Ћирилица Latinica
19.03.2018.
Спорт

У сусрет стогодишњици фудбала у Бару (2.): „Црнојевић“ до 1930.

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Из I. дијела: Прву лопту у Бар, 1921. године, донио Андрија Перовић из Италије са школовања.  Он је основао клуб “Четник” у којем су играли радници и градска сиротиња. Радници депоа у насељу Пристан основали су средином 1923. године клуб “Жељезничар”. Након почетних лошијих резултата, видјели су да се морају интегрисати и тако је под Румијом створен клуб звучног имена “Црнојевић”. Следеће, 1924. године, регистрован је код Сплитског ногометног подсавеза, у оквиру којег су дјеловали фудбалски клубови из данашње Црне Горе.

Пише: Лазар Мацановић. проф.

 

ФК „Црнојевић“ до формирања Подсавеза

“Црнојевић” је тих година имао веома јаку екипу која би данас могла да се такмичи и у првој лиги. Играчи “Црнојевића”: Бошко Стругар, Петар Росини, Андрија Ускоковић, Ђуро, Јован и Саво Никезић, Јеврем Гарић, Тони Трцета, Норо Пица, Миња Ивановић, Ацо Павловић, Чика Беговић, Јово Вукчевић, Васо Делибашић, Душан Каваја, Вељко Војиновић и Јован Никочевић су изгарали на терену и гинули за сваку лопту, зато се на утакмицама “Црнојевића” окупљао велики број гледалаца који су уживали у њиховим мајсторијама.

Прву првенствену утакмицу “Црнојевић” је одиграо 6. јула 1924. године гдје је гостовао у Будви, и домаћег “Вихора” побиједио са 3:2. Да би одиграли утакмицу против “Вихора”, играчи “Црнојевића” и управа клуба кренули су навече уочи утакмице једном већом барком и веслајући цијелу ноћ стигли пред зору у Будву. Мало су се одморили, изашли на терен и одиграли утакмицу. Сва три гола за “Црнојевић” постигао је капитен Андрија Перовић. Након свршетка утакмице, опет су се барком вратили у Бар.

Године 1926. клуб постиже и свој највећи успјех - пласман у финале купа за Црну Гору. У Подгорици је са домаћим “Балшићем” одмјерио снаге. “Црнојевић” је остао без побједничког пехара, који је заслужио и по игри и по залагању играча, само због очигледне пристрасности судије овог меча.        

Клуб је играо и пријатељске утакмице а имао јеи  неколико интернационалних сусрета. Према сјећању Јована Никочевића, фудбалера из најстарије генерације “Црнојевића”, он каже: “У Пристану су била усидрена те 1926. године два велика енглеска ратна брода. И играли су са нама утакмицу њихови морнари. Играли су одлично и побиједе нас са 5:1.

Добро се сјећам неког њиховог десног крила. Брз као стријела а пуца као из топа. Спраши он мене сам три комада. И поред тога, на крају рекоше да сам одлично бранио”, истиче Јован у интервјуу “Побједи” који је објављен  у броју од 25. новембра 1983. године, под насловом “Фудбал није аргатовање”.

Јован Никочевић даље каже да је његов клуб гостовао и у Албанији, гдје је играо против “Јувентуса” у Скадру. Барски фудбалери изборили су неријешени резултат 0:0, док су у реваншу, петнаест дана касније у Бару, тријумфовали 2:0. Постоји и слика са те утакмице.

Он, поред осталог, истиче да се на путу покварио аутомобил који је екипу превозио у Скадар, на срећу, близу града, тако да су могли да наставе пјешице и да стигну на утакмицу.

Те 1926. године “Црнојевић” је забиљежио још два значајна резултата. Са “БУСК”, чланом прве југословенске лиге, који се налазио на припремама у Сутомору, играо је двије пријатељске утакмице у првој неријешено 1:1, а у другој побиједио са 3:1.

У интервјуу, много година касније, када су питали Андрију Перовића да издвоји један гол који је њему најмилији од великог броја које је постигао, он се опредијелио за онај трећи који је дао против “БУСК”.

“Сви су ми голови драги, а било их је више од 100, али ако већ морам да се одлучим, то је тај трећи гол против “БУСК”. Утакмицу смо добили са 3:1. Наше десно крило Радуловић Радован, снажно је центрирао лопту негдје око једанаестерца, а ја сам је у пуном трку захватио прсима и тако је унио у гол поред изненађене одбране гостију.

Голману је остало само да из мреже извади лопту, а мени да честита на ријетко ефикасном голу. Пришао ми је и бек “БУСК” и државне репрезентације Мића Митровић, пољубио ме и рекао: “Заиста, веома лијепо”.

Колико је упорности и жртвовања било међу барским фудбалерима, најбоље показује и примјер из 1927. године када су фудбалери “Црнојевића” пред меч са “Балшићем” у Подгорици, препјешачили 21 километар од Плавнице до Подгорице, јер нијесу имали никакво превозно средство.

 Фудбалски клуб “Орао” – Стари Бар

Захваљујући казивањима предратног фудбалера Данила Марвучића, фудбалски клуб “Орао” из Старог Бара формиран је званично 1923. године, који са прекидима и под новим називом “Слога” и данас егзистира.

“Овај клуб сачињавали су младићи из радничких и ситно-имовинских породица и играли фудбал  “крпењачама” или лоптама од набијене козје длаке по травњацима Корпуле, маслинама Скејовића и Крчиковића као и на Прљагама под спилама - тамо је био један мали простор на којем се могло играти све док се ови момци нису поженили, односно, како се каже - отишли трбухом за крухом. Као доказ свједочи нам фотографија на којој су сликани у фудбалском дресу (слика 4) и то:

Прво је жандарм Томо Милановић, брат Душана Милановића, као фудбалски ентузијаста. Затим играчи: 1. Радосав Булатовић, столар из Старог Бара, 2. Симо Каваја из Старог Бара, радник, 3. Марко Перишић, учитељ, брат Ђура Перишича, 4. Павле Ратковић, столар из Старог Бара, 5. Стево Нишин Поповић, радник из Старог Бара, 6. Мићо Милошевић, радник из Старог Бара, 7. Јануз Дивановић, учитељ.

8. Зејнел Омербашић син дервиша из Старог Бара, 9. Нико Радовановић, службеник, 10. Петар Калезић, касније био послужитељ основне школе у Старом Бару, 11. Косто Каваја, син Риста и 12. Мусто Шеховић, обућар из Старог Бара".

 

Слике:

1. "Црнојевић" - септембар 1926, заједничка слика са екипом "Јувентуса" из Скадра

2. "Црнојевић" - август 1926, тим на утакмици против БУСК-а

3. "Црнојевић" - август 1926, заједничка слика са екипом БУСК-а

4. "Орао" - Стари Бар, слика из 1923. године

 

(аутор је професор у барској Гимназији и програмски директор Српске народне читаонице - Бар)

Коментари
fudbaler
fudbaler: Sjajno !!! Samo tako nastavi!
19.03.2018 17:43
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar