Ћирилица Latinica
03.11.2018.
Политика

Права ЦГ: Не јењава нетрпељивост према већини у Бару

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Поводом инцидента који се десио у Старом Бару са чупањем стуба са таблом на којој је била означена Улица Попа Васа Вукотића и бацањем истог у двориште цркве Светог Николе, реаговала је Права Црна Гора.

Из ове странке су приупитали суграђане који нијесу крили нетрпељивост према називу улице, "да ли знају ли да су се сви барски муслимани, а они истакнути и понајвише, дичили Српством, писали пјесме и клели се Краљу Николи?!"

Како наводе из Праве ЦГ, то што су били друге вјере није им мазало очи и мутило поглед, да као што се то данас све више ради, сију никад виђену нетрпељивост према онима који су им најближи и од којих потичу.

"Иако се у Бару људи некако по аутоматизму (што је посебно интересантно) позивају на мултиконфесионални склад, већина, макар она трезвена, морала би прихватити да ти односи нијесу више ни налик складним.

И не треба да нас ни намјање чуди што је након свих напада на цркву на Румији, након блаћења и изругивања Његоша, разних ситих џепарошких поентирања против Спрске Православне Цркве, дошло до тога да се један новопостављени натпис за име улице нашао откинут и бачен у двориште православне цркве" - стоји у саопштењу барског ОО Праве Црне Горе.

Баш оне улице, додају, која носи име по барском пароху у периоду од 1888. до 1911. године – Васа Вукотића.

"И није ово ни први, ни пети, а слутимо ни потоњи пут да се већинском православном становништву ставља до знања да Бар, или овај дио Црне Горе злослутно подсјећа на неко ново Косово.

Сјетимо се само гашења новогодишњих украса на вече дочека Нове године по Јулијанском календару, ове године 14. јануара 1у Бару, наравно. Не желимо ни да отворимо тему социјалних мрежа на којима се и са правих и са лажних профила сикће и позива на линч против свега што је православно, у Бару и Црној Гори. Таквих примјера је безброј" - додају из странке чији је лидер Марко Милачић.

У наставку саопштења Праве ЦГ наводи се:

Колико год православни хришћански народ у Бару, онако братски како му доликује, желио, или боље рећи жудио за неким прошлим временима, морамо себе погледати у очи, и рећи да је потребна коријенита промјена става. Никако, ни у најпренесенијем смислу не бих позвали на узвраћање истом мјером. НИКАД! Једноставно, мора доћи до кристализације међувјерских односа, како на институционалном, тако и на нивоу појединца, суграђана. Морамо се погледати у очи и рећи да без међусобног поштовања нема заједничког живота.

У Бару је, а то боље памте старије генерације, већина је држала мањину као мало воде на длану. Данас, као да та мањина држи већину за врат!

Питамо се, најискреније и без зрнца мржње, сјећају ли се, или боље рећи знају ли муслимани у Бару како су се њихови преци изјашњавали по народности, не тако давно?! Знају ли да су се сви барски муслимани, а они истакнути и понајвише, дичили Српством, писали пјесме и клели се краљу Николи?! То што су били друге вјере није им мазало очи и мутило поглед, да као што се то данас све више ради, сију никад виђену нетрпељивост према онима који су им најближи и од којих потичу.

Пуно феномена из прошлости можемо окривити за ову ситуацију. Можемо рећи да је период од 1945. године био идентитетски погубан за доста људи, некако понајвише, баш у Црној Гори. Нијесу ни деведесете биле много боље.

Новонастала Бошњачка нација додатно је замутила и самим тим одвојила муслимане у Црној Гори управо од од Црне Горе и од њих самих. Од онога што су увијек били. И то не само у Бару него и диљем Црне Горе.

Све су то погрешни кораци који сабрани дају наравно погрешан смјер, странпутицу и затрањивање. Могли би, врло лако, ову ситуацију гледати и континентално или глобално. Ту се отвара море проблема и тема и могло би се пуно тога рећи, али то је посебна и за овај пут превелика тема. Има још и те како пуно феномена који су нас довели до овога, али ту је и феномен звани МИ. Узалуд се шире руке и чека загрљај, кад неко те руке држи у џеповима (а у џеповима ко зна што имају).

Ово јесте индивидуални вандализам и акт појединца. Али ипак мало треба да се замислимо. Једноствно, превише се тога догађа да би смо се претварали да је све у реду! Одавно већ нијесмо права Црна Гора. А права Црна Гора је она у којој свако има мјесто за себе.

Можда(!) је неко некад на Космету, рецимо, 60-их или 70-их писао о сличним дешавањима. Па био проглашаван за рушитеља државе, дискриминатора и мрзитеља мањина. Погледајте данас Косово...

Прилажемо уз ово реаговање, у форми слике, исјечак из штампе,  као молитву да се наша браћа мухамеданске вјере подсјете на времена кад је важила она барска „брат је мио, које вјере био“!

 

Коментари
nikoleta
nikoleta: Sjajan tekst i realna prica. Zivim preko puta tog znaka...
04.11.2018 23:12
Vasko Srbin sa stare raskrsnice
Vasko Srbin sa stare raskrsnice: Dobro da je vas portal najobjektivniji manjine u baru novopridošlice podržane od lopova montenegrina stečenim većinom nelegalnim kapitalomzasticeni Montenegrina udbom diskriminizuju pravoslavce
04.11.2018 23:36
za komentatore
za komentatore: Neshvatljivo je koliko vi jedan cin pojedinca ili grupice, poistovjecujete sa narodom ili citavom vjerom, dragi Vasko ja ne znam na koje ti to Montenegrinwe mislis i ko su oni, koliko znamo na popisu iz 2o11 niko se nije izjasnio kao Montenegrin vec vecinski Crnogorci, ja sam Crnogorac iz Crmnice i pravoslavac sam , ali nijesam vijernik Spc niti je smatram svojom crkvom, jer je to crkva koja je okupirala nase svetinje i hramove , ja sam pripadnik i vijernik CPC, kako se i zvala u ustavu knjazevine CG , jasno pise Crnogorska Autokefalna crkva, i pustite se tih vasih prica koje ponavljate kao papagaji, budi ti Vasko srbin na kvadrat, ali ostavi druge da budu ono kako se oni osjecaju, ovo je vjekovna CG .
05.11.2018 12:55
Vasko sa stare raskrsnice
Vasko sa stare raskrsnice: Isključivo vjernici u cg treba da odluče o crkvi njenoj imovini i svestrnstvi a prvenstveno da se poštuje kanonsko pravo prepoznaju se montenegrini dukljani Pavelićevih i zločinci siptari od poštenih ljudi najmanje je Srba lopova i nacionalista još jedna crna gora živi u Srbiji tražimo samo prava približno onim koja imaju Bošnjaci i dukljani
06.11.2018 06:33
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar