Ћирилица Latinica
14.11.2022.
Политика

У оптицају и понуда да СД у Бару формира самостално власт уз подршку досадашње опозиције

Аутор: Редакција 19 Оставите коментар

У општинским одборима странака које су до сада биле у опозицији у барском парламенту "Барском порталу" је речено да су углавном расположени за разговоре који би резултирали смјеном Демократске партије социјалиста са власти у овом граду. У оптицају је, сазнајемо, и понуда да Социјалдемократе формирају самостално мањинску власт, уз подршку одборника досадашње опозиције, при чему би градоначелник био носилац листе те партије на минулим локалним изборима - Бранислав Бане Ненезић.

У СД-у за сада вагају да ли да приграбе историјску прилику и самостално формирају извршну власт, и уједно се ослободе епитета вечитог "привјеска" ДПС-а. У барском СД-у су нарочито бијесни на ДПС јер сматрају да им је управо партија Мила Ђукановића разорила одборнички клуб у претходном мандату Скупштине општине Бар. Теоретски, и ако се одлуче да евентуално наставе сарадњу са све слабијим ДПС-ом, из партије Дамира Шеховића очекују да им мјесто градоначелника буде неупитно.

"Идеологије су небитне када је локални ниво у питању. Ненезић ће бити градоначленик, око тога се нећемо погађати. О осталим питањима можемо да се договарамо" - рекао је "Барском порталу" саговорник из СД-а.

За очекивати је, каже исти саговорник, да ће СД разговоре о формирању власти најприје започети са традиционалним партнерима из ДПС-а.

"Имамо своју платформу од које нећемо одустајати. Ако буде прихватљива саговорницима, нема разлога да не склопимо договор. Уколико не наиђемо на разумијевање, ми имамо довољно демократског капацитета и политичке ширине да тражимо рјешење које ће бити у најбољем интересу грађана Бара" - истиче исти саговорник нашег медија.

Подсјетимо, након кастрафоналног пораза који је Демократска партија социјалиста доживјела на локалним изборима у практично свим црногорским градовима гдје су одржани, странка Мила Ђукановића није сигурна ни да ће у Бару остати на власти. 

Наиме, "кључеви" града под Румијом налазе се код четворо одборника Социјалдемократа.

Остаје да се види да ли ће та партијаа пропустити историјску прилику да њен функционер Ненезић постане градоначелник, било у традиционалном савезу са ДПС-ом или са коалицијама око ДФ-а, Демократа и УРА.

Ненезић је непосредно након избора саопштио да без Социјалдемократа нема власти у Бару, чиме је јасно сигнализирао потеннцијалним коалиционим партнерима своје и амбиције партије чију листу је предводио на локалним изборима.

Подсјетимо, барски парламент чини 37 одборника, а коалиција ДПС-СДП-ЛП освојила је 15 мандата, док су њени досадашњи "природни" савезници из СД-а "узели" четири одборничка мјеста, а Бошњака странка једно.

Иако се донекле вјеровало да ће странка Бирам Бар Радомира Цакана Новаковића бити "тас на ваги", то се није десило. Новаковићева странка, која је била у власти са ДПС-ом, забиљежила је  пад међу бирачима и са досадашњих пет свела се на два одборника.

Далеко најозбиљнији пораст повјерења забиљежио је Демократски фронт, чија листа предвођена Мајом Вукићевић је тај политички савез у Бару са једног "попела" на чак 5 одборника.

Листа "Идемо људи", коју чине Демократе, Европа сад и Уједињена Црна Гора освојила је 7 мандата у Бару, а УРА 3.

Из штабова ДФ-а и листе око Демократа, "Барском порталу" након избора је речено да су отворени за сваки договор који би водио бољитку Бара и побољшању животног стандарда грађана ове приморске општине. Једино, како су нам рекли, искључују сваку евентуалну сарадњу са ДПС-ом. Исто нам је речено и у изборном штабу УРА.

У СД-у и не крију да су свјесни да ДПС припада прошлости, што су бјелодано показали последњи избори у свим општинама гдје су одржани.

У сваком случају очекују се занимљиви преговори о формирању будуће власти у граду под Румијом.

Коментари
Kefalo
Kefalo: Kao bijele lale ćete sa DPS-om, i Dušan je gradonacelnik. Jer nemate petlju vi za to. Živi bili pa vidjeli. Neke vaše jare bi sa četnicima, ali čika Mićo je gazda. Dakle, zaigrali ste se.
14.11.2022 09:19
Crmnicanin
Crmnicanin: Haaaaaaaa, to ce se sigurno desiti, Sd sa cetnicima, crkvom Srbije i Barskim posrbicama, tu bi Sd bio kraj, samo sanjate!
14.11.2022 09:55
Za ove(DF, demokrater, uru)
Za ove(DF, demokrater, uru) : Sto je babi Milo to joj se i "Snilo" 😉 😉 😉 😉
14.11.2022 10:09
Za Cetalje i ostale
Za Cetalje i ostale: Na mrtvoga zeca i vuk kurac dize e pa posrbice ,po(cetnici ) i ostali basi buzuci malo ste se previse zaigrali i pravite racun bez krcmara po onoj narodnoj zec u planinu a vi stavili pinjatu na vatru kalajte malo vi niste spremni da vodite ni jednu najmanju mjesnu zajednicu a ne jedan BAR.Mirni
14.11.2022 10:39
Ja
Ja: Vreme je da sd da presednika dosta su ih koristili prevaranti kako im na prevaru uzese vodovod i td a isli su po baru da nagovaraju ljude da glasaju za koga oce samo ne sd ovi iz dps
14.11.2022 11:04
Ti
Ti: Polako polako i dps ce kod cetnika
14.11.2022 11:07
Bivši DPS ovac
Bivši DPS ovac: Zamisli kad božo crta zove nekog četnikom a taj Klipan pored njega na sliku MĐ je bio četnik 90tih i čistio ulice sa barskim liberalima. Sad oni svi kao njega podržavaju i kunu se u džemperaša. SD treba da uzme vlast u svoje ruke ljape jedne polu barske.
14.11.2022 11:54
Brko
Brko: SD je isto što i DPS. Pogotovo u Bar. Uostalom neće kum kuma da izda. Ovaj i gradonačelnik, ko nezna.
14.11.2022 12:07
Драгиша Митровић
Драгиша Митровић: Боље са криминалцима из дпс-са него са усташама из сд-а.
14.11.2022 12:13
Морнар
Морнар: Мислим да је дошло коначно вријеме да Душан и елипа оду са власти. Исти тај Душан је са својом екипом и сателитима разбуцао СД Бар, а сада га "млади лавови" моле за коалицију. То све говори какви су они људи. Сви знамо да се локални СД ништа не пита, већ све одлуке долазе из Централе, јел они незнају шта треба да раде.
14.11.2022 13:19
Xyz
Xyz: Ako ove ustase ostanu sa drps-om,i njima je kraj vrlo blizu....tik,tak,dukljosi!
14.11.2022 13:34
NETKO
NETKO: VISTE BANE KAO DEPES JEDNI NAJ VECI LOPOVI NECE NIKO SA VAMA I TACKA ZDRAVO DZACI I TACKA
14.11.2022 14:01
Za xyz. Balsa
Za xyz. Balsa: Ne, nego ce sa vama cetnicima i likovima koji mrze rodjenu otadžbinu, rodjena bratstva i plemena i sve Crnogorsko!
14.11.2022 18:04
Za.sve
Za.sve: Zalosno kakva je situacija u Baru svi na gomilu nevaljaju pisljiva boba DPS I SD A ALTERNATIVA FRONT SA SVOJIM SATELITIMA I koga da izabere normalan gradjanin najbolje bi bilo nikoga jer su svi oni prekrizene nule kuku nama s njima.
14.11.2022 18:17
Centar
Centar : Bane sto sad uradis na tebi je pukovnik ili pokojnik
14.11.2022 19:44
Za ove
Za ove: Jos 4 godine, pa opet 😁😁😁😁🇲🇪💓🇲🇪🇲🇪🇲🇪
14.11.2022 20:02
Ја
Ја: И треба оставити распали ДПС на цедилу и градоначелника који је дјеци града уништио двориште ..
14.11.2022 20:07
Za "ja"
Za "ja" : Ajde u srbiju, a tu dodji na🏖️🏖️, a i to ne moras!! 🤫 🤫 🤫
14.11.2022 23:14
Savjet mladih DPS (član)
Savjet mladih DPS (član): Bane je super momak ali nije pismen kao Dušan, uz to su kumovi i nema sumnje da će na osnovu rezultata izbora predati Dušanu još jedan mandat kako je i narod u Bar odlučio. Dobiće mjesto predsjednika Skupštine i dosta po dubini. To je rijeseno džaba se radujete posebice i odmetnuti "Crnogorci"
16.11.2022 04:04
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar