Ћирилица Latinica
04.03.2021.
Политика

Ђукановић опет халуцинира: Србија жели да нам отме Никшић, на попису би да праве српску државу!

Аутор: Редакција 18 Оставите коментар

Некада веома експонирани Србин, мрзитељ шаховнице, заклети бранилац српског Космета и актер дешавања у Сребреници, а већ неко вријеме новоцрногорац, montenegrin и европејац, у очигледном нападу халуцинација поново је оптужио Србију за ширење мржње, укључивање у "битку за Никшић", попис становништва у Црној Гори "на коме жели да направи још једну српску државу" и много тога још.

**************

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, наиме, изјавио је да Србија невјероватно упорно ради у корист своје штете и додао да је сада пуштен дух мржње из боце према Црној Гори и свему што је црногорско, због чега су односи између двије државе данас на најнижем могућем нивоу.

“Србија невјероватно упорно ради у корист своје штете. Не треба то доказивати, актер сам политичког живота већ 30 година, испратио сам деведесете године, план З-4 који је нуђен за Хрватску, планове који су нуђени за Босну, Рамбује који је нуђен за Косово. Све то је бахато, грубо и брзоплето одбијано и све то се завршавало озбиљним губицима по Србију и по оне који су били креатори такве политике у Србији. Нажалост, и по друге. Тако да немам никакве сумње да и ова политика данас према Црној Гори јесте политика пуштања духа из боце, духа мржње према Црној Гори“, рекао је Ђукановић у оквиру Подгоричког новинарског форума

Према његовим ријечима, оно што се из званичног Београда радило деведесетих година 20. вијека према Хрватској, Босни и Херцеговини, Косову, то се данас ради према Црној Гори.

“Говорио сам то мојим саговорницима у Београду када је то кренуло, поводом (црногорског) Закона о слободи вјероисповијести. Говорио сам да се сјећам деведесетих, да су тада били неки људи, чини ми се, озбиљнијег политичког калибра од данашњег. Они су тада пустили тај дух мржње из боце и више га нису могли контролисати. Данас се иста грешка понавља, сије се мржња према Црној Гори и према свему што је црногорско. То ће непоправљиво погоршати односе између наше двије државе“, казао је Ђукановић.

Додао је да се то сада види и „кроз бесомучну кампању која се из Србије води за локалне изборе у другом по величини граду у Црној Гори, Никшићу“.

“У Србији се, са ТВ Хепи, води "Битка за Никшић" како се зове емисија која је покренута. А битка се води са намјером да се освоји Никшић. Никшић се осваја да би се освојила Црна Гора. Дакле, поново присуствујемо једној експазионистичкој политици Србије према својим сусједима, у овом случају према Црној Гори. И због тога су наши односи су на најнижој могућој разини“, рекао је Ђукановић.

Предсједника Црне Горе су у оквиру Подгоричког новинарског форума заједнички интервјуисали новинари Драган Бурсаћ из Бањалуке, Владо Вурушић из Загреба, Томислав Марковић из Београда, Сенад Пећанин из Сарајева и Динко Грухоњић из Новог Сада.

Говорећи о предстојећем попису становништва у Црној Гори, Ђукановић је рекао да је мишљење претходне власти било да анкетни листић треба да се ослободи традиционалних питања, којих се ЕУ у већини држава ослободила, јер је попис важан прије свега за економске правце развоја сваке државе.

“За грађанску државу каква је Црна Гора сазнање да ли је између два пописа порастао број припадника једне нације, а опао број припадника друге нације, није – не само од пресудне – већ ни од посебне важности. Зато заиста звучи невјероватно да је шефу једне државе од великог националног интереса попис становништва у другој, сусједној држави. Ријеч је очигледно о намјери да се кроз резултате пописа доказује теза да Црна Гора није грађанска држава већ да је Црна Гора српска држава, да би се онда са те платформе могло даље ићи у реализацију политике ‘српског света’“, рекао је Ђукановић.

Према његовим ријечима, национално пребројавање је важно за оне политике које нису европске, већ су националистичке и шовинистичке.

“Шовинизам представља неподношљиву мржњу према свему што је национално и вјерски различито, што често резултира дестабилизацијом, етничким сукобима па и геноцидом на простору бивше Југославије. Па зар се не сјећамо резултата покушаја територијалног прекомпоновања Западног Балкана? Нисмо добили ни велику Србију, ни велику Албанију, ни велику Хрватску, већ смо добили велику трагедију, са више од 130.000 жртава. Та политика јесте поражена, али није сахрањена и она се сада покушава оживети“, казао је Ђукановић.

Додао је да тај националистички, шовинистички дух живи у увјерењу да су изгубили деведесетих јер им нису биле наклоњене међународне околности па данас покушавају да ураде оно што нису успјели да ураде тада.

“Међународна заједница је, због разних криза које су се у свијету десиле, напустила Западни Балкан недовршеног посла: оставила нефункционалну Босну, паралисану Македонију, неријешено питање Србије и Косова. Идеја шовиниста сада је да се Црна Гора напусти НАТО, искомпромитује и да се врати под скуте Србије“, оијценио је Ђукановић.

Он је рекао да Црна Гора има снаге да одбрани свој грађански и секуларни карактер, због културе и традиције грађанских и антифашистичких вриједности које баштини.

“Честитали смо новој власти побједу на изборима и рекли смо: изволите, преузмите одговорност за вођење државе, али ако сте ваш успјех на изборима протумачили као право да уништите или продате или издате Црну Гору, па онда то више није политичко питање. Онда ћемо то бранити онако како се Црна Гора увјек бранила током своје хиљадугодишње историје. То мора бити јасно ко је погрешно протумачио изборе од 30. августа прошле године“, рекао је Ђукановић.

Он је навео да је реално очекивати брзи повратак Сједињених Америчких Држава у евроатлантску заједницу а исто тако и на Западни Балкан, јер су представници нове америчке администрације одлични познаваоци прилика на Западном Балкану.

“Из нашег искуства свједочим, кроз хибридни рат који је и из Русије вођен против Црне Горе и 2016. и 2020. године, да је код наших западних партнера то прилично олако третирано као црногорски проблем. Далеко је ово од само црногорског проблема. Оно што је примијењено према Црној Гори 30. августа 2020. године чека сваку европску државу у њеном изборном процесу. Мислим да ће тада постати свјесни да је ово пар екселанс питање европске безбједности“, оценио је Ђукановић.

Коментари
Velibor
Velibor: Samo je rekao istinu!!!!
04.03.2021 10:18
Radoje
Radoje: Prolupao skroz. Kroz cijelu istoriju Crne Gore jedino nije bilo upitno da je ona srpska zemlja, i to najcistija. Ovdje zive Srbi u tri vjere i Arbanasi (tako kazu svi popisi stanovnista osim komunistickih). Tako ce biti opet.
04.03.2021 10:20
Иванка
Иванка: Мило је лупао шамаре свима у ДПС-у кад би неко и помислио да каже да није Србин. Али сад профит доноси да кажеш да ниси више што си био и што су ти сви преци били, но да си баљега. Онај Николић бивши ректор промијени споменик ђеду јер је писало да је српски витез који је оставио аманет да му се исклеше српско знамење на гробу
04.03.2021 10:23
Darko
Darko: Ne znam zasto dajete znacaja ovoj ljudskoj mizeriji i poslednjoj splacini!Nesto mi djeluje oteceno i neispavano a krug se polako zatvara tik-tak!
04.03.2021 10:54
Zoza
Zoza: Pali li se iko više na ove priče političara prošlosti kojem su podjele jefino što je ostalo od politike pošto je sve poharao
04.03.2021 11:58
Suza za crnu goru
Suza za crnu goru: Za njega cocjek nema ni komentara.Sta reci bijeda ne moze se reci ni ljudska .Vozi kola od 700000 a narod nema hljeba da jede.Da ima ista ljudsko nebi se ni pojavio .Nicija ne gori do vijeka. Grijeh se mora platiti Sve po zaslugama.AMIN
04.03.2021 12:14
Za pojedini komentatore
Za pojedini komentatore: MILU treba dati"nobelovu"nagradu, kako moze da izdrzi sa ovom 🐃🐄🐂🐮🐎🐏🐏od naroda🙏🙏🙏. Za ono o srbiji je u pravu, ali nece srbima to uspjeti!!! Kad svoje branis, uvijek uspijes!!! 🤫 🤫 🤫 Dusmani i izdajice CRNE GORE!!! 🇲🇪💯🇲🇪💯🇲🇪💯🇲🇪💯
04.03.2021 13:17
Mijo
Mijo: Možda 1 put 100% istinu priča. Ali ce izgleda biti kao u onoj priči dječijoj mali čobanin i vuk. 2 puta je mali čobanin lagao plašio i salio se sa seljacima da je vuk u stadu ovaca i da ih jede. 3 put kad je zaista vuk bio dosao niko povjerovao nije a mali čobanin je dizao uzbunu nije i vuk odnese ovce. E tako ce sa nasom CG ovaj put biti.
04.03.2021 14:21
Бодин Србски
Бодин Србски : Живјела славна приморска, као и сва херојска приморско-загорска Србија!!!!!!! Овдје су увјек живели прави Срби!!!!
04.03.2021 15:23
MILOŠ
MILOŠ: Kakav car čoveče 🙉
04.03.2021 15:24
Dzoni
Dzoni: I kilo ce na kraju pobjec u srbiju ko marovic I onaj iz katastra vidjecete cim izgubi predsjednicke izbore vata dzadu
04.03.2021 16:25
Ojha
Ojha: Samo mali broj budala jos vjeruje ovom lupezu,ali brzo ce ih otrjezniti Niksic.....nikad vise lopovska sekta demonska partija satanista
04.03.2021 16:48
Za srbe
Za srbe: Sto se 🐕🐕🐕i "ostala" srpska vlada ne brani od presjednika 🇲🇪🇲🇪I njegovih komentara??? Zato sto MILO zbori ISTINU!!! Procitam "ponekad" srpske novine, "sovinisticka" propaganda protiv svega 🇲🇪🇲🇪🇲🇪 non stop!!! Istina uvjek dodje na vidjelo, zivi bili pa vidjeli!!! 🇲🇪💓🇲🇪💓🇲🇪💓
04.03.2021 17:59
Dino
Dino: E kako laze ovaj covjek eo 30 godina. Od veljeg Srbina sa Dubrovnika do veljeg Cg pa sad Ustasa najveci..
05.03.2021 20:52
Đoko
Đoko : Milo je vazda bio manipulator i čovjek koji se obogatio na crnogorskoj muci i nesreći. Njemu se ne može ništa vjerovati.
08.03.2021 15:30
rolls royce
rolls royce: Za Dina:Još se baviš travesticijom?Lady Kiki, budi ono što jesi?
09.03.2021 06:11
Dino
Dino : Rollse, vidi se po lajkovima ko je u pravu. Stalno ti pricam i tebi i drugima..narod voli postene a ne zatucane ljude.tj.pelcovane a nebitno koje si nacije .
09.03.2021 10:35
Milos
Milos: Ovome se I vjetar klanja.
01.08.2021 07:57
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar