Ћирилица Latinica
23.05.2018.
Политика

СДП: Зар нико неће одговарати што смо остали без поморске привреде?

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

Општински одбор Социјадемократске партије упутио је саопштење за јавност које објављујемо без редакцијске обраде.

*****************************************************

Управо данас, другу годину за редом, ферибот „Јадролиније“ треба да исплови на линији Бар-Бари-Бар.

Нажалост, ферибот „Барске пловидбе“ је већ отишао у старо гвожђе и заборављен.

Чини се да је заборављено и јавно обећање о набавци макар и половног ферибота. Нијесмо злуради, при чему хоћемо да вјерујемо у добре намјере актуелног менаџмента, ако се нешто пита.

Умјесто да се ова компанија, а посебно Министарство поморства и саобраћаја позабаве овим случајем, Специјални полицијски тим Специјалног државног тужилаштва, саслушавају предсједника Општинског одбора СДП-а Бар, у вези његове изјаве још од 12.октобра 2016.године.

Дакле, наведена изјава је дата поводом најављеног затварања поморске линије Бар-Бари-Бар, након више од 51 године. За оно што су грађани Бара и Црне Горе помислили да је сновиђење, нажалост, постала је јава 03.децембра 2016.године, када је ова линија затворена.

Исто тако, том изјавом исказана је забринутост за судбину 80 помораца “Барске пловидбе” и њихових породица. И не само то: ова линија је била прозор у свијет, не само Бара, већ и цијеле Црне Горе, чак и у вријеме најжешћих санкција у према тадашњој СР Југославији.

Такође, ова изјава је дата и у контексту укупног пословања”Барске пловидбе”. Посебно и са аспекта пословања два теретна брода ове Компаније, датих у најам, а све у вези са могућношћу да након истека грејс периода кредитног задужења за ове бродове, гаранција за његово уредно измирење, падне на Државу Црну Гору, као што се то већ десило са „Црногорском пловидбом“ из Котора.

На ово су у више наврата упозоравали људи који су цио свој радни вијек провели у поморству. Узалудно.

О свему наведеном, више пута информисан је тадашњи министар Брајовић, и усмено и писано ( овај садашњи мудро ћути или нема поуздану информацију о свему, у што је тешко повјеровати).

Да ли је нешто предузето у том правцу, ствар је за испитивање. Да ли је могуће да све иде по оној народној “да свршеном послу мане нема”, остаје да се види.

Као што је за упит, чак и лаичке јавности, да ли је могуће да се Елаборат о куповини два теретна брода “Барске пловидбе” усваја експресно и на онлајн сједници Одбора директора те Компаније?!

На крају, предметном изјавом позвано је Специјално државно тужилаштво да „загребе“ у овој Компанији и да се врати мало уназад, када се то ради о пословању исте.

У вези са претходно наведеним, подсјећамо на документ Владе Црне Горе-Министарства унутрашњих послова-Управе полиције, из мјесеца јула 2015.године, под називом: Средњорочни преглед COCTA 2015 (Допуна процјене опасности од тешког и организованог криминала у Црној Гори).

Овај документ саставио је Радни тим Управе полиције за израду стратешких докумената, уз учешће и помоћ иностраних партнера из земаља окружења и Европске уније, а посебно ОЕБС-а, као и експертима и колегама из ЕУРОПОЛ-а, како и стоји у Предговору истог.

Кога интересује, нека нам не вјерује на ријеч, већ нека прочита страницу само 12 овог документа.

Сигурни смо да у тој Компанији има запослених ( и бивших запослених ) који о пословању исте имају непосредна сазнања, а могуће и одговарајућу документацију. За податке о евентуалним злоупотребама и малверзацијама, они су права адреса. Оно што се чини неспорним, то је да је и ова Компанија на лошем путу ( сада већ и на лошем гласу), као и многе друге уздуж и попријеко Црне Горе.

Црногорској јавности је познато ( ако се у овој Држави било што може памтити дуже од 24 уре ), да је дио дате гаранције Владе Црне Горе за 2 брода „Црногорске пловидбе“ у Котору, већ пао на терет Буџета Црне Горе, односно грађана.

Да ли се таква „судбина“ може наслутити за гаранцију дату и за бродове „Барске пловидбе“, остаје да видимо. Ако се по јутру дан познаје, не слути на добро. Да ли ће и то остати запретано, као и многе друге работе, питање је за данас, а не за сјутра? Или за неколико година!

И овом приликом позивамо надлежне органе да провјере пословање ове компаније, закључене уговоре о најму два брода, а посебно њихове анексе!

Коментари
Поморац
Поморац: А што смрдите и обмањујете јавност када су ваши кадрови на челу те исте Барске Пловидбе... Рацо Орландић, Драго Радоман и компанија... Нико се није могао запослити у Барску да није потписао приступницу вашој смрсљивој партији и сада ви причате о моралу и поштењу... Пи
23.05.2018 13:27
Брајо
Брајо: Браво поморче.Ови из СДП-а немају ни стида ни срама.Ја сам стари баранин чија супруга не ради а оба сина су ваше колеге.Умјесто да заћуте и забију се у мишју рупу они бестидно причају о правди.Каква чудесна земља!
23.05.2018 16:46
baba
baba: Ovaj pomorac sto komentarise je pomorac ko što je moja pokojna baba. Čovjek iznosi činjenice a ne priča bajke. Koliko Hrvati zarade na ovoj liniji? Koliko je barskih porodica živjelo od Sveca? Ali je najlakše pljuvati po poštenim ljudima.
23.05.2018 19:04
Slobo
Slobo: Ako u SDPu pamte duže od 24 ure sjetit će se koalicije sa DPSom,i koliko su zajedno doprinijeli posrnuću i Prekookeanske i Jugooceanije,i mnogih privrednih subjekata Crne Gore.Sad peru ruke od svih promašaja iz vremena ljubavi sa DPSom.
23.05.2018 22:07
Anti mne
Anti mne: Pokrijte se usima mrcenici dukljanski i vi ste bili vlast 18 godina i drzali kesu lopovima zato is bre,ne mozete vi o postenju...
24.05.2018 16:34
Ali bre
Ali bre: Sdp zaboravio koliko je doprineo unistenju ove jadne drzave u braku sa lopovima skoro 20 ljeta.
24.05.2018 16:36
Mundo
Mundo: Dragane i Draginja, hoce valjda Jusuf, Lompar i Brajovic, vase kolege koje su vas zaposljavale, namjestale poslove, uplacivale konsultantske usluge. Ne strucno rasturili i pomorsku i zeljeznicku privredu. Tada vam je sve bilo super, sada vam nije super? 25 godina ste imali ministarstvo pomorstva i saobracaja. Protiv vasih funkcionera je VDT oredsto 20 prijava i sve ih je odbacio. Evo pitaj VDT, hoce li neko odgovarati.
25.05.2018 01:00
RR
RR: Za Braja.Nemoj zemlju da uporefjuješ sa ovim kriminalnim i lopovskim režimom.
25.05.2018 09:35
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar