Ћирилица Latinica
07.09.2021.
Политика

Демократе: УРА и Абазовић хтјели да предају власт Вељовићу у руке

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Несугласице и нетрпељивост  већ дуже времена трају на релацији Демократе - УРА, а јуче се десила кулмминација најдиректнијим међусобним оптужбама ова два чиниоца парламентарне већине.

Најприје је лидер Демократа Алекса Бечић на својој фејсбук страници поставио саопштење којим се УРА и њени представници прозивају за опструкцију устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу. И не само то, већ најдирректније Бечићева партија оптужује УРУ Дритана Абазовића да је опструирала и доношење Закона о слободи вјероисповјести 28. децембра прошле године.

Демократе су, подсјетимо, поручиле да је мала Црна Гора да би се истина могла сакрити. Кажу да им је драго што су тихи, што нијесу бучни, али што су и 28. децембра и 4. септембра увече били мирни, правовремени и одлучни, а све у циљу успјешне финализације, поштовања Устава и закона.

Како кажу из Бечићеве партије, два су кључна датума у последњих годину дана.

"То су 28. и 29. децембар прошле године, када је усвајан Закон о слободи вјероисповијести, и 4. и 5. септембар ове године, када је устоличен Митрополит црногорско-приморски.

Да подсјетимо заборавне.

Прву кризе 28. децембра нијесу изазвале комите које су биле испред Скупштине у већем броју него на Цетињу, него одлука посланика УРА да не гласа за Закон о слободи вјероисповијести, већ да тог попднева поднесе оставку. Након тога је услиједила невиђена противуставна опструкција Државне изборне комисије и много чега друго и унутра и испред Скупштине Црне Горе. Међутим, опструкција опозиције, институција система, дијела парламентарне већине, је ријешена храбром и мудром, на Уставу и закону заснованом одлуком предсједника Скупштине Алексе Бечића, да пред поноћ настави сједницу и да Скупштина усвоји Закон о слободи вјероисповијести.

Не би нас чудило да у тужној црногорској медијској збиљи и о овоме почнемо читати другачије.

Други догађај су дешавање 4. на 5. септембар, као и дани прије тога које су пратиле активности Веселина Вељовића, ДПС-а, али и одлуке Главног одбора ГП УРА да устоличење не треба да се деси на Цетињу. Нећемо говорити у име других, али вјероватно биће времена и прилике да Црква каже каква су њихова искуства из разговора са дјеловима руководства безбједносног сектора 4. септембра око могућности устоличења на Цетињу, а и да Премијер који је цијело вријеме био одлучан, саопшти ко се другачије од њега односио и евентуално одбијао наређења. Међутим, ми у име других говорити нећемо, али хоћемо подсјетити да смо свјесни сложености ситуације, мреже коју су неки перфидно плели налик оној 28. децембра, одлучили да и сада нешто као и тада негдје пред поноћ, пошаљемо оштро јавно реаговање и јасно саопштимо да уколико се не обезбиједи поштовање Устава и обављање устоличења у Цетинском манастиру, да ћемо тражити одговорност руководилаца безбједоносног сектора који су за то одговорни.

Епилог вам је даље познат" - навеле су Демократе.

Услиједио је одговор УРЕ да на тешке теме  Демократе стално забијају главу у пијесак, те да им је избог новог логотипа Скупштине важнији него избор Тужилачког савјета.

"Да је Тужилачки савјет и у јулу био приоритетнији, од шминкања зграде Скупштине, Црна Гора би имала још значајније резултате, а до јучерашњих дешавања на Цетињу не би ни дошло. Учинићемо све да колеге из Демократа не оптерећујемо тешким темама, због којих константно забијају главу у пијесак, како би до 27. септембра пристигло што више конструктивних предлога за избор новог логотипа Скупштине, шта је од есенцијалне важности за затварање поглавља 23 и 24″, поручио је генерални секретар УРЕ Милета Радованић одговарајући на саопштење Демократа.

Како је истакао, умјесто тумачења “неистинитих конструкција”, предлаже окретање како каже, паметнијем послу.

“Умјесто да се бавимо тумачењем прикривених отровних стрелица и неистинитих конструкција, које нам упућују колеге којих магично никада нема када се било шта комплексно дешава у Црној Гори, имамо паметнијег посла, како би сачували грађански мир и Устав Црне Горе”, стоји у одговору Радованића.

Радованић на крају позива колеге из парламентарне већине да у што краћем року закажу сједницу и комплетирају избор новог Тужилачког закона, како би Црна Гора, сматра он, коначно добила некомпромитоване и професионалне тужиоце, а не зависила од самовоље Миливоја Катнића и сличних партијских тужилаца.

Ни на ово Демократе нису остале дужне, одговарајући Радованићу да Црној Гори не треба Тужиластво УРА, Демократа, ДФ, ДПС-а или било које партије, већ истински независно и професионално Тужилаштво Црне Горе.

 “Зато смо ми, који нисмо предложили нити једног кандидата аминовали четири предложена члана одмах, а петог, који има политичку биографију нисмо”, поручују Демократе.

Демократе су указале на разлике у дјелању коалиционих партнера.

“Чињеница да ми имамо петљу да се за професионално и независно Тужилаштво боримо и јавно кажемо кад неко ради супротно, а ви ћутите и тргујете испод жита, јесте основна разлика између нас, и у циљевима и у карактеру. Због тога вама и леже површне причице о експертској Влади, експертском Јавном сервису, али вам све су прилике не леже око онога што по природи и логици ствари једноставно мора бити експертско: Тужилаштву. То се зове експертска демагогија”, наводи се у саопштењу.

Ако сте мислили да ћемо да гледамо ваше игранке, додају из Демократа, као у неким другим Савјетима “грдно сте се преварили”.

“Разумијемо да вас боли што је одлуком предсједника Скупштине, која је изненадила све које је требала да изненади, разријешен дотадашњи Тужилачки савјет и онемогућен већ започети избор бројних руководилаца Тужилаштава који би били по вољи бивше гарнитуре. Боли вас јер шта год неко други учини за добро ове земље, ви гледате пуни зависти док себи покушавате приписати и оно против чега сте били, као сада у случају устоличења митрополита Јоаникија”, појашњава се у саопштењу.

 Демократској Црној Гори нејасан је став УРЕ по питању Тужилаштва.

“Када говорите о Тужилаштву, ми више ни не знамо шта је тачно ваш став. Кад год буде нека акција или хапшење у Црној Гори, ваш предсједник се први оглашава и хвали поступање тужилаштва. Након пар сати, са исте адресе слиједи напад, и све тако у круг. Црној Гори треба истински независан Тужилацки савјет, а не алатка било ког центра моћи, и вјерујемо да ће то убрзо и добити. Рекли смо већ много пута: предложите непартијску личност, и имамо договор за тачно пет минута. Шта је спорно, гдје је запело” истиче се у саопштењу.

Из Демократа затражили су одговоре на питања, која “данас веома интересују јавност”.

” Зашто је ваш посланик узео посланички мандата половином децембра знајући шта ће бити на дневном реду, а  већ 28. децембра одбио да гласа за Закон о слободи вјероисповијести, поднио оставку и изазвао онакве опструкције дјелова бившег резима? Зашто сте у једној секуларној држави, што да вас подсјетимо подразумијева да је држава одвојена од цркава и вјерских заједница, на Главном одбору партије прије пар дана донијели одлуку да устоличење митрополита не треба да се одржи на Цетињу?  Зашто су ваши одборници у Скупштини општине Цетиње гласали за антиуставне закључке да се не дозволи устоличење Митрополита на Цетињу”, наводи се у саопштењу.

Демократе занима који је повод окупљања са челницима СПЦ.

“Шта сте саопштили челницима цркве 4-ог септембра, дакле прекјуче, око могућности устоличења, и шта су вам они одговорили?  Зашто сада када је све прошло супротно ономе што сте захтијевали и жељели, покушавате да као много пута покупите туђе заслуге, не презајући чак ни од опције да уз помоћ својих ментора клевећете и бестидно лажете о другима?  Зашто сте сво вријеме лагали грађане да се на Цетињу спрема крвопролиће, те зашто сте више пута укључујући и дан пред устоличење тражили од Митрополита Јоаникија да се не устоличи на Цетињу, у Цетињском манастиру, вјековном сједишту цетињских Митрополита”, додаје се у саопштењу.

Зашто сте тражили од служби безбједности да не интервенишу на Цетињу у циљу обезбјеђивања уставног поретка, питају Демократе, “те на такав начин жељели да власт предате у руке Веселина Вељовића“?

“И да закључимо; врхунац је бешчашћа учинити све да се устоличење Митрополита не деси, да полиција не интервенише, а онда саопштити да је акција твој успјех, и да си, малтене, командовао. Патетично, уз све то”, закључује се у саопштењу Демократа.

Коментари
Keskere
Keskere: Splačine ste i jedni i drugi. Ovaj utekao zbog korone navodno, a Dritan tražio da se ne desi ustoličenje ili da se izmjesti sa sve Sekulovićem i Brdjaninom, a kad je patrijarh rekao da ce ici pjeske, i kad je sve proslo bez posljedica, onda se kurči kako je sve on završio. Probijeni balon da ne kažem kurton - Dritko.
07.09.2021 11:05
Ана
Ана: Знам само да нећу гласати никад више ни једне ни друге. Са свим манама ипак ДФ је једини који се никад никоме није продао, а свашта су им Милови керови радили, хапсили, тровали, прогањали породице.
07.09.2021 11:07
hahahahahahahaha
hahahahahahahaha: Lajkuje li DJ Ćoske još Šaranoviću one statuse u kojima on najavljuje da će otkriti ko sabotira procese u CG. Mislila je Ura na sto strana, kako pljusnuše, ni cenzusa više nema, za jedne izdajnici, za druge nepoželjni.
07.09.2021 11:20
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar