Ћирилица Latinica
29.12.2017.
Насловна
Политика

Предизборни буџет Бара и нова лажна обећања ДПС-а

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

Пише:

Александар Саша Лекић

Упркос оцјени из владајућег ДПС-а да је  усвојени буџет Општине Бар за 2018. годину развојни, како су казали из те партије,  озбиљнијом анализом буџетских ставки, а нарочито у дијелу капиталног буџета, јасно је да се он може оцјенити једино као нереалан, неостварив и планиран према потребама предизборних обећања у наредној изборној години.

Усвојени буџет је планиран на 20,11 милиона евра од чега капитални дио износи 8,11 милиона. Нереално планирање капиталног буџета видимо у дјелу који се односи на средства од 2,6 милиона евра које ће Општина остварити по основу легализације бесправно саграђених објеката. У овом дјелу не постоји објашњење везано за начин на који ће ова ставка бити реализована. До сада је поднесено свега 60 захтјева за легализацију а не постоји ни јасан увид у тачан број нелегално саграђених објеката на територији Општине Бар, па се поставља питање на основу чега је донесена овако нереална процјена.

Са друге стране у капиталном буџету нема износа од око девет милиона евра од комуналија за плажу Маљевик које је инвеститор дужан да плати Општини Бар према правоснажној судској пресуди. У питању су значајна средства на које Општина мора да рачуна, за које је и министар Радуловиц саопштио да ће бити уплаћене на рачун Општине а која немамо у овако стратешки важном документу.

О томе колико је реалан и остварив усвојени буџет Општине за 2018. годину али и о посвећености локалне власти да оно сто је планирано заиста и буде остварено можемо да цијенимо и по планираним издацима капиталног буџета али и завршних рачуна буџета Општине Бар из ранијих година. С тим у вези, издаци за развој локалне инфраструктуре који чине најважнију ставку капиталног буџета у 2016. години су планирани у износу од 1065.000 од чега је остварено  само 11, 5%. Иако су планирани издаци за локалну инфраструктуру тада чинили 63% капиталног буџета остварени издаци су износили само 7% капиталног буџета. У питању су велика одступања и ове бројке нам управо осликавају рад локалне самоуправе и недовољну посвећеност развоју локалне инфраструктуре значајне за развој града и унапређење квалитета живота.

Значајнији напредак у овом дијелу није остварен ни у 2017. години, али се зато за 2018. која је изборна година планирају још већи издаци за развој локалне инфраструктуре на износ од 4,5 милиона сто је за 44% више у односу на 2017. годину тј. за чак 78% више у односу на 2016.

Очигледно је да овако претенциозни планови у изборној години која је пред нама више говоре о томе да се буџет подешава према потребама политичке промоције и предизборних обећања владајуће коалиције. То су углавном она обећања која се не реализују, одлажу и провлаче из године у годину кроз разне планове и програме, те се значајно касни у њиховој реализацији док грађани слушају репризе истих изборних обећања. Да је тако говоре и записници са јавних расправа по мјесним заједницама које су претходиле изради нацрта одлуке о буџету, на којима су грађани дали своје сугестије, примједбе и интересовања за унапређење квалитета живота у нашој Општини. Нису у питању нека нова, већ махом она иста питања од више година уназад, а за која грађани сваке четири године добијају само нова предизборна обећања као што су: побољшање водоснадбијевања, реконструкција дома културе, изградња дјечјег вртића на Тополици, изградња азила за напуштене животиње, реконструција пута од насеља Св Иван до Каменичког моста (МЗ Мркојевићи), изградња пјешачке стазе на Вирпазару, изградња паркинг простора (МЗ Црмница), асвалтирање сеоских путева (МЗ Острос и Шестани), валоризација тврђаве Нехај, реконструкција пута преко Сутормана и многа друга.

Међутим, репризама неостварених изборних обећања и оваквом односу актуелне локане власти према грађанима ће ускоро доћи крај када и Бар буде слиједио примјере других приморских Општина – Будве, Котора и Херцег Новог. Томе неће стати на пут изборне преваре и притисци на које ће Демократски фронт правовремено реаговати. Томе неће стати на пут ни неке мале партије или невладине организације у најави пројектоване за једнократну употребу које су и раније представљале појас за спасавање владајуће коалиције. А Барани ће овог пута бирати власт која ће бити предано посвећена рјешавању њихових проблема, а не давању обећања, општим друштвеним интересима а не интересима појединаца, те настојати да обезбиједи континуитет развоја Општине Бар.

 

(Аутор је члан ГО Покрета за Промјене и одборник Демократског фронта  у СО Бар)

Коментари
Велингтон
Велингтон : Дпс малверзације су провидне више!
29.12.2017 08:59
Jela
Jela: Momce, smo jako, samo hrabro! DF nema alternativu! Ostalo je lazna opozicija i sluge americke ambasade.
29.12.2017 09:15
Tamara
Tamara : Svaka ti je na mjestu Sasa! Podrska od mladih Barana!
29.12.2017 11:17
Рум
Рум: To nije budzet, to je pokop
29.12.2017 11:52
Klaki
Klaki: Vi iz DF se bas ono razumijete u budzet, ko Marica u kriv.....
30.12.2017 16:36
Leka
Leka: A sto cemo s vasim ruskim parama, a Sindjelici?
30.12.2017 16:37
Цуне
Цуне: Камо среће да је било руских пара, вас било не би, Лека, шпијуне!
07.01.2018 02:58
Krle, za Klakija poruka
Krle, za Klakija poruka: Klaki, kako su ti doma, bistrino ?
07.01.2018 04:00
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar