Ћирилица Latinica
28.04.2018.
Политика

Стефан Ђукић: Улазак у НАТО погoршао квалитет живота грађана

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

Баранин Стефан Ђукић, политички аналитичар,  казао је за “Слободу” да је фрапантно да се за тако кратак период показало да су сва предвиђања противника чланства у НАТО била исправна, а сва обећања заступника представљала нереалне жеље.

Он је подсјетио да парламент, који је гласао о уласку у Сјеверноатлантски савез, није имао демократски легитимитет да се о том питању одлучи.

Као што су противници чланства најављивали, додао је он, улазак у НАТО значио је повећање војног буџета, а пошто смо дубоко задужена земља, новац за то је нађен у повећању дажбина које ударају на све групе грађана (а најјаче на оне најсиромашније), тако да је малтене истовремено са чланством дошла одлука о стопи ПДВ-а од 21 одсто (притом је и повећање на 19 одсто наведено као кризно и реверзибилно), те повећања великог броја акциза и дажбина на гориво, газирана пића, цигарете.

Овим је, истакао је он, извршен директан удар на буџет обичних грађана и смањен квалитет њихових живота, и то је директна консеквенца чланства.

"Повећање војног буџета, који мора да се временом изједначи са стандардом НАТО од два одсто БДП-а,  донијело нам је куповину опреме која нам не треба, а притом је скупа.

Тако ових дана свједочимо набавци старих канадских хеликоптера без додатне опреме, који су притом скупљи од оних које је истовремено купила Аргентина (и то са пуном опремом) иако Аргентина није у НАТО.

Овим је доказано да је главна сврха Сјеверноатлантске алијансе продаја наоружања и опреме по наметнутим цијенама (јер не можете куповати ништа што је ван наметнутог стандарда), што води земљу у даља задужења и рецесију",  указао је Ђукић.

Према његовим ријечима, иако су многи наводили да ће улазак у НАТО значити крај подјелама, десило се управо супротно, ДПС је уласком појачао своју снагу, а на мјесто предсједника државе се вратио Ђукановић, и то убједљивом побједом у првом кругу предсједничких избора.

Ова дешавања, казао је,  су аналогна оним постреферендумским – завршетак неке теме која дијели друштво не значи крај подјелама, већ напротив, њихово дубоко утемељење из којих ДПС црпе снагу рекламирајући себе као јединог гаранта останка на “историјском путу”.

"Не само да Ђукановић, како су неки из опозиције и НВО сектора наводили, није лишен слободе, он је на таласу НАТО интеграција заузео позицију предсједника на макар пет (а можда и десет) година, тако да се и ова прича показала као заблуда", истакао је Ђукић.

Он је навео да економска предвиђања говоре да ће до 2025. у првих 10 економија свијета бити свега двије или три НАТО чланице.

Самим тим, идеја да се ради о изабраном клубу најразвијенијих земаља све мање пије воду, казао је Ђукић. Како је навео, прича о неповредивости граница није баш тако солидна као што се представљало, јер је Косово*, иако је Црна Гора имала наводно све адуте у својим рукама, испословало још једну дискусију о могућим помјерањима демаркационе линије.

"Треба зато истаћи, треба се обратити свима онима који су пропагирали чланство, који су пунили новинске ступце, који су стално били на телевизији и на панелима/дебатама на којима се нису могли чути гласови оних који су били против, и рећи им да су нас обманули, свјесно или несвјесно.

Треба позвати на одговорност све њих у сваком разговору, јер ако су били спремни или су убијеђено говорили без довољног знања о ступању у један офанзивни војни савез на рок од минимум 20 година, колико легитимитета имају да говоре о било чему другом?

Не можемо ликовати, јер сви заједно дијелимо негативне ефекте чланства (а можда ћемо их тек осјетити), али је фрапантно да се за тако кратак период показало да су сва предвиђања противника чланства била исправна, а сва обећања заступника била нереалне жеље", закључио је Ђукић.

Коментари
kkk
kkk: A sto nam je to pogorsao kvalitet zivota, meni nije, a koliko znam ni tebi jer vrlo lijepo zivis , moj DJUKICU.
28.04.2018 09:50
Zagor
Zagor: Ne zivi sigurno dobro zbog Natoa vec zato sto je obrazovan i sposoban covjek.Potpuno se slazem sa ovim sto je rekao.
28.04.2018 20:08
Љутко
Љутко: Ти три kkk... Који ти је к? За кога ти радиш? Што би рекао Радосав... НАТО је помогао да нам прораде фабрике? Индустрија? Туризам? И схватам те... Ђукићева једина грешка је што је школован, образован... А такви боле новокомпоноване малограђанске “величине”!!!
29.04.2018 13:47
kkk
kkk: A ispade ljutko da je jedino DJukic obrazovan i sposoban u ovoj drzavi, ne mlati casti ti, jedan sasvim prosjecan tip, koji ne odskace po nicemu, ....
30.04.2018 13:56
Bato
Bato: Pratite i ucite od Stefana Djukica jer se dokazao kao najbolji student sa najvisom ocjenom, kao mladic, kao muz , kao otac i nadseve pametan i dobar covjek. Manite se sujete i ljubomore ucite i budite konstruktivni kao on.
02.05.2018 11:27
Aaaaaas
Aaaaaas: Rec ovoga Djukica ima zezinu. A i ima veliko iskustvo.
06.05.2018 21:09
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar