Ћирилица Latinica
18.03.2020.
Политика

Молитвом против пандемије

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Његово високопреосвештентво Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије упутио је данас архијерејским протопрезвитерима, старешинама храмова и управама манастира Митрополије акт о молитви и звоњењу звона поводом епидемије:

Архијерејским протопрезвитерима, старешинама храмова и управама манастира Митрополије

„У ове дане, када се цијели свијет суочава са опаким вирусом који је одговоран за велики број смртних случајева широм свијета, наша Света Црква се моли Господу нашем Исусу Христу, који је Једини прави Љекар душа и тијела, да покаже милост своју, заустави ширење ове опаке болести и помилује сав људски род.

Овим вам се налаже да на крају сваког богослужења, прије самог отпуста, наглас читате молитву против епидемије, састављену од стране Његове Светости Патријарха румунског г. Данила коју вам достављамо у прилогу овог акта.

Такође, како нам свједочи древно црквено предање о звоњењу звона за вријеме разних епидемија (нпр. куга и шпањолка), налаже вам се да у свим храмовима у периоду од 08:00 до 20:00 часова, у временском интервалу од 2 часа, звоне звона (у трајању од 5 минута) до окончања епидемије.

Благотворност ове праксе потврђују и научна истраживања која је у своје вријеме спровео руски научник и еколог Фотије Јаковљевич Шипунов: ”Црквена музика, а нарочито звоњава црквених звона, благотворно делује на људско здравље. У руским лабораторијама, помоћу огледа, утврђено је да осцилација ултразвучног дијапазона црквених звона одбија бациле куге, затим вирусе и друга инфективна обољења која се преносе ваздухом”.

Молимо се пред десницом Светог Јована Крститеља и ћивотом Светога Петра, да нам у овом часном посту свима подари покајања, као и за здравље свих вас и свега народа.“, закључио је, уз благослов, митрополит Амфилохије.

Коментари
LOLA CG
LOLA CG: Amin. Boze daj.
19.03.2020 22:08
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar