Ћирилица Latinica
19.05.2021.
Политика

Ђуровић (ДФ): Зауставити шверц цигарета и утврдити чија је "ничија кућа"

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

Дејан Ђуровић посланик ДФ-а и НСД казао је данас у Скупштини Црне Горе министру финансија Милојку Спајићу да грађанима нијесу у предизборној кампањи обећаване акцизе, него стоп шверцу цигарета.

“Не желим више да видим контејнере у Луци Бар, нити производњу цигарета у Мојковцу. Тога тренутка кад ставимо тачку и када угасимо црно тржиште цигарета, ми смо испунили предизборна обећања, па ове акцизе неће бити потребне. Од њих сте планирали приход од 16,8 милиона евра, а ако зауставимо шверц цигарета добићемо 40 милиона уз 10 милиона од ПДВ-а. Интерес државе Црне Горе је да се заустави шверц цигарета и производња у Мојковцу. То се лако може урадити. Узмите податке од Управе прихода и царина о томе колико се увози празних цигарета у које се ставља дуван и гдје то завршава. Ту је шверц цигарета”, истакао је Ђуровић.

Такође, Ђуровић је данас у парламенту критиковао предлог буџета казавши да је исти санациони, јер је између осталог, прошла година била година пандемије и финасијског колапса.

“Предлог закона о буџету за 2021. годину који се темељи на процјени да ће држава од овогодишње сезоне приходовати око 700 милиона евра, односно, око 65 одсто из до сада најуспјешније 2019.године због великих неизвјесности остаје под знаком питања да ли ће се остварити. Лично сматрам да ова пројекција није реална и да ће приход од туризма бити много мање. Колико тешко је прогнозирати, али ако будемо и на нивоу и до 50 одсто из 2019. године то ће бити успјех” казао је Ђуровић.

Он је рекао да смо на прагу љетње туристичке сезоне коју дочекујемо са још увијек недовољним бројем имунизованог становништва што је кључна процјена за успешњу сезону

“Било би некоретно рећи да је Министарство здравља могло нешто више уради, јер смо били крајем прошле године без иједног склопљеног уговора за набавку вакцина” истакао је Ђуровић.

Он је објасниио да је други проблем увођење санкција Русији "због чега ћемо остати без тог дијела колача, јер ако узмемо зараду из региона руски туристи су други највећи пуниоци овог дијела буџета".

“На путу европских интеграција усаглашеност са Европске унијом у области вањске и безбједносне политике се подразумијева, али се не може подразумијевати ако се то крши са интересима државе. Једине санкције су оне које доноси СБ УН. Једн од већих изненадјења је увођење санкција Русији у марту, па имамо контрасанкције и сад очекујемо руске туристе. Имате примјер Турске која је чланица Нато пакта и која није увела санкције, већ води рачуна о руским туристима” казао је Ђуровић.

Он је питао Спајића како је дошао до рачуне да ће се 40 милиона приходовати од нелегално стечене имовине, шта је са предлогом закона који је најављиван за прољеће.

“Врло је тешко овај новац убацити у буџет. У овом дијелу нелегално стечене имовине почните од ничије куће и да сви сазнају чија је та кућа”, истакао је Ђуровић, алудирајући на саграђени велелепни објекат у насељу Горица за који се вјерује да припада предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу.

Он је довео у питање наплату прихода од акциза и указао да приоритет сузбијање шверца цигарета, а питао је Спајића докле се стигло са маркирањем минералних уља (нафте) и њихових деривата.

“Позитивно у предлогу буџета је да неће бити смањења плата, пензија, социјалног давања, као и разговори са послодавци око о смањењу дажбина на зараде. Указао бих на велика издвања на камате од 115 милиона евра које је оставила бивша власт и 4,4 милијарде дуга на крају прошле године.Надам се даће бити нађено рјешење да се затворе скупи кредити који износи више од половину овогодишњег капиталног буџета.

Предвиђено је да се привреда помогне кроз нови пакет мјера са 190 милиона. Колико ће од овог новца бити пласирано кроз Инвестиционо-развојни фонд”, рекао је Ђуровић.

 

Коментари
Gandi
Gandi: Dok ne uhapsite doskorasnje sefove, komandire policije i pomocnike direktora policije koji su organizovali sverc nista od pravde i pravne drzave. Da ne bude da smo dzabe krecili 30. avgusta braćo. Nemojte opet da nas natjerate da izadjemo na ulice pa počistimo i ovu Vladu.
19.05.2021 22:40
Tik-tak
Tik-tak: Priča se da je policiju preuzeo narko klan od duvanskog klana, tako da je možda realno očekivati da se poveća šverc droge a šverc duvana ipak blago bude u opadanju.
19.05.2021 22:41
lav
lav: Bravo Dejo neznam kako misle nove akcize da daju rezultat narod obicni nema para a sve je skuplje i bez akciza a nidje ne planiraju povecanje plata narod nije glasao za ovo
20.05.2021 06:45
Susanj
Susanj: Dejo neko opet oce da vrati dps nemojte ucestvovati u tome ovo sa ovim akzizama je katastrofa a ljudi kad nemaju lako ih je zavoditi
20.05.2021 07:52
MILOŠ
MILOŠ: Dejo sve se zna, ko švercuje cigare iz luke i ko se bahati sa milionima i prosipa pare građana na crnce i SPORT.????
20.05.2021 08:27
Bastro
Bastro: Prizemljiti švercere koji mogu sve.
20.05.2021 12:12
Za milosa
Za milosa : I ja sam da se sverc iskorijeni kriminal i korupcija u carini sudstvu i tuzilastvu al neumjesan ti je komentar ko ulaze u koga kada ti znas bas ne klapi casti ti
20.05.2021 21:43
@
@: Sve se zna, u KK Mornar je uloženo do sad preko PET MILIONA EURA i to svi Barani znaju, plus MILIONSKE nekretnine koje nisu pale sa neba i sve to zbog ličnog zadovoljstva i iživljavanja nekoliko ljudi... Sad su i fudbal preuzeli jer je lakomim ljudima vazda malo pa grabe još a i moraju MILIONI da se peru...
20.05.2021 23:40
Spičanin za MILOŠ:
Spičanin za MILOŠ:: Sve ti je ovo živa istina i jes da je u tome učestvovao jedan moj zemljak, ali je vrijeme da se ovome stane na kraj.Jes da nećemo više imati vrhunsku košarku, ali ćemo zato biti poštena zemlja bez lupeža koji državni budžet oštete za grne milijarde i naravno od našeg novca izigravaju humanitarce.Ajmo Crna Goro kreni.Dejo bi trebao polako početi sa ienima švercera, jer ih dobro poznaje kao i cijeli Bar.
21.05.2021 08:56
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar