Ћирилица Latinica
01.11.2018.
Политика

"Јавна" расправа о бушењу Јадрана без присуства јавности

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Поводом јутрос одржане јавне расправе о сеизмичком истраживању Јадрана  у сали Скупштине општине Бар, реаговао је барски Одбор Праве Црне Горе.

Саопштење преносимо интегрално...

********************************************************

Јутрос је у великој сали Скупштине Бара одржана „јавна“ расправа о сеизмичком истраживању подморја Јадрана, као увертира за истраживање нафте и гаса што би у коначном могло довести до постављања нафтних платформи на дијелу мора под Баром.

Невјероватно дјелује чињеница да нико од медија, политичких субјеката и било којих јавних институција није позван да присуствује и да се овај мегаломански поступак скрнављења црногорске обале одвија „испод жита“.

На наше питање због чега је то тако, добили смо још невјероватнији одговор у смислу да немају законска овлашћења за то и да је о овом догађају јавност обавијештена преко једне четвртине (1/4) странице у дневном листу "Побједа".

Сва питања око конкретног бушења подморја била су заобилажена тако што се тема скретала на то да су тренутно у питању само истраживања подморја, као да је било коме нејасно што би слиједило послије тог истраживања, и евентуалног проналаска нафте.

Највећи и најчешће кориштени аргумент извођача радова био је грчки град Кавала у којем је, како су нагласили, водени свијет скоро па процвјетао од кад имају нафтне платформе.

Запрепаштење је једини осјећај који човјек може да доживи прелиставајући захефтане листове, исписане на енглеском језику, на којима су приказане предстојеће акције у вези истраживања мора. Као да се ради о некој локалној акцији извиђача, а не о истраживањима која су врло опасна.

И то знамо сви у Бару, који је сеизмички врло нестабилан. Опасност за животињски и био диверзитет мора је очигледна и посљедице би довеле до природних катастрофи које су увијек могуће код сваке приче о нафтним платформама.

А то се поготово односи и највише би се осјетило у мору као што је Јадранско које није „отворено“ као рецимо Норвешко море (ово поређење је добро јер у Норвешком мору постоје нафтне платформе, јер они своје море не кортсе као туристички ресурс).

Права Црна Гора оштро се противи икаквим сличним акцијама везано за нарушавање закона природе и угрожавање егзистенције самог народа и његове околине. На овакве подухвате нико нема право. И морамо истаћи, за не повјеровати је, какве се све ствари догађају у Бару, једном од већих, а можда и најзначајнијих градова у Црној Гори.

Коментари
Komgrap
Komgrap: Ovo je javna rasprava kao za vrtić.Treba ih zvati ustvari tajne rasprave. Fingiranje demokratije.
01.11.2018 21:50
SimoST
SimoST: najvise pisu Prava CG. najaktivniji
02.11.2018 01:15
ac milan
ac milan: Je li realno da ovo u Baru prolazi ovako bez dolaska medija? isto kao i za vrtic
02.11.2018 09:50
Vasko sa stare raskrsnice srbin
Vasko sa stare raskrsnice srbin: Ko je učestvovao u protestima protiv magnohroma i uništenja cg obale treba da se ponosi iako je obala gore uništena nego da je izgrađena ova fabrika treba da se ponose naučnici ondašnji sjetimo se baranina dr hajdukovica budite se patriota budite seponizeni i uvrijeđeni glad i bijedu je lakše izdržati sa gandijevskim filozofijom sto čovjeka razdvaja od životinje treba štititi pse ptice pedere ali i djecu stare bolesne skoro će se u cg graditi apartheid naselja koja već postoje u Tivtu na Gorici idr
06.11.2018 11:27
Vasko sa stare raskrsnice srbin
Vasko sa stare raskrsnice srbin: Jedino će bezvjernik interesantne osobe natjerati lopove političare da vrate oteto pravosudje da sude djeci da se obezvrijedi pristojan život stari bolesni i bijedni da prežive najviše je ovih osoba srpskog naroda neka se probude hajduci i neka uzmu i za sebe
06.11.2018 12:44
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar