Ћирилица Latinica
18.03.2019.
Спорт

У сусрет стогодишњици фудбала у Бару (22.): Најзад и Прва лига

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Из прeтхoдних дjeлoвa: Андрија Перовић по повратку из Италије доноси прву фудбалску лопту и оснива први клуб,1921. гoдинe НК “Чeтник”, од њега 1923. гoдинe нaстaje НК “Црнojeвић”. Нaкoн рaтa, први клуб нa Пристaну звao сe “Jaдрaн”, oндa “Oбнoвa”, пa “Teмпo” а од 1949. године настаје "Морнар" који и данас носи то име.

 ***************************************************************

Пишe: Лaзaр Maцaнoвић. прoф.

 

СEЗOНA 2008 / 2009.

Ова такмичарска сезона ће се у ФК "Морнар" памтити по много чему. Нити једна сезона није имала толико успона и падова, смјена и оставки, туча играча са власницима клуба,а а опет се дошло до оног коначног циља и пласмана и "Прву лигу" Црне Горе.

Али кренимо редом. На почетку сезоне руски власници су уложили велика средства у клуб. Купили два аутобуса и један луксузни аутомобил, реновирали свлачионице и клупску канцеларију. Повели играче два пута на припреме (Златибор и Колашин).

Како нису жалили средстава доведена су и адекватна појачања. Многи од су дошли из прволигашких клубова да би играли у другој лиги за ФК "Морнар" ту се прије свега мисли на Марка Ненезића, Николу Франовића, Ивана Мирковића, Игора Букилића, Бојана Голубовића, Михаила Петровића, Милоша Рашовића, Рудолфа Марчића, на челу са одличним и искусним тренером Војиславом Пејовићем који је требао да повеже све линије игре и уведе ФК "Морнар" у прву лигу.

Морнар је у јесењем дијелу имао доста успјеха. Прошао два круга Купа Црне Горе а у четвртфиналу је у двомечу ипак поражен од фаворизоване "Будућности" иако је и на тим мечевима показао допадљиву игру.

Ипак на неколико кола прије краја јесењег дијела, шеф стручног штаба Војислав Пејовић је добио отказ у ФК "Морнар". У образложењу управе стоји да екипа ФК "Морнар" није котирана на табели, у складу са уложеним средствима и квалитету играча (били су у том тренутку на 5. мјесту).

По ријечима смјијењеног тренера, руски власници су му се мијешали у посао и хтјели да се више форсирају руски играчи, који су скромних квалитета и због тога је смијењен. Било како било, тренерски посао је преузео Предраг Јоветић који је био помоћник Пејовићу и одрадио преостале утакмице до краја јесењег дијела првенства.

На почетку зимских припрема за шефа стручног штаба ангажован је Младен Вукићевић дугогодишњи играч ФК"Морнар" и тренер бројних клубова у Црној Гори.

И када се мислило да су се смириле страсти и када се требало отићи на зимске припреме, један од играча (са својим рођацима), незадовољан својим статусом физички је насрнуо на управу клуба (руске вржављане), гдје је дошло до озбиљних повреда дијела управе. Да би се управа клуба у току ноћи спаковала и побјегла за Русију.  

Из Русије су у допису предсједнику општине Бар, изразили негодовање због сукоба који им се десио и поручили да напуштају клуб и остављају га на располагању општини Бар. 

Након свега, ФК "Морнар" је остао без главног финасијера па се нису одрадиле припреме, тренер Младен Вукићевић је напустио клуб (имао је уговор са руским власницима) а његовим примјером напустили су клуб и неки играчи.

Уз велико ангажовање директора клуба Ива Бокана, општина Бар је стала уз клуб и обезбиједила средства да ФК "Морнар" заврши започето првенство. Клуб је као тренер водио Рудолф Марчић који је уједно био и играч и играо на појединим утакмицама.

Због неодласка на припреме, немања шефа стручног штаба, неадекватног финансирања, ФК "Морнар" више није био у кругу фаворита за највиши пласман а прибојавало се чак и испадања из лиге.

Међутим, на самом почетку прољећног дијела првенства као појачање стигао је Лука Мердовић као играч на двојну регистрацију из погоричке Будућности а на средини првенства стигао је са Кипра Александар Маџар повратник у свој матични клуб. То се показало као пун погодак и из утакмице у утакмицу скупљали су се бодови и ФК "Морнар" је на крају сезоне заузео 3. мјесто у другој лиги Црне Горе и наступ у баражу за попуну прве лиге, гдје се требало да прволигашком екипом "Језера" из Плава у двомечу одлучити о пласману у прву лигу.

Головима Букића и Јеленића, ФК "Морнар" је прву утакмицу ријешио у своју корист резултатом 2:1,да би се кренуло у Плав на реванш меч.

ФК "Морнар" је у Плав отишао са два аутобуса. Један са играчима а други дупке пун са навијачима који су надгласали све вријеме плавску публику. Остварен је и директан радио пренос који је преносио Радио Бар са водитељима  Немањом Јанковићем и Адијем Карађузовићем.

Иако много искуснија и по именима боља екипа "Језера", нису успјели да савладају гол барана, који су се опредијели да чувају свој гол па је разултат остао 0:0 и ФК "Морнар" се по прву пут пласио у прву лигу Црне Горе.

 

Морнар - Језеро 2:1 (0:0)

Судија: Јован Калуђеровић.

Стрелци: Букилић у 59 и Јеленић у 75. минуту за Морнар а Павићевић у 71. минуту за Језеро.

Морнар: Драган Масоничић, Марко Ненезић, Жељко Томашевић, Бојан Голубовић, Михаило Петровић, Бошко Допуђ, Иван Мирковић, Лука Мердовић (Александар Јеленић), Милош Рашовић (Милош Бокан), Александар Маџар, Игор Букилић (Вук Мирановић).

 

 Језеро - Морнар 0:0 (0:0)

Судија: Ранко Спасојевић.

Морнар: Драган Масоничић, Бошко Допуђ, Жељко Томашевић, Александар Јеленић, Михаило Петровић, Марко Ненезић, Иван Мирковић (Иван Радошевић), Бојан Голубовић, Лука Мердовић, Милош Бокан, Игор Букилић (Рудолф Марчић, Иван Смоловић)

 

СEЗOНA 2009 / 2010.

У припреми за прву сезону у најјачој лиги, ФК "Морнар" је направио Оснивачку скупштину. Формирана су сва тијела клуба на челу са предсједником клуба и предсједником општине Жарком Павићевићем. Изабран је и директор клуба Борислав Лалевић као и спортски директор Слободан Маровић. Клуб је припао Општини Бар са 100 % власништвом.

За шефа стручног штаба одређен је Младен Вукићевић који је одрадио са играчима припреме за Златибору. Координатор свих активности између општине и клуба био је Андро Дрецун, шеф кабинета предсједника општине Бар. Купљена је најквалитетнија опрема, шпанске фирме "Јома". Доведена су квалитетна појачања прије свих: Милан Мештер из Ловћена, Срђан Кљајевић из Грбља, Богдан Марјановић и Борко Миленковић из Србије, Илија Лалевић из иностранства, Ненад Шофранац из Будућности, Милош Ђалац из Зете, Ваљенто Цамај из Отранта - све играчи са великим прволигашким искуством.

Међутим, почетак је био лош. У првом колу, иако је "Морнар" на свом терену играо неријешено 0:0 са екипом Кома, утакмица је изгубљена службеним резултатом због неправилног наступа играча Цамаја који је имао жуте картоне из предходне године.

Иако су се из "Морнара" жалили на ту одлуку јер је у свим папирима (исписница, књижица...) писало да има право наступа, ипак је одлука остала а ФК "Морнар" је кажњен и одузимањем једног бода. За утјеху остаје чињеница да је ове сезоне из лиге испала екипа ФК "Ком" као последњепласирана, док је "Морнар" и наредну сезону играо прволигашке утакмице.

Прва побједа у прволигашком дебију остварена је у трећем колу када је на свом терену савладана екипа "Сутјеске", изванредним голом Милана Мештера из слободног ударца. У наставку првенства ФК "Морнар" је приказивао промјењиву игру која је резултирала и сменом тренера па је Младена Вукићевића замијенио Брајан Ненезић.

Остаће упамћена побједа против "Будућности" у гостима када је "Морнар" головима Александра Јеленића и Стевана Марковића савладао фаворизовани тим са 2:0. И када се мислило да ће "Морнар" мирно ући у луку спаса услиједио је пад игре и резултата, што је довело до оставке тренера Ненезића а кормило је преузео и до краја водио Веселин Пековић који је Ненезићу био помоћни тренер. До краја је "Морнар" водио грчевиту борбу за опстанак коју је и остварио преко бараж утакмица против екипе "Братства".

 

Братство - Морнар 0:1 (0:1)

Судија: Ранко Спасојевић

Стрелац: Ервин Перичић у 3. минуту.

Морнар: Драган Масоничић, Богдан Марјановић, Жељко Томашевић, Зоран Вуковић, Марко Ненезић, Дејан Ненезић, Ненад Шофранац, Иван Мирковић (Александар Јеленић), Ервин Перичић, Александар Маџар, Илија Лалевић (Милош Рашовић, Ваљенто Цамај).

 

Морнар - Братство 2:1 (0:0)

Судија: Павле Радовановић

Стрелци: Перичић у 61. (из пенала) и 86. минуту за Морнар а Јовићевић у 70. минуту за Братство.

Морнар: Драган Масоничић, Богдан Марјановић, Жељко Томашевић, Зоран Вуковић, Марко Ненезић, Дејан Ненезић, Ненад Шофранац (Александар Јеленић), Иван Мирковић (Милош Бокан), Ервин Перичић, Милан Мештер, Милош Рашовић (Данијел Марколовић).

 

1. Рудар          33           22           5             6         56:26     71

2. Будућност    33           21           6             6             67:35     69          

3. Могрен         33           16           9             8             49:34    57

4. Зета             33           17           6             10           44:34   57

5. Грбаљ          33           15           8             10           66:42     53

6. Ловћен         33           15           7             11           32:37     52

7. Сутјеска        33           11           7             15           34:37     40

8. Петровац       33           10           6             17           38:49     36

9. Дечић            33           8             11           14           27:35     35

10.Морнар          33           9             8             16           29:49     34 (-1)

11.Беране           33           8             6             19           28:49     30

12.Ком                 33           5             3             25           16:59     18

 

Ове такмичарске сезоне кроз бараж утакмице и екипа ОФК "Бар" је изборила статус прволигаша па ће Бар идуће сезоне имати двије пролигашке екипе.

 

Сликe:

ФК “Moрнaр” у  сезони 2009/10. - са прволигашких утакмица: Морнар - Ком, Петровац - Морнар, Морнар - Сутјеска, Морнар - Грбаљ, Морнар - Беране, Морнар - Будућност.

 

 

(У току је прикупљање материјала за монографију 100 година фудбала у Бару, сви заинтересовани могу своје слике, биографије, занимљивости - доставити аутору ових редова или пос

Коментари
Sah Mat
Sah Mat: Zalosno dje se trose pare iz budzeta svih ovih godina isto ko kad bi se kladili na konja koji nikad ne pobjedjuje nego stalno gubi. Bar je imao I ima kosarkase koji su uvijek ostvarivali vrhunske rezultat, Rukometase isti slucaj, pa u jednom trenutku boksersku ekipu, Sahiste koji su igrali I u prvu I drugu ligu u onoj bivsoj Jugi, Dzudiste I tada I sada koji donose me dalje, pa karat iste Almir Cecunjanin prvak evrope sa svako takmicenja dolaze sa medaljama. Ajde profesore ti ili ko God hoce sta su ti fudbaleri ostvarili svih ovih godina evo pogledajte trenutno tabelu I tako je bilo iz godine u godinu. Labudova pjesma Mornara je bila kad se igralo pod Darovim topolama I od tada nista. A vi samo pisite ako nemate druge rabote.
19.03.2019 15:17
Fudbaler
Fudbaler: Ova kolumna je sjajna. Čovjek piše istorijat fudbala gdje vidim stvarno neke ljude koji su ostavili svoj život I snove za fudbal. Ipak, ovo nije istorijat sporta u gradu pa da se bavi I ostalim sportovima,. Rado čitam ove tekstove, samo tako I dalje. Čekam I sebe da vidim.
19.03.2019 17:43
Za Fudbalera
Za Fudbalera: Ja nemam nista protiv ovog profesora sto ovo pise on je u svemu tome najmanje kriv ustvari nije uopste kriv. Ali krivo je drustvo zasto sto se prema fudbalu odnose majcinski bogami ko da su igrali ligu sampiona a prema svim ostalim sport ovima macehinski e tu je problem a ne u momke koji vole fudbal I igraju onolko kolko su njihove mogucnosti. Tu se stvorio jedan lobi I ponasaju se kao da su zvijezde a nazalost niko od njih nije igrao dalje od Crnogorske lige. Ali zato pravi igraci I koji su se do kazali u bivsoj Jugo ligi I bogami u evropi se ne mijesaju ovim umisljenim zvijezdama I zato je Barski fudbal tu dj je a nazalost ce I dalje tu biti.
19.03.2019 21:05
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar