Ћирилица Latinica
19.05.2018.
Политика

Објављен списак купљених гласача ДПС-а из дијаспоре који гласају у Бару

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Специјално државно тужилаштво (СДТ) ни 17 мјесеци након парламентарних избора није окончало истрагу у вези са кривичном пријавом коју је Демократски фронт поднио против организатора и актера куповине гласова у Бару, који су разоткривени у чувеној афери „Операција Луксембург“.

Дневни лист„Слобода“ ексклузивно је објавио списак од 30 лица из ове афере, чија имена и лични подаци су предати Управи полиције – ПЈ Бар, на захтјев инспектора који по налогу СДТ воде случај.

Ријеч је о особама које годинама и деценијама живе и раде у западној Европи, а већина нема никакве везе са Баром. Они су, према властитом признању, гласали за новац, и то од 250 до 400 евра по гласу, а исплаћивани су им и путни трошкови у просторијама Општинског одбора Демократске партије социјалиста у Бару.

Афера је разоткривена пошто је значајан дио њих по новац, умјесто у просторије ДПС-а, долазио у канцеларију Демократског фронта, будући да се налазе једна до друге у општинској згради у Бару.

Документарни филм о томе објавио је портал ИН4С под називом „Операција Луксембург“.

Исти портал је први извјештавао на дан избора о овим нерегуларностима током изборног дана 2016. године.

 Из СДТ је недавно саопштено да извиђајни поступак по пријави ДФ-а још увијек траје „јер је већина лица са списка недоступна“.

Ипак, један број људи са списка право гласа остварио је у Бару и на недавним предсједничким изборима.

Упркос најави тужилаштва и полиције да ће бити приведена чим уђу у Црну Гору сва лица, чији лични подаци су достављени од стране ДФ-а, за која постоје докази у форми видео записа да су учествовали у овој афери, то се, према сазнањима нашег листа, није десило.

"Немамо информацију да је ико од тих људи саслушан или приведен, иако су опет долазили и гласали за Мила Ђукановића. Уз новчану надокнаду, подразумијева се", каже мр Дејан Ђуровић, носилац изборне листе ДФ-СНП, За град који волимо за предстојеће изборе у Бару.

 Ђуровић је позвао СДТ „да добро отвори очи када су у питању ови људи, али и други купљени гласачи ДПС-а из дијаспоре који долазе организовано, да би за новац гласали ту странку, по устаљеном шаблону, и на предстојећим локалним изборима“.

Он је поручио да се према Европској унији, коју званично преферира актуелна власт, не могу слати позитивни сигнали ако СДТ и полиција саучествују у прљавим пословима са извршном влашћу „као што је овдје очигледно случај“.

"Нека се Тужилаштво Миливоја Катнића и полиција коначно умијешају у свој посао и нека добро анализирају да ли ова лица прелазе државну границу и долазе у Црну Гору ових дана, јер имамо информације да им је новац за гласове поново обећан и за локалне изборе који се одржавају 27. маја" , поручио је Ђуровић.

Коментари
Vladimir
Vladimir: To je samo prvi spisak koliko ja znam, jer u tuzilastvo je predato masa imena sa maticnim brojevima i brojevima pasosa.
19.05.2018 08:57
Andrijana Paladin
Andrijana Paladin: Nevenka Plantak je sve ove godine od ka vodi finansije u opstini, pod stavkom putni troskovi, putni nalozi, koji se ciljano uvrstavaju u odluku o budzetu, ispacivala po 50.000 eura po izborima. Naime opstina Bar je poznata da ima vrlo nisje troskova odlaska u inostranstvo i ne ucestvuje u medjunarodnim projektima. Pored tih para troskovi opremanja za kancelarije mjesnih zahednica su koristene za opremanje privatnih kuca, kancelarija DPS, itd itd. Detaljnim uvidom u racune, putne naloge, popisne listove imovine boci ce se do dokaza. Zato smjenite DPS.
19.05.2018 16:49
Domi
Domi: Branka kao Baba Roska iz Sojiceve stranke zdravog razuma, Zoki kao Grigorije. Samo jos da gledaju u kuglu i vide kako ce
19.05.2018 21:12
Domi
Domi: Molim vas sklonite ovu sliku dje je Branka mene je strah
20.05.2018 03:15
Saska
Saska: Maknite ovu babu korisnu za sebe samo...svaka slika ,svaka vijest ,ona ...
20.05.2018 09:24
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar