Ћирилица Latinica
12.01.2018.
Политика

Ђуровић: Власт штити себи блиске пореске дужнике

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

Последњих дана 2017.године усвојен је предлог буџета планиран на 20.110.000 евра, од чега на текуће издатке иде 12 милиона, док је за капитални дио планирано 8.110.000 евра.
Према тврдањама опозиције, власт има скривене ставке у буџету.

Према ријечима шефа Клуба одбнорника  ДФ-а Дејана Ђуровића, власт нема петљу да нападне поједнице који су им блиски, а дугују енормне своте за порез.

"Од њих треба почети с увођењем хипотека и наплатити порез, а не од сиромашног народа" - каже Ђуровић.

Он указује да су у буџету планирана четири милиона од накнада за комуналије.

"Власт се заноси вођена последњом годином, у којој су као ,,ћорава кокошка” уболи два милиона од "Зетаградње" која је постала власник локација на простору бивше "Агаве", и тако су напунили буџет. Није то био њихов успјех, већ је купац извршио наплату дуга и тиме постао власник те локације. То не може бити разлог да се буџет планира на тај износ - каже Ђуровић.

Подсјећа и на 2.610.000 евра планираних од накнада за легализацију.

"Откуд они знају колико ће бити износ легализације? Или одакле знају колико има нелегалних објеката, да ли ће сви да плате, и колика ће бити стопа? Закон о планирању и уређењу простора и изградњи објеката омогућио је тренутно највећу дивљу градњу у Црној Гори. То је највећа катастрофа! Данас се на стотине објеката у нашој општини гради на дивље. Никада ти власници неће платити легализацију, нити им то пада на памет, а Општина планира износ од 2.610.000 евра. Но, долазе избори, а они су за мјесне заједнице предвидјели по 100.000 евра за довођење путева у ред. На прољеће ће кренути у крпљење рупа, као што то стално раде у сусрет изборима. Због тога кажем да је и једно и друго немогуће остварити. Стога, овај буџет није ни развојни ни амбициозни, већ је имагинаран" - тврди Ђуровић.

И Саво Вујошевић (Демос) сматра да нема мјеста хвалоспјевима одборника власти на рачун планираног буџета.

"Буџет је урађен уз кршење закона и прописа. Укупни издаци се увећавају 49.500 еура, и то за медије и пропагандне активности. У образложењу се наводи да предстоји промоција легализације неформалних објеката. То је прича за дјецу из забавишта, јер зна се да треба финансирати кампању за изборе који ће бити у мају, а да се купују осиромашени грађани новцем из буџета и финансирају поједини медији. Овај буџет је предизборни, јер у њему постоје ставке чија је сврха кампања и предизборне активности. Но, надамо се да ће ово бити и задњи буџет који доноси ова владајућа већина у Бару. Власт је последњих година нанијела вишемилионску штету грађанима ове опшптине. Такође, примјетно је да је пред изборе увећан број запослених у општинским секретаријатима" – истакао је Вујошевић.

Према ријечима секретара Секретаријата за имовину и заступање Вида Дабановића, четири милиона од накнада за комуналије планирана су на основу општег тренда пораста интересовања инвеститора за Бар.

"Од 2017. године у односу на 2016. имамо пораст од преко 44 одсто и по броју инвеститора и по уплаћеним средствима. Капитални буџет је у 2017. години у потпуности реализован, а за ову годину смо планирали на основу тог тренда и на основу тренда закључених уговора у овој години, а плаћаће се у ратама у овој години. Значи, није ,,Зетаградња” једини инвеститор, и није највећи инвеститор који је платио два милиона еура. Имамо уговор са ,,Сохо групом” на износ од 2,4 милиона еура за реализацију изградње објеката. Кад је у питању легализација, у Управи за некретнине имамо 5.000 евидентираних објеката изграђених без грађевинске дозволе. Можда је на терену тај број већи. А само нека буде тих 5.000, и нека су то објекти од по 200 квадрата, то је већ милион квадрата, па нека квадрат буде 2,5 евра, ето два и по милиона еура " – истакао је Дабановић, нагласивши да је буџет развојни и амбициозан.

 

Градња потпуно стала

Дејан Ђуровић истиче да се у Бару у последње вријеме ништа не гради.

"Апсолутно ништа, ако не рачунамо чувену хидротехничку мрежу, а како се она ради свједочи то што данима не можемо да циркулишемо ни према Подгорици, ни у самом граду. За путеве у МЗ планирано је милион и по, а раније је тај износ био милион. То је предизборна прича и планирани износ треба смањити на онолико колико је реална могућност"- каже Ђуровић

 

www.dan.co.me 

Коментари
Cule
Cule: naravno da stite svoje mafijase. Nije to nista novo. Zato i Srzentic neka razmislja o Spuzu, zajedno sa Brankom Nikezic.
12.01.2018 01:42
G.P.
G.P.: Naljutice se Cakan zvani Biram Bar , ahahahahaha
12.01.2018 02:41
Kole
Kole: 🇷🇸
12.01.2018 10:45
Pirun Cecunski
Pirun Cecunski: Je li to krenula kampanja za izbore???
12.01.2018 14:18
Banjo
Banjo: Opozicionar sam predugo, i bicu do smjene lopovske sekte, ali ko je alternativa ?
12.01.2018 16:42
Enis
Enis: Da Bosnjacka stranka ne izdaje Bosnjake odavno DPS u Baru ne bi imao priliku da usvaja budzete i vrsi vlast. Ali korupcija bajo...
13.01.2018 09:54
Pajovic
Pajovic: Barska politicka scena je najveci buckuris koji postoji. Onako veliki SNP je razoren, da u Baru ne postoji vise. Sad se opozicija svoji samo na DF. A mafija na DPS i satelite.
13.01.2018 14:23
Pelicici
Pelicici: Samo socijaldemokrate su jace od DF/a i cijele opozicije u Baru zajedno. Priznajte. E viva !!!
13.01.2018 15:14
Obradjivac budzeta
Obradjivac budzeta: Poglednite malko rezultate u Crmnicu, kako je DF prosao tamo. Osim Dzidza Nidza Midza Markovica ko je vas tamo ???
13.01.2018 15:17
Curbrigen
Curbrigen: Neko masno laze ovdje
14.01.2018 11:23
Goran G.
Goran G.: Kad smo kod poreskih duznika, valjalo bi da ih opstina javno prozove i ovog puta, pa nek cita narod.... Ne sjecam se da je Opstina koga stitila.
14.01.2018 13:42
Robi
Robi: Prica se prica...
14.01.2018 19:04
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar