портал Борба.

“Не могу рећи да ми није све то морално, социјално и здравствено донијело бриге и проблеме, али политика носи људе”, навео је Маровић.

“Морам признати да ме највише боли да се оно што се мени и мојој породици десило 2015. године, у ком хапсе моје дјецу и брата, читаву породицу, моја мајка умире гледајући шта се дешава. Ја не могу да замислим да ја могу то гледати, а да се то дешава Блажу и Лидију, док је Мило у неком притвору. Ја бих барем био на телефону, а од моје супруге су бјежали. Морали смо писма молбе да пишемо да би је неко саслушао… Да ли је могуће да Светозар може постати такав окрутни љубитељ моћи и фотеље и статуса, да се пред његовим очима све то дешава, трагедија, политичка и људска траума, а да то пријатељи главног и првог… Ми смо заједнички сахрањивали родитеље, Мило је био једини на свадби мог сина од свих политичара из ДПС. У мојој породици је имао такав статус, а онда се све ово десило. Ухапсили су ме дан након што смо Мило и ја пили кафу у “Далију”. Причали смо о индикацијама да би могла бити нека кривична пријава, а сјутрадан сам у 9 ујутру ухапшен. Кад сам изашао из затвора смо се срели на Горици и рекао ми је да није био у току и ја сам повјеровао”, наводи Маровић.

Он је казао да се политички процес одвија тако да се претходно одреди ко треба да буде кажњен и да се прво припреми медијски.

Маровић је навео да му је један новинар казао да његови амерички извори кажу да су га “његови” приказали као некога ко је довео руски капитал у Црну Гору и да је он “источњачко-православна жртва” која је била потребна за улазак у НАТО.

Он каже да није познавао пола људи који су дио организоване криминалне групе за коју је потписао признање да је на челу.

“Моја породица је доведена до руба физичке егзистенције. То је резултат и захвалност људи из врха са којима сам радио осјетљиве ствари”, испричао је Маровић.

“Признао сам под утицајем читавог низа ствари, да бих помогао породици и да бих покушао да зауставим процес против људи који су били криви само због тога што су са мном попили кафу”, тврди Маровић.

Он каже да је било и момената када га је Ђукановић и материјално помагао, али да је поставио питање гдје су му пријатељи када су му најпотребнији.

Маровић тврди да је Веселин Мујовић био у контакту са Ђукановићем.

“Од независности се није ништа умирило и подјеле се додатно драматизују”, наводи Маровић који каже да је један од таквих примјера и Закон о слободи вјероисповјести.

Маровић каже да није узимао за озбиљно приче да има сукоб са Ђукановићем и да је схватио да је то била припрема да се он прикаже као његов противник, а да он није желио да му буде алтернатива.

Сматра да је компромитован јер је свједок нарастања моћи Ђукановића у различитим фазама.

“Ја сам био склон помирењу, желио сам да се помири Црна Гора. Нисам желио да се енергија троши на братским свађама, већ да Црна Гора буде јединствена, да будемо сагласни око кључних питања, да се толерише другачији став”, додаје Маровић.

Маровић је открио и да је његова породица пролазила психолошку тортуру и да им је речено да је извршио самоубиство у затвору.

“Признао сам све што је тражено од мене да признам и признао бих шта год да су тражили. И даље се стидим тог признања”, тврди Маровић.

Маровић каже да се моли за Ђукановића.

“Није тачно да Црна Гора није могућа без ове власти. Није могућа без народа, без демократије и своје цркве”, навео је Маровић. Он је казао да Црна Гора не може бити вјечна ако зависи од Ђукановића или било кога другог.

“Не мислим да би ми се ово десило без Мила Ђукановића и његове улоге. Мислим да је активно учествовао, ако ништа, био је добро информисан”, казао је Маровић.

Маровић каже да му је Миливоје Катнић отворио очи тако што га је суочио са реалношћу његове позиције. Маровић наводи да му је Катнић у контексту преговора о споразуму о признању кривице рекао да ако се “његов пријатељ” заинтересује да ће његова казна бити различита.

Он је то казао на питање да ли је Катнић поменуо Ђукановића и казао да је сигуран да је Ђукановић могао да утиче на његов случај.

“Он (Ђукановић) може још само да ме убије, код мене нема страха”, поручио је Маровић.

Маровић наводи да је криминализован до те мјере да би, иако би му се нешто десило, то било у јавности очекивано.

“Ја сам илустрација једног политичког стања које може да примјер другима шта им се може десити уколико буду у позицији да се замјере некоме ко одлучује о њима, као Ђукановићу. Када почну да вам скандирају Мило краљ, ви почнете да мислите да сте непогрјешиви”, наводи Маровић.

Коментари
Golo postenje
Golo postenje: Moderni pontije pilat, koji pere ruke od svega sto je ukra! U Budvu nijesi mogao umrijet bez njega.
25.08.2020 12:02
BUDO
BUDO: Ovaj kuka nema para sinu stan uzeli, a sto se baskari u Beogradu u Njegosevoj uluci u stanu od 200 m2 to nista. A makse splacino jedna i ti i ovaj Knezevic ogavni. I sad kao proziva Mila, druze i ti i Knezevic namagarcio Vas je za medalju dao Vam je da se nasklapate i onda vas dao narodu i sudu i ciao. Gluplji ste od njega nasankao vas je, sad sa ovom pricom samo jos vise pokazujete obojica koja ste bagra bili i ostali. Sad ste preko noci za svetinje da se brane a oboje ste ginuli za CG nezavisnu. I da vas pomiluje opet bi isto radili za CG crkvu Crnogorsku i sve. Splacine ljudske, niste cak ni za kriminal jer ste jadovi oboje, kriminalci su za vas dvoje gospoda ljudi bre od rijeci a ne babe prevrtljive.
25.08.2020 12:18
Dzoni
Dzoni: Meni ovoga smrada uopste nije zao ista su to..ovna i ova splacina i knezevic i kilo
25.08.2020 14:43
za Dzonija
za Dzonija: Za ovu dvojicu kriminalaca si bar nesto posteno rekao,a jedini kilo si ti...
25.08.2020 17:17
A dja
A dja: Ubise nesreco licis na majmuna
25.08.2020 22:16
Baba sera
Baba sera: Uvijek je ova spodoba bio mekusac i sad 6 dana pred izbore nesto prdnjavi po starom obicaju okolo naokolo i na kraj nista nije rekao sto bi ugrozilo Milasa jer zna da Milas samo namigne Vucku odmah bi ga deportovali u Spuz na ladovinu a ovako se vuce po beogradu ko kakva baba.
25.08.2020 23:31
Liki
Liki: Ni Bozo crta mu nije ravan ....
26.08.2020 07:48
Tusinja
Tusinja: Karma je cudo...Dobro radi-Dobru se nadaj.Dosli ste u Titeksove kosulje i Babine dzempere pa presvukli u Brione i Rolexe i mislili da ste BOGOVI...Kukala vam Majka kad odete Bogu na istinu...SMRT JE LAKSA NO GRDNA SRAMOTA....U capri vam ne bio niko ...
26.08.2020 20:49
Pera Coyote
Pera Coyote: "Dobri i posteni" Sveto veli da mu je egzistencija ugrozena a nakrivio orginalni firmirani sesiric marke Lacoste koji kostanajmanje 100 Evrica. Toliko o iskrenosti ponovnog Srbina od Grblja .
27.08.2020 15:06
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
14.10.2020.
8
Владика
01.10.2020.
10
Капела
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar