Ћирилица Latinica
17.02.2021.
Политика

Руске вакцине из Србије које је обезбиједио Андрија Мандић "боцнуле" грогирани ДПС

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић синоћ је најавио да ће Црна Гора данас добити први контигент вакцина из Србије.

„Управо сам обавио разговор са предсједником Србије г. Александром Вучићем. Он је упутио писмо премијерки гђи Ани Брнабић тражећи да Влада Србије, у року од 24 сата, пошаље Црној Гори први контингент вакцина „, поручио је лидер НСД-а синоћ на свом Твитер налогу.

Ова вијест и пријатељски гест Србије изазвао је негодовање функционера Демократске партије социјалиста, који оптужују Мандића и Републику Србију да није ријеч о „пријатељском гесту већ да се донација вакцина жели искористити у политичке сврхе“.

Тако је бивши министар одбране Предраг Бошковић хумани гест Србије назвао „лицемјерним и морбидиним“

„Колики лицемјери морате бити да одбијете 110.000 доза вакцине да би сте 45 дана касније (уз огромне људске жртве) на овако понизан начин дочекивали 4000 доза истих и све због политичке пропаганде и предаје листе ДФ за изборе у Никшићу. Морбидно“, написао је Бошковић на Твитеру.

Сличног става је и његов партијски колега Иван Вуковић који је реагујући на вијест о донацији вакцина из Србије, оцијенио да се ради о „политичком циркусу уочи избора у Никшићу“.

Он је додао да се искрено нада да ће онима који су, „припремајући овај политички циркус уочи избора у Никшићу, били у стању да хладнокрвно посматрају како им сународници умиру, живот вратити баш онако како заслужују“.

Потпредсједник ДПС-а Јевто Ераковић, у својој објави на Твитеру, казао је да здравље грађана је на првом мјесту, те да до сада је могло укупно 12.ооо вакцина за грађане Црне Горе.

“Могло је бити 10.000+2.000. Добронамјернима је све јасно. За здравље грађана Црне Горе, без подјела, јединствени. Другачије не смије бити”, поручио је Ераковић.

Општа хистерија око донације вакцина присутна је и у редовима Сојалдемократа.

Тако је посланик СД-а Дамир Шеховић је, коментаришући донацију вакцина из Србије, питао „да ли је Црна Гора морала да изгуби толике животе да би се Министарство здравља дозвало памети“.

“Више од 150 лица је преминуло од дана када је министарка здравља, уз нејасно и немушто образложење, одбила понуђену донацију вакцина. Сада је, потпуно исправно, прихватила донацију од Србије. Да ли смо морали да изгубимо толике животе, да би се Министарсво здравља дозвало памети”, написао је Шеховић на Твитеру.

С друге стране, ДПС и њихови коалициони партнери инсистирају да Министарство здравља прихвати наводну донацију вакцина од контроверзних бизнисмена Петроса Статиса и Олега Дерипаске. Они криве садашњу власт да је одбила је донацију Статиса који је „понудио 10.000 кинеских вакцина Синофарм, као и  Дерипаске који је нудио 100.000 руских „Спутњик Ве“.

Међутим, према ријечима министарке здравља Јелене Боровинић-Бојовић ниједна донација није одбијена, већ да оне нису никада званично понуђене.

“Очигледно је да одређени малипулатори, како би прикупили ситне политичке поене, оваквим оптужбама покушавају да обмањују јавност и користе их као спинове за апсолутно неутемељене нападе. Дакле, апсолутно је нетачно да је Влада одбила било коју донацију, па ни вакцина које су понудили грчки бизнисмен Статис и руски Олег Дерипаска. Међутим, постоји процедура која се мора поштовати. Никада није стигла званична понуда о донацији од Олега Дерипаске, нити нам је икада стигла званична понуда о донацији Петроса Статиса“, рекла је др Боровинић-Бојовић.

И она је потврдила је да ће данас стићи 2.000 доза руске вакцине Спутњик Ве које су обезбијеђене у договору са Србијом.

„Први од тих преговора који нам доноси вакцину је онај који водимо са нама сјусједном и пријатељском Србијом. Послије више мојих разговора са уваженим колегом доктором (Златибором) Лончаром, као и потпредсједника Владе Абазовића са премијерком Аном Брнабић, прве вакцине биће сјутра на подгоричком аеродрому. Као љекар и хуманиста који је од првог дана у црвеној ковид зони и директној борби са вирусом, у име Владе, Министарства и своје лично име желим да изразим посебну захвалност братској и пријатељској држави Србији, која је у овом важном тренутку препознала нашу потребу и пружила руку нашој држави и свим нашим грађанима“, рекла је она.

www.in4s.net 

Коментари
Ранко
Ранко: Копиладима усташким смета све руско и српско, јер су пљунули на очеве и ђедове, скидају са споменика предака све што их подсјећа ко су и што су. Хвала Вучићу и Мандићу за ово, не занима ме политика, али ово су братски гестови. Министарка здравља је дивна жена, стручњак и честито створење, свака јој част.
17.02.2021 10:45
Vera
Vera: Hvala Mandiću za toliki trud. Hvala i predsjedniku Vučiću. Ko god bio predsjednik Srbije treba da ima ovakav odnos prema svom narodu u svim srpskim zemljama. Posebno u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.
17.02.2021 10:55
Torlak
Torlak: Zlatna ruka, vojvode Mandica!
17.02.2021 10:59
emro
emro: Oceli ovo svaka partija nabavljat za svoje clanove i stoce ljudi koji nisu u partije jer ovo jutros zbunjujete narod te ministarka te dritan evo sad andrija
17.02.2021 10:59
Oooo
Oooo: Kako su zakljucali zemlju u sred sezone. I ostali bez turista. Zbog izbora. Tako i sad. Drze predavanja a oni ih nisu narucili. Veliki covjek i ministar Kenan Gabana.
17.02.2021 11:40
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar