Ћирилица Latinica
09.01.2019.
Политика

Права ЦГ: Данас је значајан датум за Бар и Црну Гору

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Права Црна Гора честитала је данас Баранима 9.јануар, Дан ослобођења од Турака.

Саопштење тим поводом издато, преносимо интегрално...

 

Поводом 141. године од ослобођења нашег града од Турака, свим Баранима и Баранкама честитамо и желимо да овај „празник у празнику“ проведу у миру и благостању са својом браћом без обзира којој вјери припадали.  

1878. године, првих дана новембра, Краљ Никола је са војском кренуо са планине Суторман из два правца тј. двије колоне којима су командовали војводе Илија Пламенац и Машо Врбица. Већ средином мјесеца ослобођен је Суторман и кренуло се на кључне положаје око града ка Скадру и Улцињу и Волујици који бивају усјпјешно заузети за неколико дана као и утврђење Хај Нехај крајем мјесеца. Борбе су настављене око Старог Бара и 10. јануара Отоманска сила и званично је поражена. 

Побједа је овјековјечена сликом „Вјенчање Црне Горе са морем“ задарског сликара Ивана Жмирића на којој су насликани Краљ Никола са подигнутом десном руком са прстеном за бацање у море, као и многе друге личности и војводе из ратова за ослобођење, Илија Пламенац, Марко Миљанов итд. Такође, ту је настао и стих „Вјенчавам те српско море, са слободом Црне Горе“.

Насушно је истаћи да су, у годинама након ослобођења Бара, али и цијеле Црне Горе, припадници све три вјере наставили да живе заједно и у миру и братској слози. У част тој лијепој али помало и заборављеној историјској чињеници, прилажемо чланак из „Гласа Црногорца“ штампаног на садамнаесту годишњицу ослобођења, дана 20. Децембра 1894 (по старом календару) како би се тровјерна браћа под Румијом подсјетила ко смо и што смо једни другима. 

Права Црна Гора је партија која се и те како чврсто и транспарентно држи идентитетских одредница и погледа како на Црну Гору тако и на рагион. Вољели би кад би овај дан у Бару био увијек обиљежен као велики празник и то не само од стране православаца него код наше браће муслимана и католика. Ми вјерујемо у заједнички живот и заједничку будућност. Иако се данас неке историјске чињенице буквално бришу и „окрећу“, убијеђени смо да нас само чисти и јасни међуљудски односи могу вратити на прави пут, а то је пут којим треба да идемо сви заједно и зато нека је свим драгим Баранима и Баранкама срећан 9. Јануар, дан ослобођења нашег града од Отоманског царства.

Коментари
Узо
Узо: Праваши браво!!!
09.01.2019 16:09
Za Pravase
Za Pravase: Lukavo Milacicu udvaras se barani a sve tri vjere da namaknes koji glas ko vas nezna pa i da vam poveruje. Cuvaj se Danajaca i kad ti darove donose.
09.01.2019 20:36
odgovor
odgovor: ja ne vidim nikakvo udvaranje nikome. ovo su samo istorijske cinjenice
09.01.2019 22:32
Anti mne
Anti mne: Sto se cini od ovih liberala a sad toboze Srba,kako neko normalan moze vjerovati dukljaninu milacicu koji je glasao za samostalnu i lopovsku milogoru?
11.01.2019 00:28
za anti mne
za anti mne: Pola danasnjih srba su bili komunisti i 90-ih za dps. i to barski srbi prvi. za tita i partiju pa za mila... vise su puta mijenjali pricu nego marko milacic. iako ga ni ja posebno ne volim. babe i djedovi da idu u penzije politicke a mladi neka vode.
12.01.2019 11:17
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar