Ћирилица Latinica
06.09.2018.
Политика

Код Бара се гради велика америчка ратна лука ?

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Након најаве црногорског министра одбране Предрага Бошковића да ће Бар бити база и сједиште Морнарице ВЦГ у пуном капацитету, реаговао је координатор Мировног покрета “Не у рат – Не у НАТО” Игор Дамјановић, устврдивши да је у позадини те “идеје” заправо тенденција позиционирања НАТО-а на стратешки веома важном терену.

Намјену свих постојећих објеката Војске Црне Горе, и оних који ће се градити у будућности суштински одређује НАТО пакт. Дакле, могућа изградња будуће поморске базе ВЦГ у околини Бара није изводљива без одобрења и финансијске подршке НАТО-а, јер је стање у државној каси такво да средстава за овакав пројекат једноставно нема.

База ВЦГ у околини Бара могла би да буде увертира за изградњу НАТО, по свој прилици америчке, велике ратне луке у ували Валданоса” – казао је Дамјановић за “Барски портал”.

Овај локалитет, гдје је 90-их планирана изградња главне поморске базе Војске Југославије, по ријечима Дамјановића, представља главни стратешки циљ НАТО алијансе на територији Црне Горе.

“Прије неколико година НВО МАНС, кога фондови блиски НАТО пакту подржавају стотинама хиљада долара годишње, водио је кампању у јавности која је са Валданоса отјерала компанију “Cubus lux”, која је тамо планирала да гради луксузно туристичко насеље.

Умјесто хотела и радних мјеста Валданос чека НАТО велике бродове, у околини Бара се гради објекат мањег капацитета за морнарицу ВЦГ, док се са земљиштем касарне у Бару спрема нова отимачина државне имовине под руководством министра Бошковића” – подвлачи Дамјановић.


Подсјетимо, прије два дана министар одбране Бошковић, начелник Генералштаба Војске Црне Гореи бригадни генерал Драгутин Дакић, посјетили су Општину Бар и њеног предсједника Душана Раичевића.

Том приликом, разговарано је о могућностима унапређења сарадње Војске Црне Горе и Општине Бар. Посебно је било ријечи о могућностима позиционирања Морнарице ВЦГ сходно усвојеним стратешким документима Владе Црне Горе и потребама наше државе, као и значајном броју непокретне имовине коју Војска користи у овој приморској општини, која би се могла рационалније и ефикасније валоризовати сходно интересима Општине и Државе.

Бошковић је истакао да Бар треба да буде база и сједиште Морнарице ВЦГ у пуном капацитету, а да се квалитетном и отвореном сарадњом вриједне непокретности у овој општини могу валоризовати на дуги рок и на обострану корист.

Он је посебно подвукао локалитет Црни рт, који треба да се приведе намјени, уз помоћ Општине у изградњи приступног пута. Такође, било је ријечи о привођењу намјени војне економије, која ће се валоризовати искључиво кроз стамбену изградњу за потребе рјешавања стамбених питања припадника ВЦГ.

Бошковић је потенцирао и значај валоризације простора на којем се налази касарна “Перо Ћетковић”, а који површином далеко превазилази потребе Војске. Договорено је да ће Општина Бар и Министарство заједничким снагама искористити могућности које пружа простор касарне.

Према саопштењу Министарства одбране, Бошковић је додао да је данашњим састанком почело дефинисање пројекта валоризовања Морнарице Војске Црне Горе на начин који ће гарантовати много већу ефикасност и боље коришћење ресурса, као и средстава које држава опредјељује за њено финансирање, уз подизање борбене готовости на много виши ниво.

Раичевић је, наведено је у истом саопштењу, изразио спремност Општине да буде конструктиван саговорник по свим питањима која се тичу заједничких интереса. Он је казао да је Морнарица Војске Црне Горе веома значајна за ову приморску општину, али и да је Бар допринио чланству Црне Горе у НАТО, јер је увијек био одличан домаћин бројним НАТО бродовима који су посјећивали Луку.

Након састанка, Бошковић је са сарадницима посјетио локалитете брдо Волујица, бившу економију Поповића пољана, касарну у Бару, као и војни објекат на Црном рту.

Коментари
Rakun
Rakun: Super ! Crnci ce da nas 'lade svojim mačalungama, biće manje vruće. Djevojčice, radujte se, stižu naši vječni prijatelji crnčuge. Pi, da nije žalosno i tragično za Crnu Goru, bilo bi smiješno. Nemam riječi koliko dno smo dotakli kao narod koji nikad nije ljubio lance. Sad ljubimo crnce u štapove. Pi, pi, pi ! Ovo će da iseli sve prave Crnogorce iz Bara i Crne Gore za kratko vrijeme.
06.09.2018 23:25
Pristanjanin
Pristanjanin: Znaci Bondstil u Baru !? Bruka za vazda. Prodadose nam zemlju ubicama, i sad ce nasa djeca da im budu sluge i topovsko meso. Od naseg lijepog Bara sto se radi lele i lele zadovijek
06.09.2018 23:32
1918.
1918.: Тражили сте - гледајте ! Мајмуни !!!
06.09.2018 23:34
Fatmir
Fatmir: Zashto bunite se vi sada se bunite, bolje NATO nego Rusi. vladanos, od Ulcinja do Kufina, to je albansko, tu je granica. Tu treba autonomija za Albance a garantuje samo NATO.
07.09.2018 00:21
za rakuna
za rakuna: Bar je vec davno sjediste mornarice, a sto se tice baze to su neprovjerene i neistinite price.
07.09.2018 08:07
Cortez
Cortez: Fatmire, a na kakim si ti drogama brate, kaze Albansko a ni nacionalni junak vi nije Albanac porijeklom, a pih nista gore nego kada se goljo najede.
07.09.2018 08:29
JONES
JONES: za Rakuna: a što je falilo onj našoj crmničanki što se zabavljala sa onim Jones košarkašem Mornara? Posle obračuna s njim iđaše po cesti ka da joj je brzi voz proša kroz noge. No joj ........Nemoj na Ameriku, to je sila druže.
07.09.2018 09:53
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar