Ћирилица Latinica
14.05.2020.
Политика

Црногорски Минхаузен: Поштујемо договор са митрополитом, све су криви екстремисти

Аутор: Редакција 17 Оставите коментар

Премијер Душко Марковић, маниром надалеко чувеног барона Карла Фридриха Минхаузена је казао да је Црна Гора изложена бруталном нападу са несагледивим посљедицима по здравље грађана...

***

 "У претходна два дана у више наших градова дошло је до масовног кршења здравствених наредби и мјера које су прописали надлежни органи за сузбијање епидемије коронавируса. Све што смо постигли за три мјесеца преданог рада и заједничких одрицања, сада је доведено у питање. Страхујемо да бисмо за десетак дана могли поново да се нађемо у истој ситуацији у којој смо били прије два мјесеца, са великом опасношћу и посљедицама по здравље и животе свих вас. Нема разумног објашњења, нити оправдања, за овакво понашање и његове актере", навео је Марковић.

Он тврди да је више припадника полицијских снага штитећи закон, ред и мир, нападнуто и повријеђено од стране екстремиста и да је Српска православна црква позвала грађане на јавно окупљање.

 "А шта је позадина свега што се догађало у нашим градовима прексиноћ и синоћ? Наводна вјерска потреба једног броја вјерника Српске православне цркве у Црној Гори, која је позвала грађане на јавно окупљање иако су она забрањена у интересу јавног здравља. И то не само код нас него у свим земљама које штите здравље свог становништва од коронавируса. Свједочимо још једној грубој политичкој деструкцији усмјереној против државе, њених институција. Свједочимо понашању које угрожава јавно здравље, а све под плаштом одбране вјерских права и слобода. Свједочимо и беспризорним позивима из скупштинских клупа, да се крше здравствене мјере, без обзира што се тиме угрожавају ваши животи", истакао је Марковић.

Он је казао да се сведогађа у вријеме незапамћене здравствене и економске кризе, "у тренуцима кад се држава суочава са многим изазовима да сачува оно највредније - човјека и његово здравље."

"Поред свега тога, свједочимо и пријетњама из политичких странака да ће блокирати државу и живот у њој. Нити би им то било први пут, нити би институцијама било први пут да од таквих насртаја бране и одбране уставни поредак, мир и безбједност грађана и државе. Влада поштује и право и потребу испољавања вјере и обиљежавања вјерских празника! Потврдили смо то и одлуком Националног координационог тијела. Испоштовали смо све договорено у непосредном разговору који сам имао са митрополитом Амфилохијем, на његову иницијативу, и обезбиједили 3.000 заштитних маски за вјернике - показујући и разумијевање, али и бригу за здравље вјерника и свештенства. Ми смо своју обавезу из тог договора, и професионалну и људску, испоштовали. И због дате ријечи, али и због специфичне природе вјерских слобода и жеље да се оне испоље баш на празник Светог Василија Острошког", додао је премијер.

Истакао је и да жели да се "заједнички подсјетимо и свих других грађана - и њихових потреба, и ограничених права и слобода зарад заштите живота и здравља свих нас!"

"Колико је наших грађана који нијесу отишли на хитне операције, лијечења и прегледе у здравствене центре у земљи или иностранству; Колико је оних који нијесу обишли своје родитеље, своју дјецу или унучад, болесне или беспомоћне чланове својих породица; Колико је наших младих људи и њихових фамилија који су отказали свадбена и друга весеља, и свечаности поводом рођења дјеце; Колико је наших грађана који су своје ближње, једном за свагда, сахранили без традиционалног спровода и испраћаја; Колико је цијелих градова, насеља и села, и људи у њима, било стављено у карантин и изоловано од свијета? Имају ли ти људи своје потребе и своју слободу, једнаку оној коју себи дају црква и вјерници у оквиру својих потреба!", саопштио је Марковић.

Он је подсјетио да је говорио да су за вријеме сузбијања епидемије у Црној Гори "сваког дана регистровали нове примјере и чојства и јунаштва, увиђали да су идеолошке и националне разлике никад мање; да је однос политичких партија и осталих чинилаца јавног живота одговоран и патриотски."

"Зашто у томе није истрајала и Српска православна црква у Црној Гори? Зашто је јуче и прекјуче њен интерес супротстављен интересу грађана, а подударан неким другим интересима? С друге стране, Влада је показала да су животи и здравље становништва њен примарни интерес. И да је материјална сигурност сваког грађанина и његове породице такође наша брига и обавеза. Једном ријечју: ми смо сав свој потенцијал, стручни и финансијски, и све институције без изузетка - ставили у функцију здравствене заштите грађана, њихове материјалне сигурности и њиховог грађанског достојанства. Без разлике или дијељења по било којем основу, са мјерама једнаким за све! Зато данас и свакога дана закон мора бити једнак за све.

Ми смо дужни да служимо својој држави, а не туђој. Ми бранимо наше достојанство и наше националне интересе и нећемо их подредити туђим. То је обавеза сваког државног органа и сваке институције за спровођење закона. То је уставна дужност Владе коју ћемо извршити. Црна Гора се не мора вољети, али се мора поштовати! Због тога је неопходно да и даље будемо одговорни, да се вратимо радним мјестима и својим имањима - како бисмо у незапамћеној економској кризи стварали за наше породице и државу. Надам се да ово може бити заједнички интерес и цркве и њених вјерника. Да је вјечна Црна Гора!", закључио је Марковић.

Коментари
Arabela
Arabela: Minhauzen je mala beba za lazove u ovom prknu od MNE drzave. Tako zdravo bio kako pricas istinu udbaska lopovcino.
14.05.2020 16:16
🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪
🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪: 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪💓💓💓💓💓Bravo MARKOVICU ✌️✌️✌️✌️👋👋👋
14.05.2020 17:26
Duka
Duka : Kako je pravo zborio tako mu bog pomogao
14.05.2020 19:32
Dzoni
Dzoni: Gotov je kilo narode moj svi diktatori su pali pasce i on nema predaje samo hrabro bolje grob nego kilov rob do pobjede zivjela crna gora slobodna i gorda zivjela nasa sestra srbija
14.05.2020 22:32
Šero
Šero: Reda mora biti. Molim vas budite pametni nemojte raditi gluposti jer reda mora biti. Nećemo nikome dozvoliti da nas ugrožava u našoj CG.
14.05.2020 23:45
Istina
Istina: Treba spustiti tenzij.Malo je nas u Crnu Goru .Treba hitni dogovor Vlade Vjerskih zajednica iz dobrobit svih.Pod hitno treba iz pritvora pustiti sva sveštena lica jer oni nisu krivi za ništa već smiruju narod i mole se za sve nas bilo koje konfesije Treba povući polu iju sa ulica a treba uhapsiti one kojitraze da narod obuće uniforme NE TREBA NAM KRVOPROLICE U NASOJ CRNOJ GORI SVIH NARODA I KONFESIJA TREBA DA ZIVIMO ZAJEDNO U MIRU
15.05.2020 10:24
Dzoni za sera
Dzoni za sera : Nije vasa niti ce ikada biti bar dok ima jos postenih i casnih ljudi koji ce je odbraniti od vas siptara ajte svi u siptariju kupite prnje
15.05.2020 12:45
STOJAN
STOJAN: Markovicu stara policajcino sa kosova pa da mislis na ovaj narod davno ni ste dali ostavke. Jer nas virus zvani DPS ne napusta evo skoro 30 god.
15.05.2020 16:04
STOJAN
STOJAN: ZUTA VAS JE GREDA dovela na vlas bando komunisticka , i neka slicna ce vas poslati u zaborav. A Bogami i neke u SPUZ na visegodisnju robiju.
15.05.2020 16:07
STOJAN
STOJAN: Odlazi bando lopovska pustite narod da zivi . Mozete nas sve pohapsit ali vasa sudbina ce biti teska i mukotrpna. Bog ce vas kazniti za sve
15.05.2020 16:10
Za Sera
Za Sera: Jesili ugrozen mucenice ko te bije i muci Mukice moja. Cuti tu sram te bilo nemas ti veceg neprijatelja od onog glavonje za kojega glasas.
15.05.2020 16:13
Za sera
Za sera: Ko te ugrozava sero,ne damo nasu crkvu a vi ste smislili da je napad na drzavu,mrs posro jedan,tamam ti je nadimak baba sera
15.05.2020 17:41
Ne date 🏰🏰
Ne date 🏰🏰: Prozirni ste🇷🇸, 💓💓🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪✌️✌️
15.05.2020 18:51
Dzoni
Dzoni : Markovic splacina ljiga od coeka
16.05.2020 19:47
nda
nda: Seljacine ljigave,znate vi vrlo dobro kojeg ste kalibra ali za vas su zlocini aminovani od litija i crkve.Druge vrijedjate i imputirate ono sto ste vi ...
18.05.2020 22:12
LOLA CG
LOLA CG: Ko je ekstreman u prici koja je pocela davnih dana? Sada je vec kraj price. Ne dozvolimo " Zavadi, pa vladaj". Mi smo samo obicni ljudi, prolaznici...a toliko bolesne mrznje. A svako od nas je je rodila majka- nije mogla jedna!
20.05.2020 08:52
LOLO
LOLO: Na dobro bilo evo i Lola TZ. Crnogorka da napise jedan normalan komentar aferim Lola samo tako nastavi mrznja nikome dobro nije donijela.
22.05.2020 02:35
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar