Ћирилица Latinica
09.02.2018.
Политика

Прихваћен предлог ДФ-а: Бесплатна ужина за сву социјалнo угрожену дјецу

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Скупштина општине Бар је јуче у наставку 21 сједнице усвојила Одлуку о правима из социјалне и дјечије заштите прихатајући амандман одборничког клуба Демократског фронта у вези са пружањем бесплатне ужине у школама за дјецу из социјално угрожених породица.

"Према члану 39. Закона о социјалној и дјечјој заштити општина може, у складу са материјалним могућностима, обезбиједити одређена материјална давања у виду помоћи грађанима лошег материјалног стања. Према раније изнијетим оцјенама одборничког клуба Демократског фронта Бар поред материјалне помоћи у виду новца (једнократна новчана помоћ, накнаде за новорођено дјете и помоћ у школовању) потребно је прописати и помоћ у погледу бесплатне ужине у основним школама за дјецу корисника материјалног обезбјеђења породице" - указао је одборник ДФ-а Александар Лекић, образлажући предлог.

Захтјев у вези са бесплатном ужином, како је казао, произилази из потребе посебне бриге и заштите дјетета која је прописана како уставом Црне Горе у члану 74, у којем стоји да дијете ужива посебну заштиту, тако и Конвенцијом УН о правима дијетета.

"Овом Конвенцијом дјеца су издвојена као посебан субјект међународног права и заштите. Црна Гора је ратификовала ову конвенцију те је она постала дио унутрашњег правног система наше земље. Овим је и Црна Гора преузела одређене обавезе које се тичу пружања дјеци потребне бриге и заштите, укључујући и програме који се односе на помоћ у погледу исхране и одјевања" - навео је Лекић.

"Према оцјенама Банке хране која се бави овом проблематиком и даје допринос сузбијању сиромаштва у Црној Гори, многа дјеца из социјално угрожених породица иду гладна у школу чиме изостају жељени резултати у похађању градива што доводи до одустајања у образовању и стварања цикличног сиромаштва. Обезбјеђивање ужине у школама позитивно утиче на квалитет праћења наставе, безбједност дјеце и подстиче осјећај заједништва. Имајући у виду све наведено као и истраживања УНИЦЕФ-а која показују да је свако десето дијете у Црној Гори гладно, као друштво треба да покажемо много већу одговорност према овој дјеци као социјално угроженој категорији", додао је Лекић.

Уважавајући овај предлог Лекића Секретаријат за друштвене дјелатности је прихватио предлог Демократског фронта за допуну Одлуке о правима из социјалне и дјечије заштите у вези са пружањем бесплатне ужине у основним школама за дјецу из социјално угрожених породица а коју је усвојила Скупштина општине Бар. Тиме је, како је Лекић констатовао, створена и правна основа за овај вид материјалног давања од посебног значаја за родитеље у стању социјалне потребе, оне који се свакодневно суочавају са бројним потешкоћама у настојању да својој дјеци обезбиједе пристојан живот.

Коментари
роџер
роџер: Браво Саша ! Ново лице, нова прича, нове идеје и прави предлози у локалној скупштини. Политичко освјежење .
09.02.2018 18:46
denis74
denis74: Sad su našli pred izbore...aneka ljudi ne sprdajte se
09.02.2018 18:47
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar