Ћирилица Latinica
10.10.2018.
Политика

"Устав Општине" пун мањкавости

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

У расправи Одлуке о Статуту Општине, Василије Лалошевић (СНП) је исказао жаљење што у доношењу "својеврсног Устава општине” нису учествовали и представници опозиције.

Скупштина Општине Бар (СО) отпочела је јуче IV сједницу на којој је до поподневног прекида владајућа већина све одлуке усвојила прегласавањем опозиције.

У расправи Одлуке о Статуту Општине, Василије Лалошевић (СНП) је исказао жаљење што у доношењу "својеврсног Устава општине” нису учествовали и представници опозиције. Предсједник СО Мићо Орландић (СД) је реплицирао да је и њему жао због тога, али, то се десило “због јасног става опозиције да не желе учешће у раду одбора”. Он је додао да га радује што су из опозиције најавили да че се укључити у рад скупштинских одбора.

 Момчило Лековић (Бар за 21. вијек) је указао да је опозиција “сасвим активно” учествовала у јавнм расправама о Статуту “и путем писаних предлога”, али, “очигледно ДПС мора бити носилац свих промјена” па је уважен “само један предлог колеге Шуштера, а сви остали су одбијени”.

Дејан Ђуровић (ДФ) је питао шта ће да раде главни менаџер и архитекта града, напомињући дас у ове позиције у локалној управи бесмислене ако су уведене чисто ради форме. Милош Шуштер (Бар за 21. вијек) је оцијенио да овакав Статут доводи у питање поштовање домаћих законских одредби. Прегласавањем је усвојена и Одлука о оснивању Службе за скупштинске послове.

У расправи о ДУП-у Индустријска зона Горан, Јован Ивовић (ДПС) је казао да се мјештани овог дијела општине интересују за рјешавање путних праваца. Владајућој већини Шуштер је у склопу ове дискусије поручио да се не осврће на опозицију: “Она је мала, али, мисли својом главом”.

Божидар Јанковић (ДПС) је ово планско рјешење оцијенио као “веома добро и позитивно”, усмјерено ка развоју града.

"Овај ДУП ствара могућност да власници земљишта у Заљеву граде објекте, те да привредници и у складу са ДУП-ом шире своје капацитете и запошљавају нове раднике, и зато је од јавног интереса", истакао је Јанковић.
Директор Туристичке организације Бар, Емил Кукаљ, представио је извјештај о раду и финансијски извјештај ТО за 2017, истичући да је претходни период био доста изазован: “Искрено се надам да је за нама и да окречемо нови лист и за развој и за промоцију туризма у нашем граду”.

Он је рекао да су ови извјештаји усвојени од свих органа управљања ТО, те да су добили и позитивно мишљење скупштинског одбора за финансије.

"Истичем да је ТО Бар лани добила  “Wild beauty award” за допринос развоју туристичког производа Црне Горе и Бара. У 2017. је остварен приход од 1,135 милиона еура, шест посто више него у 2016, расходи су били већи од плана и износили су 1,125 милиона еура", рекао је поред осталог Кукаљ.

Дијана Пејовић (Бар за 21. вијек) је скренула пажњу да подаци на интернет страницама ТО нису мијењани преко два мјесеца: “Немогуће да у оволиком граду у међувремену ништа није било”.

"Бар са својим потенцијалима може имати по двије манифестације мјесечно, а не само Маслинијаду и Дане вина и укљева, плус Љето са звијездама и дочек Нове године. Пошто смо препознати по црмничком вину, нека буду и Дани бербе грожђа, али и дјечији карневал, бициклијада, можемо имати свој музички фестивал. Освијетлимо Ратац и Хај Нехај. Треба коначно поправити сат код Нултог километра који не ради годинама. Новом директору желим успјешан рад и да поштено проведе свој мандат", рекла је поред осталог Пејовић..

Јован Поповић (ДПС) је рекао да је у 2017. ТО уложила значајне напоре да приближи Бар туристима из цијелог свијета. Акцентујући одличну промовију сеоског туризма који добија “све више винских подрума, ресторана, винских рута и све више смјештајних капацитета”, он је навео да је у Црмници и Крајини све више гостију из Западне Европе.

Лалошевић је сугерисао да треба фаворизовати оне дијелове општине који још нису валоризовани “и поред потенцијала”, а Аммар Боранчић (ЛП) да треба бити задовољан односом прихода и расхода ТО.

Ђуровић је од Кукаља затражио да у свом домену заштити грађане “од рекетирања НП Скадарско језеро и ЈП Морско добро”, напомињући да НП Скадарско језеро “живи паразтитски на рачун Црмничана и дијела Крајине”. Шуштер је нагласио да је буџет од милион еура “огроман и вечи од буџета неких наших општина”, предложио да се за ТО пронађе нова локација и затражио да се трошењу овог новца приступи са много више одговорности.

"Зашто су поједини трошкови увећани у односу на план? Пошто ТО већ наступа на сајмовима, нека се ту направи нека калибрација, јер се из Бара ишло на сајам у Техеран. Различити су износи подршке барским манифестацијама, неко добије четири,а неко 24 хиљаде еура, и ту треба направити неки ред", рекао је Омер Вукић (СДП).

Владимир Лекић (Бирам Бар) је питао поред осталог зашто нема Старобарске ночи, “а има Шушањскеи Спичанске” и апеловао да се у овом домену приступи јавно-приватном партнерству.

Сједница је поподне прекинута, а термин наставка биће накнадно одређен. На дневном реду су још предлози Одбора за избор и именовање и Одлуке о доношењу измјена и допуна ДУП-а Печурице - центар о којем данас није расправљано јер није добијено мишљење Министарства одрживог развоја и туризма.

Умјесто Радомира Новаковића Цакана, који је изабран за потпредсједника Општине, у одборничком клубу “Бирам Бар” од данас је нови одборник Стево Новаковић.

www.vijesti.me

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar