Ћирилица Latinica
06.08.2020.
Политика

СНП: Власт хапси због слободе мишљења

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Социјалистичка народна партија Црне Горе најоштрије осуђује хапшење администратора МИМ странице кога полиција сумњичи за изазивање панике и нереда.

“Хапшење особе која на сатиричан начин представља ствараност у Црној Гори доказ је да у нашој држави царује немогућност изражавања мишљења, те да се поново уводи вербални деликт као разлог за кажњавање грађана”, наводе у СНП-у.

Како су додали, ово је још један у низу аката примјене силе према људима који на друштвеним мрежама слободно изражавају своје ставове и још један примјер селективне правде.

“Док се озбиљни прекршитељи закона шетају слободно и не одговарају за своја кривична дјела, брани се слобода говора великом броју људи само зато што се њихове објаве не допадају моћницима”, наводе у СНП-у.

Према њиховим ријечима, “овакви случајеви привођења говоре да живимо у атмосфери страха, нетолеранције и репресије, те да у Црној Гори, држави кандидату за чланство у ЕУ, у 21. вијеку, не станује слобода изражавања мишљења”.

“Оваква пракса се не смије наставити и зато СНП ЦГ захтијева што хитније ослобођање администратора МИМ странице”, закључују у СНП-у.

Коалиција „Мир је наша нација“ и посланик Демократског фронта, Славен Радуновић, осудили су хапшење Баранина Д.Ћ, администратора једне мим странице на друштвеној мрежи Фејсбук. Он је јутрос ухапшен због кривичног дјела изазивање панике и нереда, објављивањем лажних вијести на Фејсбуку.

"Управа полиције Црне Горе као да се свакодневно труди да оправда све извјештаје међународних институција које ниво слобода говора и изражавања, као и слобода уопште у Црној Гори, у свим могућим приликама, закуцавају за само европско дно", саопштили су из коалиције.

Они су позвали полицију да се "одмах склони са друштвених мрежа" и посвети борби против организованог криминала и корупције.

"Привржени европским и демократским вриједностима, посебно вриједностима које подразумијевају право на слободу мисли и умјетничког изражавања, имајући у виду Волтерову мисао: „Ја се не слажем ни са једном ријечју коју си изговорио, али ћу до смрти бранити твоје право да их изговориш“, најоштрије осуђујемо хапшење администратора мим странице, као и хапшења свих грађана због исказаног мишљења на друштвеним мрежама јер смо сигурни да у 21. вијеку нико не треба да буде хапшен због оног што мисли или саопштава", наводи се у саопштењу.

И Радуновић је осудио хапшење Баранина, који, како наводи, "свакодневно, на сатиричан начин, приказује нашу тужну реалност и мотивише младе људе да узму своју судбину у руке".

Акција за људска права(ХРА) протестује због хапшења Р.Р. из Даниловграда због тога што је, како су медији извијестили, на свом профилу на друштвеној мрежи Фејсбук објавио коментаре увредљиве за предсједника државе Мила Ђукановића и посланика ДПС Петра Ивановића.

ХРА поново упозорава да је "лишавање слободе због изражавања које не позива на насиље и не представља говор мржње" супротно европским стандардима.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar