Ћирилица Latinica
10.11.2018.
Политика

Права ЦГ: Подржимо сви Иницијативу грађана, вртићу није мјесто крај Гимназије

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

У сусрет сједници СО Бар заказаној за понедјељак 12.новембар, на којој ће се расправљати о Иницијативи грађана да се изнађе друга локација за градњу вртића у односу на планирану (између Гимназије „Нико Роловић“ и ОШ „Блажо Јоков Орландић“), огласио се Одбор Праве Црне Горе у Бару.

Саопштење те странке објављујемо интегрално...

********************************************************************

Када је за викенд 12-13. октобра око дворишта Гимназије „Нико Роловић“ (преко ноћи, кришом) постављена ограда, нико није ни наслућивао што ће се све издешавати у наредним данима. А десила су се, можемо рећи, чуда.

Врхунац је ове приче развијао се се од кад су они најхрабрији својим тијелима заштитили кидање чемпреса, па до ноћних стража, тј. „треће смјене“ која је обезбјеђивала борове током цијеле ноћи. За Бар, али и за Црну Гору, нешто сигурно вриједно памћења и дивљења.

Права Црна Гора Бар је од првог дана постављања ограде, па до одлуке о обустави радова била са ђацима школе, али и са свим људима који нијесу хтјели да се помире са сулудом идејом о изградњи вртића баш у дворишту средње школе. За све то вријеме, међу тим храбрим људима струјала је најчаснија енергија која је била беспрекорно чиста и лишена икаквог индивидуалног интереса и самоистицања.

Нагласићемо то да, ни у једном моменту,  нијесмо тамо били присутни као представници политичке партије, већ искључиво као људи из народа који имају кичму, здрав разум и храброст да се супротставе оном што је општенеприхватљиво.

У понедјељак, 12. Новембра 2018. године Скупштина Бара полагаће врло значајан тест са само једним питањем, а два могућа одговора. Један одговор био би сигнал да су барски одборници људи који и поред партијске припадности и различитих ставова о неким питањима, имају систем вриједности здраве логике који је изнад дневно - политичких мимоилажења.

Други одговор био би сурово пљување у лице оних слободних људи који су вођени правом идејом борили се за опште добро свих Барана. Чистота ове идеје огледа се и у томе што је преко 3500 житеља Бара слободном вољом дало потпис подршке иницијативи. Да је било потребе та цифра је сигурно могла бити и двоструко већа.

Свједоци смо да су се посљедњих дана на друштвеним мрежама појављивали тзв. „ботови“ који су на објаве локалних и државних гласила, писали коментаре у корист изградње вртића баш ту, гдје му, по свим могућим мјерилима,  мјесто није. Нападали су волонтере како се боре против изградње вртића и како им никад ништа, забога, није добро. То су људи који не постоје, људи са лажним именима, презименима, сликама...

Било је, додуше и оних стварних појединаца који су плашили Баране да ако не буде вртића баш у дворишту Гимназије, онда га неће бити 5-10 година, нигдје друго. Ишло се чак и до тога да се помињу спискови стотине дјеце која чекају на ред да пођу у вртић, иако се десетак дана прије те констатације тврдило како дјеце на листи чекања више нема.

Хвала Богу да имамо потребу за новим установама за предшколско образовање и васпитавање. Изградња вртића је права идеја, али мјесто за то сигурно није двориште ниједне школе. Ту је такође у непосредној близини и Дом здравља чијој служби Хитне помоћи константно треба брзи излазак на терен. То је већ сад јако тешко, а нове градње само би поспјешиле гушење саобраћаја. Осим саобраћајних, ту су и еколошки аргументи.

Око 100 чемпреса предвиђено је за „стријељање“ усред „еколошке“ државе. Емотивних разлога је и највише. Зашто не поменути и то да се матуранти крајем сваке школске сваке године окупљају под тим чемпресима и на „круговима“ славе завршетак једног доба. То можда старијима и није толико битно, али онима којих се више тиче, ђацима, свакако јесте.

То је традиционално окупљање за генерације матураната и не смије им се то отимати. Разлога за подршку овој иницијативи грађана за промјену локације градње вртића је много више и могу се елаборирати на десетинама страница.

Права Црна Гора Бар, апелује на колеге из свих партија у Бару, да се винемо изнад страначких ставова и да размишљамо као људи. Јер, најприје смо људи, па тек онда политичари. Подржимо иницијативу грађана, подржимо наш град!

(Права Црна Гора - Бар)

Коментари
Baranin
Baranin: Toliko smo u pravu da ne smijemo odustati.Hvala na podršci!
10.11.2018 00:54
Gimnazijacija
Gimnazijacija: Hvala na podrsci!
10.11.2018 09:48
makedonsko
makedonsko: Bravo bravo ajmo sve partije, sve nvo, svi gradjani hrabri!
10.11.2018 10:38
kkk
kkk: A ko vas pita sto, koja ste vi snaga, nikakva, jedna mala veljesrpska partija beznacajna.
10.11.2018 11:28
Vox
Vox: Vidji ovog bivseg liberala i dukljanina u kaputu,i sad kao on postao Srbin....e greote od njega😭😭😭😭😭
10.11.2018 11:39
SrbIN
SrbIN: Ko vjeruje ovim prevarantima dojucerasnjim dukljanima?
10.11.2018 11:40
Anonimus
Anonimus: Bravo Prava CG!
10.11.2018 14:25
Milica - gimnazija
Milica - gimnazija : Sjutra u 11.00 svi kod Gimnazije. bice zavrsni skup i koncert iznenadjenje za sve!
10.11.2018 21:02
Ultras PFC
Ultras PFC: Taj sa kaputom je od prvog dana sa djacima i nosi ih svo vrijeme. Dovoljno je to da bude dobar i srbin i crnogorac.
10.11.2018 22:23
Vlado
Vlado: U planu je izgradnja nove gimnazije na novoj lokaciji tako da svi argumenti protiv padaju u vodu.
11.11.2018 01:20
Milentije
Milentije: Nova Gimnazija jos ni u DUPu nije ucrtana to je naucna fantastka i daaaleka buducnost.Inace mogu je sjutra napravit, problemi sa vrticem(saobracaj,nedovoljan prostor koji zakonski pripada po m2,prostor u slucaju elem.nepogoda,kanalizacija...)ostaju.
11.11.2018 21:59
Spuške
Spuške: Momak u kaputu je dao veliki doprinos i niti je on, niti je njega ko pitao za politiku.Ovi protesti trebaju da budu primjer i na ponos svakog gradjanina Bara.Ni jedna gruba rijec,kultura i dostojanstvo..slobodni,pametni,kreativni mladi ljudi.Najveca dobit je sto su se upoznali i povezali,shvatili da mogu mnogo zajedno.Svaka čast ljudi,borba se nastavlja ❤✊
11.11.2018 22:07
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar