Ћирилица Latinica
29.04.2018.
Политика

Шофранац: "Реформа" за бољи живот Барана

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

Крај партијском систему управљања и запошљавања- РЕФОРМА јавне управе и локалне самоуправе, циљ је групе грађана која ће наступити на предстојећим локалним изборима у Бару.

Оснивач Уније слободних грађана “РЕФОРМА”је Александра Шофранац из Бара запослена у "Црногорском институту за развој пословних система" д.о.о. Подгорица као извршни директор и стручни организациони консултант за имплементацију  пројекта реформе и стандардизације јавног  и приватног сектора.

Унија ће на предстојећим локалним изборима у Бару 27маја наступити као група грађана „РЕФОРМА“ ЗА БАР.


Повод за учешће на изборима у мају?


А.Ш: До јуна прошле године сам имплементирала пројекте стандардизације, рационализације, унутрашње организације и систематизације само у приватним системима и компанијама.

У јуну сам уговорила пројекат рационализације, унутрашње организације и систематизације са највишим руководством у једној од већих црногорских општина тј.локане самоуправе и била сам одушевљена да ипак има наде за просперитет црногорских општина у сврху бољег живота грађана, продуктивности рада запослених у јавној управи и смањењем трошкова буџета кроз рационализацију радних мјеста као и самом чињеницом да ти нови млади људи гледају даље од личних и партијских интереса као њихови претходници.

Међутим, испоставило се да је ситуација чак и гора и да нису имали намјеру да направе рационализацију радних мјеста већ само систематизацију како би отпустили и да кажем „расходовали“постојећу партијску структуру запослених и довели своје људе и на већ велики постојећи вишак запослених, запослили још  педесетак  нових како би збринули своје партијске активисте.

Мој пројекат није имплементиран до краја већ је након унутрашње организације, анализе и мојих извјештаја и сугестија дошло до неусаглашености и непрофесионализма са њихове стране, што је већ друга прича и није још завршена.

Како сам увидјела до најситнијих детаља проблематику и нерационалан рад те локалне самоуправе и дошла до сазнања да је у свакој општини исто, трошкови општинских буџета се мјере милионима евра на годишњем нивоу за партијске намјештенике који нити имају знање, стручност и способности нити су сврсиходни џавном и општинским системима и грађанима, одрадила сам пројект „Реформе јавне управе и локалне самоуправе“ и покушала да га пласирам као грађанка.

Међутим како живимо у партијском институционалном систему, ни власт ни опозиција нису показали никакво интересовање, што је и разумљиво, зашто би кад је њима овако добро а народ је научио да трпи и оглушује се на њихову бахатост и раскалашност на грбачи народа, одлучила сам да оснујем Унију слободних грађана “РЕФОРМА” и за почетак кроз локалне изборе уђем у систем локалне самоуправе и учиним све да партократија буде прошлост и да се држава напокон окрене народу.

Зашто Унија слободних грађана „Реформа“ Бар?

А.Ш: Незадовољство грађана квалитетом живота у локалној заједници је релативно велико, зар то није довољан разлог да би се грађани интензивније организовали и дјеловали по питању побољшања квалитета свог живота.

Којег год питања или проблема заједнице смо се дотакли увидјели бисмо да је узрок нестручност, неспособност, неорганизованост и неажурност рада јавне управе, локалних самоуправа или јавних предузећа и установа и све док се не спроведе стручна, непристрасна и правична реформа друштвеног система, немогуће је трајно ријешити било који проблем у коме се налазимо као друштво и огромну кризу у којој се налазимо појединачно као грађани и сваким даном срљамо све више у презадуженост и сиромаштво.

Постојећи друштвени систем Црне Горе како на државном тако и на локалном нивоу нема намјеру да учини нашу државу и локалне заједнице домом за сваког грађанина у ком ће имати шансу да сходно својем знању, способностима и стручности,  заслужи свој кутак и учини га друштвено и лично сврсиходним.

У парламенту и општинским одборима, грађане заступају партије бирајући своје наоданије чланове без обзира на њихову (не)стручност, незнање и неспособности.

У јавним управама и локалним самоуправама квалитет запошљавања је сведен само на партијско запошљавање. Законе и одлуке опет доносе странке сходно њиховим ускопартијским интересима, интересима својих лидера и њихових функционера.

Један од кључних разлога оснивања и циљева Уније слободних грађана „Реформа“ Бар је да приступи систематизовању, рационализацији и стандардизацији јавне управе, локалних самоуправа и јавних предузећа и установа.

Изричито ћемо се залагати за спрјечавање партијског запошљавања, те запошљавању стручних људи који ће искључиво радити за корист државе и грађана.

Понудићемо постојећем систему локалне самоуправе непристрасну и стручну помоћ у рјешавању институционалне кризе кроз стручност и знање тима „Реформе“ са већ израђеним и спремним пројектним рјешењима за реформу и стадардизацију унутрашње организације и систематизације локалне самоуправе.

Пројекат „Реформе јавне управе и локалне самоуправе“ је начин стандардизације управљања и пословања јавних управа и укидања партијског система управљања и запошљавања.

Пројекат је одрађен на основу искуства и рада организационог консалтинга како локалне самоуправе тако и малих, средњих и великих компанија и система.


Шта реформа заправо значи у пракси?

А.Ш: Када би се реформа спровела у нпр. у Општини Бар то би значило да би свако од запослених знао до танчина своје радне обавезе везане за своје радно мјесто, али исто тако и детаљне одговорности  као и санкције ако своје обавезе не би извршавао сходно сврси и роковима. Рационализација радних мјеста је такође саставни дио реформе. 

Међутим, то не значи да би они који би се сматрали вишком, након систематизације радних мјеста остали без посла. Они који нијесу компетентни  за одређене послове би  прошли процес праћења и оцјењивања њиховог квалитета рада, стручности и потребних способности, те на основу резултата едукацију кроз интерне и екстерне обуке, након чега би се поново оцијенила њихова способност за обављање радних задатака на радним мјестима која би продуктивно служила како систему управе тако и потребама грађана.

Вратили би се на своја радна мјеста. Они који су прекобројни би од општине добили одређена средства у виду бескаматних кредита са специфичном намјеном и грејс периодом, да самостално започну неки свој посао, чиме би Општина добила нове пореске обвезнике а била би запослена и нова радна снага, па би се самим тим и смањила стопа незапослености.

Средства за овај вид обезбјеђења радних мјеста самозапосљавања за вишак запослених би била обезбијеђена из буџета општине који би био уштеђен процесом смањења радних мјеста од бруто личних доходака који су до процеса реформе били исплаћивани нерационално за непродуктивност истих.

Такође би се у оквиру локалне самоуправе основала независна Служба за људске ресурсе и ревизију рада локалне самоуправе и јавних предузећа и установа, кроз коју би имплементирали пројект „Реформе“.

Ова служба би радила испитивања квалитета рада, тачности, регуларности, вјеродостојности, законитости, непристрасности  и објективности имплементације и константног унапредјења како процеса тако и свих запослених у општинском систему. У оквиру ове службе би био сектор за сарадњу са грађанима и планског учешћа грађана у доношењу одлука и давања примједби.

Који су бенефити за грађане и Општину са пројектом „Реформе“?

А.Ш: Искоријенило би се партијско запошљавање некомпетентних кадрова, сваки грађанин би имао једнаку шансу за запосљење на основу своје стручности, способности и знања, што би довело до јачања структуре запослених и стварање стручних тимова кроз нови систем запошљавања и обука постојећег кадра. 

Те са тим повећање квалитета и ефикасности  прузања услуга грађанима.Имали бисмо огромно смањење трошкова буџета кроз рационализацију и повећање ефикасности рада запослених, толико да се од уштеде може  покренути производња, или уложити у бескаматне кредите грађанима за самозапођљавање.

Јачање стручног кадра у партијским организацијама, јер ће бити условљени  да имају стучне кадрове да би ушли у систем без обзира на изборне резултате. Уједно би партије морале да реализују своје програме и планове и буду финансирани из буџета кроз одређене пројекте, не само зато што су успјели да се изборе за позиције у систему кроз  изборне кампање.

Повећање задовољства грађана ефикасношћу пружања услуга институција, могућност притужби на рад система и учешћа грађана у доношењу одлука.

Коментари
Rajko
Rajko: Projekat DPS-a, isto kao Cakan ! Prevara za birace. Nada Marstijepovic nije imala kud jer je u URU nisu sljivili, i nije u prolazu, pa posla kod ove koja je igrac DPS ekipe. Gradjani se nece prevarit na ovu tako ispraznu pricu koja nista ne znaci.
30.04.2018 16:38
rodžer
rodžer: Bravo Sandra ! Želimo ti puno uspjeha kako na predstojećim lokalnim izborima tako i u tvojoj borbi za profesionalizam i reformu lokalne uprave i jačanju stručnog kadra u svim partijama gdje je na sceni negativna selekcija. Da budeš osvježenje na političkoj sceni Bara, jer "kad sunce političkog morala i političke kulture padne nisko, onda i patuljci bacaju velike sjene"
30.04.2018 16:49
malavita
malavita : Rekoh već u komentaru na predaju liste REFORMA. Konačno nešto sa konkretnim programom, za razliku od drugih koji se vode onom "da iznapadamo sve druge a program ćemo nekako provući", pri čemu nemaju nikakav program, samo priče koje slušamo evo 30 godina. Kako će proći reforma videćemo i kome će se prikloniti, ali svakako da je osvježenje.
30.04.2018 22:50
šakom u glavu
šakom u glavu: Kakav konkretni program? Nosilac liste otpadak iz SDP-a, pa URA-e, ne vjerujem da će dugo biti ni kod ovih.
01.05.2018 14:13
bato
bato: Sandra ti si svojim radom uspjela što nije do sada nijedna žena u Baru postigla da maltene sama sakupiš potpise i formiraš listu Zelim ti uspjeh na predstojećim izborima.
02.05.2018 01:42
Aaaaaaa
Aaaaaaa: Ovo je ludilo.
06.05.2018 16:05
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar