Ћирилица Latinica
24.03.2020.
Политика

Наставак обрачуна режима са ДФ-ом: Кнежевићу пресудили у готово ванредном стању

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Режим који у потпуности контролише правосудни систем у земљи, не бира ни вријеме, ни стање у држави за обрачун са политичким неистомишљеницима. Конкретно са лидерима Демократског фронта, који су у континуитету мете разних подметачина иза којих стоје Мило Ђукановић, његова породица, пријатељи и кумови.

Члан Предсједништва Демократског фронта и лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић, саопшио је данас да му је Виши суд, у моменту неформалног ванредног стања, потврдио пресуду Основног суда на четири мјесеца кућног притвора. Кнежевић је казао да режим, и у оваквој ситуацији каква је тренутно у Црној Гори, користи сваку прилику да се обрачуна са политичким неистомишљеницима.

„Слободна Црна Горо, ви у ЗИКС-у и ви у карантину, док је на снази неформално ванредно стање у којем нас запљускују различитим неуставним уредбама, крше основна људска права и слободе, очигледно и скривајући информације о озбиљности ситуације у којој се налази, не само здравствени систем, него и читаво црногорско друштво. Налазимо се у једном паралелном универзуму у којем црногорско правосуђе потпуно легитимно функционише, у обрачуну са политичким противницима“, казао је Кнежевић, и наставио:

„Тако сам ја данас добио пресуду од стране Основног суда, потврђену у Вишем суду,  од судије Миљане Павићевић, као предсједника Вијећа и судија Радомира Ивановића и Бранке Бошковић, која је изузела мишљење.

Ријеч је о пресуди посланицима Демократског фронта, за вербални инцидент који се десио у фебруару мјесецу 2017. године којом је у потпуности потврђена пресуда, сада већ, предсједнице Основног суда, иначе врло блиске пријатељице Весне Меденице, судије Жељке Јововић, која је пресуђујићи посланиоике Демократског фронта, у ствари, аванзовала и напредовала у каријери“, казао је Кнежевић у обраћању.

Можда је и природно, како каже он, да једна Српкиња из Фоче са презименом Чанчар, докаже се у новом, дукљанском, приватном провозоријуму у обрачуну са најјачим опозиционим савезом.

Ова пресуда је послата дан након што су лидери Демократског фронта, конкренто, ја, доставили и прочитали крунски доказ, који је стигао из Вишег јавног тужилаштва Србије у Специјално државно тужилаштво, а које је Миливоје Катнић скривао дуже од два мјесеца и доказе који у потпуности руши пресуду за државни удар.

За казну је, како каже, одмах, експресно пресуђен на четири мјесеца кућног притвора, са могућношћу изласка укупно шест сати у та четири мјесеца.

„Ако бисмо жељели да иронишемо и стварамо једну лагодну циничну атмосферу, испада да је ова пресуда пала у прави тренутак, јер се буквално и читава Црна Гора, налази у својеврсном карантину, једино, што Влада не жели да уведе ванредно стање, а свакодневно нам пријете, како ће то урадити уколико се не будемо придржавали неуставних уредби које су донесене у претходних седам дана“, казао је Кнежевић.

Kнежевић је казао да оно што је поражавајуће и што представља право лице и наличје овог режима, јесте да је Душко Марковић заједно са својим министрима, и са Ђукановићем, као предсједником државе, у својим обраћањима позивао на нацилнално јединство, на покривање и анулирање свих политичких разлика које су више него евиденте, али са друге стране су истовремено искористили, како наводи, приватизовано, корумпирано и криминално црногорско правосуђе, да отпочну, завршни обрачун са посланицима Демократског фронта.

Зато, како каже, их не чуди због чега је неуставно укинут и рад Скупштине, јер да би и Скупштина престала са радом, неопходно је да се изгласа ванредно стање, а да предлог о увођењу ванредног стања достави и предложи Мило Ђукановић у Скупштини Црне Горе.

Он се запитао, због чега Мило Ђукановић, и Душко Марковић, у овом тренутку бјеже од предлога за увођења ванредног стања.

„Мислим да је лако закључити, јер се плаше расправе у црногорском парламенту, којом бисмо поставили многа незгодна питања, о томе колико смо спремни или неспремни дочекали ову пандемију коронавируса.

И зато је било сасвим оптимално да се настави обрачун са лидерима и посланицима ДФ-а, ономогући им се улазак и рад, и дјеловање у Скупштини наредних мјесеци, како Црна Гора не би сазнала праву истину о ономе што је очигледно добило такве размјере, да се плашим да их назовем правим именом, а уосталом кроз јучерашње обраћање Душка Марковића, сви смо имали прилику да се увјеримо да њега у овом тренутку више забрињава шта ће се десити када прође пандемија овог вируса, јер нас онда чека економска пандемија, економски колапс“, казао је Кнежевић.

И оно што је сасавим евидентно, јесте, како каже, потпуна неспремонст,  контрадикторности и конфузност коју демонстирају представници владе у овим тренуцима.

„Зато је било сасвим најприкладније, сасвим најприхватљивије да се овај обрачун са посланицима Дф-а, реализује у времену, неформално ванредног стања, мислећи да ћемо ми да ћутимо, и да прихватимо оно што је класичан образац диктаторског понашања од стане Мила Ђукановића Душка Марковића“, казао је Кнежевић.

Посебно га забрињава чињеница, да, у овом тренутку, када се брутално крше основна људска права, објављују се јединствени матични бројеви и бројеви телефона грађана који се налазе у карантину, као и то да ли је Мило Ђукановић био у карантину и самоизолацији, с обиром на то, да је дошао из држава које су такође обухвачене пандемијом короне?

„Да ли је био Душко Марковић који је имао непосредан контакт са њим на Врховном савјету одбране, Предраг Бошковић, начелних Генералштаба Дакић, и сви остали клоји су имали контакт са њима“, питао је Кнежевић.

Такође, пита се он, да ли они сматрају да су они, потпуно поштеђени мјера, и уредби које доносе, на начин што ће користећи судове, користећи полицију, користећи тужилаштво, наставити са обрачуном, са грађанима, који имају другачије мишљење, и другачији однос према ономе што је досад урађено у борби против короне?

„Овим путем, ја не желим да пласирам никакву панику, нити да стварам параноју код грађана Црне Горе, али желим јасно да укажем, кад све ово буде прошло, да ће Душко Марковић, ове правне финесе представити као сасвим легитимну уставну ствар којом је желио да заштити Црну Гору, а у ствари, навикнуће нас на појам неформалног ванредног стања, које ће трајати неограничено све док год они буду били на власти“, казао је Кнежевић.

Како је казао, његова је дужност да дужност да упозна црногорску јавност са овим што се десило посланицима Демократског фронта, као и међународну јавност, да у овом моменту, кризном за читаву Европу, „не постоји држава на свијету, која је искористила овај случај пандемије, да се обрачуна са својим политичким противницима, и то на један неуставан, беспризоран, и криминалан начин“, закључио је Кнежевић.

Коментари
Midula
Midula: Zasto ostala OPOZICIJA cuti???
31.03.2020 16:37
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar