Ћирилица Latinica
14.02.2018.
Политика

Окончано суђење због откривања ДПС-ове куповине гласова, пресуда у петак (ВИДЕО)

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Саслушањем Бориса Савића, вјештака дигиталне форензике, у барском Основном суду јуче је окончано суђење  новинару Миленку Мишку Јовановићу, предсједнику ОО Нове српске демократије (НСД) Богићу Белом Митровићу, и члану Главног одбора истре странке, Итани Главановић, по приватној тужби Ресмије Мемић, активисткиње Демократске партије социјалиста (ДПС) из Бијелог Поља, једне од неславних „јунакиња“ сада већ култног документарног филма „Операција Луксембург“ о куповини гласова у корист ДПС-а, који је у октобру 2016. публиковао портал ИН4С.

Судија Тамара Спасојевић, како је најавила, пресуду ће објавити 16. фебруара у 14 сати.

Вјештак Савић у свом налазу достављеном суду и странкама у поступку навео је да није могуће утврдити ко је први на интернету објавио спорни снимак на коме се појављује тужиља Мемић, а који је касније публикован у документарцу „Операција Луксембург“, што је јуче поновио и пред судом.

Судија Спасојевић је од вјештака претходно тражила да утврди датум и тачно вријеме објављивања „спорног“ снимка.

 Окривљенима се ставља на терет да су на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. у канцаларији ДФ-а „неовлашћено испитивали Мемић, узимајући податке мобилним телефоном снимили њен лик и тиме задрли у њен лични живот“. 

У тужби се додаје да је тај снимак „показан трећим лицима и објављен на YоуТубе“, те да је „био злоупотребљен и може се и даље употребљавати у било које сврхе без сагласности тужиље“.

Поступак пред барским судом покренула је „оштећена“ Мемић, а из НСД и Демократског фронта саопштили су „да је јасно да иза тужбе стоји ДПС који је тога дана ухваћен у масовној куповини гласова, што је документовано са десетинама видео записа“.

Мемић, већ дуги низ година живи у Њемачкој.

„Пропао је и овај покушај да се силеџијском замјеном теза актери куповине гласова и високи функционери ДПС-а који су новац исплаћивали гласачима из дијаспоре прикажу жртвама, а они који су разоткрили њихов паклени план – кривцима“, саопштено је из ДФ-а.

Поступак је више пута до сада обнављан, а Ресмија Мемић, родом из Бијелог Поља (дугогодишњи активиста странке на власти) иако иницијатор, у судници се појавила само једном.

Мемић само једна од неколико стотина уснимљених и фотографисаних

Мемић је само једна од неколико стотина уснимљених и фотографисаних гласача Демократске партије социјалиста који су признали да су на парламентарним изборима гласали за новац који им је странка Мила Ђукановића обећала и исплатила.

- Филм "Операција Луксмебург’" је пројекат на који сам најпоноснији у својој осамнаестогодишњој новинарској каријери. Очекујем награду и државних институција и новинарских асоцијација, јер сам открио и документовао масовну куповину гласова од стране Демократске партије социјалиста“, нагласио је Јовановић на првом рочишту.

Он је на дан избора, 16. октобра 2016. године поднио пријаву Специјалном државном тужиоцу, који је покренуо истражни поступак по коме је испитан велики број актера из афере односно документарног филма „Операција Луксембург“. Извиђајни поступак још увијек траје, што је недавно потврђено из СДТ-а.

„Након налаза вјештака Савића очекујемо да се да се фарса у режији ДПС-а коначно оконча и оптужени ослободе сваке одговорности“, нагласили су из барског НСД-а.

 

Коментари
Vladislav
Vladislav: Sve osim oslobadjajuce presude ovoj gospodi koja je raskrinkala kupovinu glasova bila bi podvala i velika sramota. A onda kontratuzbu posto SDT cuti dvije godije na prijavu i na ovako krupne dokaze
14.02.2018 02:46
Velisa Tom.
Velisa Tom.: Boljih i jacih dokaza o pljackasima iz DPS/a nema. Bog pomogao autorima Operacije Luksemburg. Bravo Misko, Beli, Itana !!!
14.02.2018 02:47
za redakciju i velisu
za redakciju i velisu: A koliko falite tog miska, Belog i Itanu kao da su izmislili novinarstvo i portal, ovaj portal vecinom i pusta vase veljesrpske komentarem, daleko su oni od objektivnosti i neprisrasnoiosti, svi tekstovi koji nijesu na veljesrpskom fonu rijetko se objavljuju ili se proglasavaju muslimanskim, ja moja familija i mnogi prijatelji smo se uvjerili u sve to, mnogo puta nase komentare i argumente koji su bili odgovori na neke ruzne komentare nijesu objavljeni, treba da se suocite i sa onima koji drugacije misle od vas postovana redakcijo, zelim vam uspjesan rad i dalje objavljujte komentare samo ljudi iz DF, DNP, a nas ostale ignorisite
14.02.2018 09:05
miljo babin
miljo babin: za redakciju i velisu: ima istine u vašem pisanju. I sam sam mišljenja, da bi morali puštati sve kulturne komentare i naravno sve ostale stranke. Ipak moramo biti presrećni, da je neko makar malo počeo da piše o negativnostima koje olešiše naš grad. Onog trenutka kad ovaj portal otvori košarkaške teme i finansiranje barske košarke biće moj najmiliji portal. Samo nastavite, jer ste za sada pravo osvježenje.
14.02.2018 10:01
za milja babina
za milja babina: slazem se apsolutno.
14.02.2018 11:56
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar