Ћирилица Latinica
13.11.2018.
Политика

ПзП подржава "Чемпрес револуцију"

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Школско двориште барске гимназије и средње Економске школе, уз високе чемпресе, стазе, бетонске клупе и амфитеатар се издваја као посебно уређена зелена површина и култивисани простор којег је као таквог потребно чувати и уређивати за генерације које долазе - смтарају у барском ОО Покрета за промјене.

Из те странке су овим подом иовздали саопштење ја јавност, у коме наводе да из више очигледних разлога, изградња вртића на овом мјесту сагласно одлукама о измјенама и допунама ДУП-а представља најгоре могуће рјешење постојећег проблема недостатка капацитета за смјештај дјеце предшколског узраста.

"Зато је овом питању још много раније требало посветити посебну пажњу, показати већу бригу и сензибилитет према општим друштвеним захтјевима када је ријеч о младима, као и о захтијевима за очување природне средине" - истичу из барског ПзП-а.

Додају да одлука о изградњи вртића баш на овом мјесту за собом повлачи велико незадовољство грађана, нарочито средњошколаца за које оно представља посебно мјесто за одмор, рекреацију, спорт и дружење, али и простор који остаје у најљепшим сјећањима из средњошколских дана.

"Оваквом одлуком више од 1200 ученика гимназије и Средње Економско-угоститељске школе остаје без школског дворишта са клупама, амфитеатром гдје матуранти традиционално сваке године организују журке пред крај школске године и чемпресима старим преко 80 година које су садиле старије генерације ученика и који за наш град представљају посебно природно добро које треба чувати за будуће генерације.

Буквално, овом одлуком Бар губи једини парк у строгом центру града. Поред тога не мањи проблем представљају близина Гимназије, Средње економске школе, музичке школе, основне школе и планиране зграде вртића што би довело до великих саобраћајних гужви. Упитно је и то да ли би дјеца у вртићу имала свој мир и тишину потребну за дневни одмор" - стоји у саопштењу барског одбора странке Небојше Медојевића.

У саопштењу ПзП Бара се такође истиче да "ако је неспорна чињеница да у нашем граду постоје многе адекватније локације за изградњу вртића, посјећи 70 стабала чемпреса старих преко 80 година у самом центру града сматрамо сулудом одлуком која је у апсолутној супротности са неким од основних начела очувања животне средине према којима се на принципима разумности користи простор у настојању да се сачува и унаприједи квалитет животне средине".

Како кажу, мање је познато да се за двориште барске Гимназије везује и прича о умјетнику Јасуши Хорију, свјетски познатом скулптору из Јапана који је за вријеме свог боравка у Бару 1986. године направио неколико скулптура. Од његових радова двије камене скулптуре се и данас налазе испред дворишта ОШ ‘’Блажо Јоков Орландић’’, двије жељезне инсталације су се некада налазиле у дворишту гимназије, а једна камена скулптура која носи назив ,,Оригин’’ се и данас налази у дворишту гимназије али је нажалост оборена и дјелом прекривена земљом.

"Неодговоран однос према културним вриједностима званичне власти видимо и на оваквим примјерима. Иако је ријеч о умјетничком дјелу надлежни никада нису показали интересовање да се ово умјетничко дјело свјетски признатог скулптора подигне и обнови. Није познато ни да ли се и гдје планира премјештање ове скулптуре.

Покрет за промјене подржава напоре грађана и њихову иницијативу да се пронађе нова локација за вртић. Квалитетним и адекватним урбанистичким планирањем могуће је, за врло кратко вријеме, пронаћи одговарајуће ријешење које ће бити прихватљиво свима. Њега је потребно тражити уз пуно поштовање принципа очувања природних добара значајних за наш град, полазећи од већинске воље грађана који се противе постојећој одлуци а који су сво ово вријеме на достојанствен начин показали одлучност, слогу, и истрајност у својој племенитој намјери да сачувају стабла чемпреса и школско двориште за садашње и будуће генерације ученика средњих школа" поручује ПзП Бара.

Коментари
Igor
Igor: Pa Vi ste bili u parlament kada je to isglasano sto se tada niste bunili
13.11.2018 12:45
Gimnazijalac
Gimnazijalac: Treba naci novo rjesenje na dobrobit svih.Ova lokacija je očajno rjesenje i oni koji budu glasali za ovo ostaće obilježeni u istoriji Bara kao neko ko nije htio da posluša svoje gradjane.Novi vrtic moze brzo da se sagradi na drugoj lokaciji a ne da se začepi centar grada i uništi kultno mjesto odrastanja generacija.
13.11.2018 13:54
C. C. C. C.
C. C. C. C. : Neka da Bog da svi nesretnici (pljackasi i Privredni kriminalci te posebno političari kriminalci)dobro upamte ovaj dan,kada suje nevina mladost i prave patriota pokrenule čempres revoluciju. Neka se u Baru isto u daleko intenzivnijoj formi pokrene protiv podaje luke ,izdavanja Pavlovih dozvola i dr. Smrt fašizmu sloboda narodu.
14.11.2018 19:45
C. C. C. C.
C. C. C. C. : Izglasala je skupština barska da se vrtić gradi na lokaciji gdje j planiranom. Kako bi to izgledalo da su moćnici malo razmislili i povinovali se inicijativi gradjana. Sada je na gradjanima da se svim sredstvima izbore na drugi način za ostvarenje cilja. Borba Davida (slobodoumnog naroda) i Golijata (nemoralne vlasti) se nastavlja. Hoće li poslije trideset godina drpsovaca vlast morati dobro da se čuva bijesa naroda? Kako su se lijepo dogovorili koalicioni partneri. Koliko je bijedno da je toliko jadnika uzdržanom. Ima li uopste stida. Živimo za demokratsku pobjedu!!!Kako se osjećaju jadnici koji su glasali protiv incijative kad se i sama drps izdržala pa i samotna bošnjačka!!!Smrt fašizmu sloboda narodu!!!
15.11.2018 14:56
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar