Ћирилица Latinica
04.08.2018.
Политика

Одјеци сједнице СО Бар: Власт из продавнице кикирикија и сјеменки, сујета већа од пожара у Грчкој

Аутор: Редакција 25 Оставите коментар

Јучерашња сједница барског парламента на којој је изабран нови градоначелник Душан Раичевић, остала је у сјенци критика опозиционих одборника које су се односиле на крађу избора односно куповину бирача у корист ДПС-а и других владајућих партија.

Одборници опозиције подсјетили су посебно на откривену куповину бирача на дан избора, када су у продавници здраве хране, надомак зграде Општине Бар и Општинске изборне комисије, функционери ДПС-а дијелили новац за гласове, и гдје су затечени са списковима за исплату, да би у једном тренутку се њих неколико и закључало услијед интервенције функционера Демократске Црне Горе, ДФ-СНП коалиције и Праве Црне Горе.


Одборник ДФ-а мр Дејан Ђуровић, најављујући да ће опозиција напустити сједницу СО прије гласања о градоначелнику, казао је да неће учествовати у гласању због онога што се дешавало у предизборној кампањи, додајући да је за вријеме избора једна групација “из продавнице “кикирики сјеменке” потплаћивала грађане за глас, а друга групација обећавала 50 мјеста у општинском и 200 мјеста у државном предузећу”.

"Гласало се да ти брат од тетке добије мјесто читача водомјера или махача заставом на аеродрому Подгорица. Да су били фер избори, пружили бисмо руку, овако нећемо ни гласати. (Раичевићу) немојте бити послушник, следећа година вам је 1997., мораћете гледати на коју ћете страну“ – казао је Ђуровић, алудирајући на најаве скоријег цијепања ДПС-а, које се једном десило прије више од двије деценије..

Он је нагласио и да је опозиција у СО добила непристојну понуду да буде заступљена са по једним одборником "и то је назнака да овај парламент неће вратити углед, који је срушен. На одборницима власти није да бране, већ да контролишу извршму власт".

„Морате схватити да нисте ви адвокати власти већ представмици народа, од тога ће зависити и ваш углед у граду", рекао је Ђуровић, уз напомену да ће Раичевић бити у озбиљним проблемима, јер сараднике неће моћи да бира по референцама, већ ће му их одређивати коалициони партнери.

Момчило Лековић (Демократе) је рекао да са колегама из коалиције “Бар за 21. вијек” напушта салу јер нече да гласа заједно са онима који су “брат, али са ДПС-ом”.

"У изборима смо имали фантоме-бивше директоре луке који су у кикирики продавницама куповали гласове, али и диверзантске групе сачињене од рођака и унука овдје присутних који су ове фантомске изборне штабове бранили од мене. За такве имам само презир.

Што се избора градоначелника тиче, двије струје ДПС бирају човјека који је про форме, а о Бару ће да брину двојица- тројица из сјенке. Одлазећи предсједник је прво детаљно образлагао зашто не треба пасрела у Сутомору, а онда је поздравио њену градњу, то раде само пиони.

Не подржавамо оне које поставља Мило Ђукановић лично, нисмо за проточне бојлере Ђукановића и Гвозденовића оличене у одјелу првог човјека Бара", рекао је Лековић.

Божидар Чармак (Права Црна Гора) казао је да неће гласати због изборног дана обиљеженог “кикирики изборним процесом који до данас није ријешен”.

"Упркос томе што имамо младог градоначелника, овакав избор је само смоквин лист који прикрива наставак декадентне градске политике и уништене градске привреде, ми ту не видимо модел обнове Бара", рекао је Чармак.

Василије Лалошевић (СНП) је Раичевићу поручио да му у политичком смислу жели што бржи одлазак са власти, “а у људском смислу сву срећу овог свијета”.

"Имате 28 одборника и не сеирите зато, 1996 у новембру јединствени ДПС јеимао двотрећинску власт, а осам мјесеци касније дошло је до распада система.

Невјероватно је да у комисији за избор и именовамје буду сва четири предсједника партија власти, тако правите неку врсту канала за људе, ко може а ко не", рекао је Лалошевић.

 Драган Војводић (СДП) је казао да че клуб те партије подржати Раичевића “да не би било накнадног пребројавања”.

Он је казао да СДП апсолутно нема обавезу према никоме “него према наших 1.400 гласача и зато ћемо подржати Раичевића као младог човјека који може нешто да покрене”, додајући да ће одборници СДП бити конструктивна опозиција у СО Бар.

„Знам да власти не требају ова наша два гласа колико”ђјаво попио”. Наши гласови су слободни и часно зарађени, стидио бих се да смо на другачији начин добили и један глас, па макар нас и не било на наредним изборима, само да овом народу буде боље. Због ове изјаве ме нико неце врћи ушима. Много је жучи проливено од Маљевика, бојим се, биће и убудуће, нека Раичевић ту отвори четворо очи“-казао је Војводић.

Бранка Никезић (ДПС) је на наводе опозиције реплицирала да је мислила како неће бити потребе за расправу, али, “за изборни дан смо инкриминисани као да смо не знам што радили, а наши активисти су били у једном приватном локалу, за разлику од оних који су дошли да их киње и тражили згодно мјесто за транспаренте како се ту купују гласови”.

"Како се онда тражи кооперативност опозиције и власти, како ићи напријед истом стазом? Мислите ли да ћемо гутати све и радити оно како ви кажете, инструкције из странака које нису показале никакву људскост. Немате доказе, а држите нам придике.

Нарочито је тешко кад се изгуби и освоји мање од плана. Приликом насртаја на фантоме, како каже Лековић, у том локалу су били само папири, тражили су нешто што нису могли наћи.

Помиње Лековић нечије унуке-мој унук је био међу члановима Савјета младих који су активно учествоивали у изборима, на част партији. Нећу коментарисати Праву Црну Гору, од њих се ничему не чудим, хвала СДП који је најавио подршку нашем предсједнику, ограђујем се од Лалошевића", рекла је поред осталог Никезић.

Испред опозиције је на излагање Никезић реаговао Лалошевић који је у том тренутку једини од опозиције био у сали.Напомињући да је запањен количином “срџбе, бијеса и сујете у једној изјави, као пожар у Грчкој”, он је поручио да се не може дирати у људскост никоме.

"Треба да се подвуче црта шта није добро, спустимо лопту и идемо даље, немојте у људскост да се дирамо. Може се лако поновити 1997., па ћемо онда видјети шта и како. Политика ме научила стрпљењу које немам у грађанском животу, овакве изјаве нису добар пут", рекао је Лалошевић.

Радомир Новаковић Цакан (Бирам Бар) је Бранки Никезић поручио да не треба захваљивати људима који мисле својом главом, додајући да СДП “жели добро Бару”.

"Суштина је да Бар треба да иде напријед. То што они сад подржавају Раичевића, не значи да ће увијек бити уз нас. Неки данас опет нападају оне који имају резултат, и опет након напада бјеже из сале.

Немају они будућност. Ми из “Бирам Бар” гледамо будућност, највећа одговорност за даљи развој града је на онима са највећим резултатом, дакле на Душану (Раичевићу).

Надам се да ћемо успјешно сарађивари, “Бирам Бар” ће помагати али и критиковати ако нешто не буде у реду", казао је Новаковић.
За вршиоца дужности секретара СО Бар изабрана је Александра Грабеж (СД), која је у претходном мандату била на том мјесту.

 

Пуно нових имена у парламенту

У клубу ДПС је нових чак десет од укупно 15 одборника др Весна Ђоквучић, Андреа Пајковић, др Мирослав Кнежевић, Александар Марколовић, Невенка Плантак, др Јован Ивовић, Самира Стриковић, Милош Фуштић, Ален Ђелошевић иАммар Боранчић.

У клубу СД су нови Милена Ђоновић, Стефан Шуштер, Осман Ђокић и Горан Симић, у „Бирам Бар” Владимир Лекић, а на листи „Бар за 21. вијек” Милош Шуштер.

 

Раичевић: Завршићу Маљевик и Дубовицу

Душан Раичевић је са 34 године најмлађи предсједник Општине Бар до сада. Он је, као што смо писали, изабран гласовима 29 од 37 одборника СО Бар.
Он је у првом обраћању барској јавности као нови предсједник, Раичевић је истакао да ће успјешност рада локалне управе мјерити квалитетом живота грађана.

"Надам се да ће овај дом (СО) бити мјесто доношења значајних одлука за развој Бара. У мом доживљају политике, увијек је у првом плану интерес грађана Бара. Међу првм задацима које ћемо спровести су стварања нових перспектива запошљавања.

Подржаваћемо предузетништво, ући у партнерство и са онима који тек почињу, и са онима који већ развијају своје бизнисе, помоћи ћемо способним младим људима да развију своје бизнис идеје. У сарадњи са барском привредом најављујем активности на уклањање бизнис баријера и стварања бољег амбијента за запосљавање и бизнис.

У Чању, Сутомору и Шушању направићемо нове путеве и пјешачке потходнике и мостове, а инфратсрруктурна круна биче реконструкција пута преко Сутормана од Вирпазара и Бара све до владимирских Крута", рекао је Раичевић.

Он је указао да ће у сарадњи са Владом Бар ући у дуго најављиване пројекте туристичких луксузних насеља Маљевик и Дубовица, “потврдићемо да нам је туризам стратешко опредјељење”.

До краја овог мјесеца, он очекује да СО донесе ПУП и одлуке о накнадама за бесправне објекте, а до краја године најавио је доношење Студије о водоснабдијевању безводниб крајева општине-Мркојевића, Крајине и Црмнице.

Срзентић: Остављам 2.5 милиона евра на рачуну и стабилне финансије

Досадашњи предсједник Општине др Зоран Срзентић (ДПС) казао је да новој власти оставља 2,5 милиона евра на рачуну, стабилне финансије, исплаћене плате за јул, девет милиона евра одобрених кредита и три милиона еура гранта, и пожелио новој водећој гарнитури још више успјеха.

Коментари
Domaz
Domaz: Koliko poslusnika na jednom mjestu. Pi sluge Mila lopova.
04.08.2018 10:52
Crni
Crni: Vazno je da je Fustic tu, taj intelektuaslac, sad ce da procvejta Bar
04.08.2018 10:53
CCCC
CCCC: DOBAR MOMAK NA POGRESNO MJESTO U VRIJEME KAD SE SVASTA DESAVA
04.08.2018 13:30
Navijac Mornara
Navijac Mornara: Da sam znao da ce Dusan biti gradonacelnik a ne Srzentic ne bih radio sto sam radio za DPS. Placali su se glasovi, to svi znaju, i ja cu o tome ubrzo da pricam na konferenciji za novinare, imam sve kopije spiskova. I Zdrava hrana, i Susanj, i Sutomore, Polje, Stari Bar... O jadu cu ih zabavit zbog prevate i izdaje
04.08.2018 14:14
ARCI
ARCI: nemoj navijacu da te zadesi sudbina knezevica nije se sa ovim igrati a ako stvarno imas dokaze opozicija je uz tebe a u suprotnom bog ti upomoc smutna su ovo vremena
04.08.2018 20:35
Cacan
Cacan: Ode Kraljičina :(
04.08.2018 22:31
Ili PRAV ili lazna
Ili PRAV ili lazna: carmakova izjava o "smokvi" ubjedljivo najbolja
05.08.2018 11:36
Zak
Zak: Evo zivim u Baru ravno 50 godina..pitam se gledajuci sliku ..izuzev par poznato barski likova...ljudi,odakle su dosli ovi koji sada hoce da nam vode Bar..i ko in je to dozvolio.. UZAS..da nam se mrtve sto du ovaj grad gradili prevrcu ko je dosao sada da he unistio Pi.sramota
08.08.2018 22:51
Zak
Zak: Sramota. Odakle dodjose ovi ljudi. Izuzev par barskih likova Sramota...pi...oni da nam grad vode..ozas
08.08.2018 22:57
Zak
Zak: Covjeku je tesko otici iz grada gdje mu familija zivi mnogo generacija unazad...gdje su mu se i cukundjedovi rodilli.tesko ostaviti svoj grad ...ali jos teze gledati no sjedi u skupstini...cast gdji Branki i Vidu..i Dusanu A ostali...odakle ste se pojavili vi ljudi i kako vas nije sramota da zauzimate mjesto Baranima koji su sposobniji i malo stariji od vas pa samim tim i mudriji..
09.08.2018 16:29
Sasa
Sasa: Babo,ides istom stazom zbog svoje zadnjice ,kome si od svojih sugradjana pomogla ,zaposlila dijete,koga si obisla sa pompom vjestacki stvorenom da vidis kako zive ,barani na ivici bijede.slugo ,zasluzna...
10.08.2018 08:40
Sara
Sara: Zar da odemo iz svog grada gdje smo rodjeni zbog toga jer smo na ivici ,da ostavimo i ono sto imamo i ono sto nemamo,citav sjever je migrirao u bar,otvorio biznis,a mi gledamo i cutimo dostojanstveno,ali od tog se ne zivi nego krepava..jer nemamo sa cime ,sa kime,zato vjerujem da ce bar Cakan okrenuti se baru i baranima,sretno mladom Dusanu,ali znam da bi Cakan dao sve od sebe .
10.08.2018 08:59
Zak
Zak: Za Saru Dusan potice is prave barske porodice. Pa neka se ob9jica..i on i Cakan zaloze za Bar i Barane i bice dobro. A sjevernjaci...uzas..neka sto su dosli nego sto hoce i da vladaju.. zamislite..fustic pajkoviceva i ostali.. Bolj e cunami da sve potopi. Nego bojim se opet bi se oni spasili
11.08.2018 17:33
y
y: pockem vam se
12.08.2018 02:45
www
www: lijepi komentari ovog zaka i sare pockem se na takve komentare ali posto je ovo srpski portal koji kontrolise dusan mi kao neznamo samo vi nastavite a znam da ovo necete objaviti zabole me da nekazem sto
13.08.2018 03:31
www
www: ja sam iznenadjen ali pozitivno sto ste objavili ova moj komentar a i izvinjavam se za par izgovorenih rijeci ali sam bio iziritiran vasim upornim odbijanjem da objavite dva komentara za zaka i za saru oni su tolko ruznog napisali za sadasnje odbornike i vama to nije zasmetalo a ja kao rodjeni baranin i to rodjen poodavno samo sam imao namjeru da im kazem za neke rodjene barane koje svako u baru dobro zna red bi bilo ili objaviti te komentare ili mi objasnite dje sam pogrijesio bicu vam zahvalan pozdrav
14.08.2018 23:46
Zak
Zak: Za www I ja sam rodjeni baranin ...i volim svoj grad i nemam nista protiv dijela odbirnika..napritiv ...i ja sam clan dps Ali...da mi djeca neiskusna koja su do juce u kupi sjedjeli kroje zivot i plus I'm ni roditelji a kamoli stariji nijesu rodjeni u baru...e to je tuzno Kapirate sada?
15.08.2018 15:14
www
www: za zaka kazes da si rodjeni baranin a spomenu samo dozivotnu Branku vida i dusana a vesna djokvucic keca a dr JOVAN IVOVIC pa goran simic pa milos suster pa OSMAN DJOKICsve ljudi dokazani u svojoj struki a svi preko 40/50 godinaa znas li kolko je imao tvoj prdsjednik partije koji je dosao u dzemper a on je bio mnogo iskusan ali se brzo ispraksao pa ce nadam se i ovi koji tebi neodgovaraju nesto nauciti a vi da mozete bez tih privezaka oni nebi bili u skupstinu trzili ste gledajte i dosta kukanja i plakanja
15.08.2018 23:09
Zak
Zak: Pa rekao sam izuzev nekoliko barskih likova....eto su bas oni...a osman djokic nije baranin
16.08.2018 04:21
Zak
Zak: Vii gospp.www niste shvatili sustini moje price Pomenute osobe sve poznajem licno i uvazavam i oni nisu sporni nego fenomen u baru poslednjih godina....a to je najezda stanivnistva sa strane i poziciomiranje na odlucujuce funkcije a marginalizacija ridjenuh barana
16.08.2018 04:26
Yyyy
Yyyy: A, ne, Osman Đokić je italijan rođen u Tunguziju :-)
16.08.2018 12:46
www
www: da te podsjetim na neke stvari koje ti neznas ali bas tebriga ti imas clansku kartu dpsa jesi li cuo za novu turisticku krilaticu bar na dvije obale znas li koja teritorija pripada barskoj opstini isto kao sto nas nemoze sve roditi jedna majka tako nemozemo svi biti zitelji topolice e za tvoju informaciju posto vidim da ti najvise smeta OSMAN DJOKIC i kazes da nije baranin jeste i to veci od tebe rodjen u baru iz cestite kuce DJOKIC IZA BRDA IZ SESTANA SELO PINCICI ZASEOK REPS dali ti kao kako kazes rodjeni baranin razumje sto od ovoga ako nisi pitaj nekog starijeg a jesi li cuo mozda da od 45 to 90 godine u baru su se pitali crmnicani i neka su jer su dali dosta narodnih heroja a i sad ih ima u skupstinu bara uraznim partijama a da neznas ko je gradonacelnik LONDONA neznas sigurno e pa procitaj pa ces znati nenapisa nista o onim DZEMPERASIMA i kolko su imali godina posto ti smetaju ovi mladi u skupstinu tvoj predsjednik ravno 28 a ti i dalje gotivis BRANKU ali tvoj problem i potrudi se da upoznas svoje sugradjane prije nego ih okarakterises nista licno pozdrav
16.08.2018 17:53
www
www: znaci redakcijo i vama ocigledno smeta OSMAN DJOKIC cim opet necete da objavite komentar dje sam ovom VASEM FAVORITU ZAKU objasnio neke stvari vidim ko su vasi mezimci nekakav banjo i crnogorski list oni ovde pisu romane vrijedjaju sve osim srba i vama to nesmeta ali vam smetaju komentari koji nikog ne vredjaju i OSMAN bas fino
16.08.2018 19:04
Zak
Zak: I Osmana licno poznajem ..on je bas ok Vi gospodine ocito ne shvatate poentu moje price. Moja porodica je jedna is uglednijih u baru.doduse ovi mladi nisu culi za nju jer su im i ocevi skoro ovdje dosli Ali ne zamijeram. Procitajte bolje moj tekst. A osman je zaista covjek na mjestu . Licno mi je rekao da je is picnics E moj wwww.nisam ja favorit nikoga Ja sam svoj. ..
16.08.2018 19:39
za ZAKA
za ZAKA : neznam kolko imas godina ali izgleda si prolupao vrucina sto li je u prvom komentaru si spomenuo baka BRANKU vida i naravno DUSANA pa kad sam ti ja nabrojao ove ostale ti napisa e OSMAN DJOKIC nije iz bara pa ti ja i to objasnih kad sad odjednom ti izgleda izadje veci prjatelj OSMANU od mene znas sto je dobro sto ovde ostaje sve zapisano pa procitaj ko je u pravu .NAJVECA PREDNOST LJUDI KOJI GOVORE ISTINU JE TA DA NEMORAJU DA PAMTE STA SU REKLI
17.08.2018 18:45
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar