Ћирилица Latinica
22.03.2018.
Политика

Омер Вукић (СДП): До Мркојевића и Сукобина путем очаја и небриге

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

“Проблеми саобраћаја на локалном путу који води од насеља Свети Иван до Каменичког моста преко МЗ Мркојевићи трају већ дуже вријеме, а из године у годину се повећавајју. Ово из разлога што фреквентност саобраћаја само расте, а оштећења постају већа.

Нажалост,  Општина Бар и Министарство саобраћаја и поред почетне иницијативе на рјешавању проблема нијесу урадили ништа на санацији и потпуно су занемарили житеље овог и околног подручја” – оцијенио је Омер Вукић, члан ОО Социјадемократске партије (СДП) Бар.

Локални пут у дужини од 10,5 км,  некада и дио регионалног пута који води према Улцињу, каже он, је у изузетно лошем стању, са много рупа, неколико јаких нагиба, са клизиштем, непрегледним кривинама и са сужењима услед утицаја атмосферских вода.

„Главни пут је за становнике Мркојевића (преко 3.200 становника) , али и за становнике Анамаља и Остроса који води према граду Бару, који они користе за свакодневне животне потребе. Ово је такође главни пут који води према граничном прелазу Сукобин-Мурићан“ – додаје функционер СДП-а.

Како подвлачи, овај гранични прелаз који је отворен  2002 године, из године у годину биљежи све већи број прелазака, тако да је у задње двије године премашио 2.000.000 путника и преко 500.000 возила на годишњем нивоу, а од чега у току два љетња мјесеца преко 900.000 путника и 200.000 возила. Ово, истиче Вукић, производи огромне колоне на овом путу, честе удесе, оштећења возила и значајно продужава вријеме путовања.

„На иницијативу нашег одборника у Скупштини Општине Бар још 2015. године овај проблем је нашао мјесто у локалном буџету, којим су била опредијељена средства у износу од 300.000 евра.

За експропријацију земљишта у вези будуће реконструкције овог пута и Министарство саобраћаја ја било опредијјелило средства у износу од 1.500.000 евра, и покренуло поступак израде главног пројекта,  наводи Вукић-

„Међутим, ни до данашњих дана није ништа урађено. Нисмо у сазнању у којој је фази израда самог пројекта. Али оно што је највећи проблем, јесте да питање реконструкције овог пута се више не налази у капиталном буџету Општине Бар, као ни у буџету Министарства саобраћаја. Неко је то само једноставно избрисао“ – каже Вукић.

По његовим ријечима, очигледно је овај пут за актуелну локалну и државну власт, пут предизборног карактера, којег треба “санирати” само у оних десет дана пред какве локлане и државне изборе.

„За нас који овдје живимо је овај пут од животног значаја и због тога инсистирамо да се реконструише. Становници овог подручја са разлогом питају који је разлог за овакав однос локалне самоуправе према њима, и зашто је неко то тек тако занемарио њихов највећи проблем, са којим се сусрећу свакодневно?

Умјесто да због комплетног стања пута, његовог значаја и све веће фреквентности саобраћаја, реконструкција већ буде завршена,од тога се изгледа потпуно и одустало. Зар је потребно да још буде саобраћајних несрећа и са смртним исходом (којих је протеклих година било неколико), да би се ишта урадило?

Зашто руководство Општине Бар, према ријечима предсједника Владе, истиче да су за Oпштину од изузетног значаја неки други локални путни правци, са занемарљивом фреквенцијом саобраћаја ?

Мркојевићи су изузетно вриједни људи, највећи дио инфраструктуре су сами и изградили, што иначе и данас раде. Ово подручје има огромне потенцијале у пољопривреди, преради и туризму.

Због инфраструктурних проблема мало који од наведених потенцијала се може искористити. Зато и не чуди дугогодишњи одлив становништва из овог краја према иностранству у потрази за бољим животом.

Несхватљиво је да не постоји воља и жеља да се ријеши ово питање, које је од вишеструког значаја за општину и саме житеље Мрковојевића и околних мјеста“ – поручује Омер Вукић.

Коментари
Ducati 77
Ducati 77: Jeli išta ostalo u tu kasu mrčnu? Nije naravno što od DPS-BS-SDP-SD-a itd...
22.03.2018 18:17
Ibn Haldun
Ibn Haldun: Koliko metara toga puta ste vi, kao dio vladajuce koalicije u periodu dugom cijelu deceniju, a 4 godine na poziciji direktora za investice asfaltirali ?
22.03.2018 22:29
kambodza
kambodza: vazno Omere da si se ti sikao bas si lijep za u svatove. ali ovo sto ti postavi kao pitanje Ibn Haldun te matirao ponekad je mudriji onaj sto suti nego onaj kad napise onoliki tekst i da sebi auto gol.Omere Dilbere
22.03.2018 23:55
Hercegovac
Hercegovac: Za ibn haldum; pogresno si obavijesten ovaj djetic je bio samo dvije godine na tom mjestu i onda su ga poslali doma tj ukinuli mu radno mjesto a pripojili ga Vidu Dabanovicu
23.03.2018 18:00
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar