Ћирилица Latinica
29.03.2020.
Политика

Новаковић: Црна Гора неће бити више иста након коронавируса, терет је на свима

Аутор: Редакција 15 Оставите коментар

По свему судећи, по изласку из пандемије настале појавом вируса Ковид-19, свијет неће више бити исти, па тако ни Црна Гора.бУ првом реду, прилике и економска кретања мораће да претрпе бројне промјене, не само теоретске већ и практичне, тржишне. То пише у саопштењу странке Бирам Црну Гору, коју предводи Радомир Цакан Новаковић.


Како су навели, ово је криза која не дозвољава постојање повлашћених и изузетих..

"Терет морају сносити сви, при чему морамо као друштво водити рачуна о социјално рањивим категоријама којима ова ситуација и онако тежак живот додатно компликује.

Сматрамо неопходним да држава, конкретизацијом мјера о којима се говорило, али и низом других, са јасно утврђеним роковима- помогне привреди јер, у противном, нашем систему може пријетити не само стагнација, већ и муњевит суноврат.

По њиховим ријечима, питање које сви привредници већ данас постављају једни другима је- шта ће бити са нашом економијом након вируса короне, каже Радомир Новаковић Цакан, предсједник партије Бирам Црну Гору. Он је нагласио да је потребно окренути се око себе и видјети шта су друге државе урадиле до сада" - навели су из Новаковићеве странке.

Они су се осврнули и на најаву да ће у понедјељак  Влада СР Њемачке у рекордно кратком року усвојити ЦОВИДー19 пакет мјера за помоћ грађанима и предузећима. Овај програм од 600 милијарди евра подразумијева хитан ребаланс буџета за 2020. али и ново задужење, подсјетили су.

„Како смо видјели у медијима, циљ овог програма је заштита малих и средњих предузећа, али и занатлија, при чему ће држава на себе преузети дио плата запослених у приватном сектору. Нјемачка држава је отишла толико далеко да је предвидјела чак заштиту закупаца локала, али и станара који неко вријеме неће морати да плаћају станарину, чиме социјално одговорно спашавају грађане од могућих исељења. Дуг се наравно не опрашта – само ће бити одложен за касније“, навели су и додали:

Мале фирме и самостални предузетници ће добити једнократну помоћ до 9.000 евра за три мјесеца (за фирме с максимално пет запослених), односно до 15. 000 евра за фирме с максимално 10 запослених. С тим новцем би требали покрити примарно фиксне издатке, попут закупа простора и одржавања инфраструктуре.

Бирам Црну Гору је и предложила предлог мјера.

Слиједећи примјере добрих пракси и снажних економија у региону, али и широм Европе, Бирам Црну Гору као одговоран друштвено-политички субјекат предлаже неколико мјера које би Влада Црне Горе требало да усвоји по хитном поступку:

Успоставити свакодневно ажурирање и објављивање склопљених уговора јавних набавки – на државном, али и локалном нивоу, планирати прерасподјелу буџетских ставки, а све у циљу спашавања постојећих радних мјеста у привредном сектору и подстицај домаћим произвођачима у секторима потребним за превазилажење кризе настале коронавирусом;

• Стриктно дефинисати рок мораторијума на плаћање комуналних услуга, те што скорије прибјећи измјени Закона о комуналним дјелатностима, у циљу измјене система наплате одвоза отпада грађанима и привредним субјектима, министарство финансија, у циљу осигурања ликвидности и спријечавања банкрота великог броја малих и средњих предузећа, да обезбиједи одлагање плаћања пореза, ПДВ-а и доприноса најмање шест мјесеци свим предузећима из сектора који су директно погођени, а то су туризам, хотелијерство, угоститељство, услужне дјелатности и транспорт, а у обзир узети и друге секторе.

• Одлагање плаћања најамнина простора свим секторима који немају могућност рада. Одлагање наплате комуналних такси и других парафискалних намета за угрожене секторе, у сарадњи са комерцијалним банкама мора се обезбиједити суфинансирање или одгода отплате кредита за средња и мала предузећа као и за појединце који остају без посла. Држава ће се обавезати на субвенционирање плаћања камате и након периода одгоде за сва мала и средња предузећа из погођених сектора;

• Банке морају поштовати препоруку Централне банке Црне Горе као главног регулатора на тржишту капитала, али и самоиницијативно помоћи грађанима и држави Црној Гори, одакле и остварују велику добит, и то на начин што ће, по узору на Мађарску, све грађане и предузећа ослободити до краја године отплата рате кредита;

• Свима који би остали без посла обезбиједити одлагање плаћања кућних режија као и финансијску подршку за основне животне потребе, са роком не краћим од 31. децембра.

• Поступке легализације објеката у свим локалним заједницама треба обуставити до тренутка стабилизације социо-економских прилика у земљи;

• Сви грађани Црне Горе морају имати пуну здравствену заштиту до краја године;

• Послодавац у приватном сектору, којем је држава омогућила неки вид помоћи који је у складу са његовим потребама, не смије вршити отпуштање радника, а сваки Уговор на одређено мора бити продужен минимално до 31.12.2020.године.

Слиједимо позитивне примјере, радимо на себи и развијајмо економију Црне Горе. Без економски снажних и друштвено одговорних послодаваца неће бити ни задовољних радника, па ни снажне привреде. Удружимо снаге ради заједничког добра, поручили су из партије Бирам Црну Гору.

Коментари
⚽⚾⛸️🏀
⚽⚾⛸️🏀: Bravo za Cakana sve je to ok ali mislio sam da ces donirati bar 2 respiratora. Ne daje onaj ko ima nego onaj sto je naucio da daje a ti si Debeli taj.
29.03.2020 16:15
Anti drps
Anti drps: Cuti folirantu jedan,ti si rezevni igrac drps sekte....sve ove godine si ih podrzavao zato pssssttttt prevaro!
29.03.2020 17:36
Za. Anti drpsa
Za. Anti drpsa: Jesi li ti kad sto dao za majku ili macehu CG nikad nista imas li kojeg radnika na platnom spisku nemas ti si nesretnice teret i za tvoju familiju zato bolje cuti i nemoj bar u ovakvim prilikama da kritikujes i pljujes lnude koji su svi bolji od tebe.
29.03.2020 17:53
Ilhan
Ilhan: Nisam politički opredeljen ali ovaj čovjek jedini ima političku viziju i ima savršene savjetnike. Pričam o Baru. I glasaću ga, apsolutno. Ali pod uslovom da izađe iz koalicije sa narko mafijom.
29.03.2020 18:26
Grkkk
Grkkk: Aoookkkk...🤣🤣🤣🤣🤣
29.03.2020 18:38
Lipova šuma: Pitanje za urednika Barskog portala Miška Jovanovića
Lipova šuma: Pitanje za urednika Barskog portala Miška Jovanovića: Druže uredniče, što forsiraš ovoga, on je prošlost Bara, rekao neće sa DPS sektom pa onda trčeći u njihovo krilo. Bojkot ovakvim podvalama, Cakan je prevaziđen. Idemo svi za Bečića i Demokrate.
29.03.2020 18:51
Црни Г(р) уја
Црни Г(р) уја : Липова шума, сишла са ума, па несрећна пита за Дражу ил' Тита...
29.03.2020 18:54
Đurišić
Đurišić: Ova Lopova šuma ili kako već, prvo mislim da ćeš dobiti odgovor od Miška na kukovo ljeto. Drugo otvorio ili otvorila si dobru temu. Mislim da je ipak Cakan budućnost Bara. Ne zato što je idealan već zato što je ukapirao politiku. Veoma brzo. Ovi koji su sad suštinska vlast, a on to nije u Baru, uprkos benefitima materijalnim, debelo su najebali. A on je svoj kapital umanjio veoma, ali za budućnost koja ga čeka. Svijetla veoma u svakom smislu. Ne budite ostrašćeni. Napravite analizu izbora od njegove pojave na političkoj sceni do danas. Ima 5 odbornika kao Grupa građana. Alo, đe su druge "ozbiljne" partije.? E Bečić jeste prošlost jer je izdao sve Srbe koji su ga glasali. Cakan igra pametno. Toliko.
29.03.2020 19:01
Gugi
Gugi: Glas i lajk za Cakana. Voli te i ceni tvoj rodni Niš!
29.03.2020 23:59
taster
taster: Od 2016 do 2018 je svojim mandatom Cakan drzao DPS na vlasti u Baru. Kratko je ovdje pamcenje, ali ga valja podsjetiti. 19 su imali sa njim, a opozicija 18.
30.03.2020 00:03
Prc mne
Prc mne: Ovo je kvazi politicar koji politiku dozivljava ko trgovinu,to je seljacka politika nesrecnici dukljanski
30.03.2020 01:34
Tamjan
Tamjan: A makse, bezumni covjece !!!!!
30.03.2020 09:51
Rašo
Rašo: Caki igra kozaračko kolo.
30.03.2020 17:08
Vuk
Vuk: Cakan je car!
30.03.2020 19:50
STOJAN
STOJAN : Cakane najpametniji si kad CUTIS zatvori usta.
31.03.2020 18:18
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
14.10.2020.
8
Владика
01.10.2020.
10
Капела
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar