Ћирилица Latinica
15.04.2019.
Спорт

У сусрет стогодишњици фудбала у Бару (23.): Испадање из лиге

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Из прeтхoдних дjeлoвa: Андрија Перовић по повратку из Италије доноси прву фудбалску лопту и оснива први клуб,1921. гoдинe НК “Чeтник”, од њега 1923. гoдинe нaстaje НК “Црнojeвић”. Нaкoн рaтa, први клуб нa Пристaну звao сe “Jaдрaн”, oндa “Oбнoвa”, пa “Teмпo” а од 1949. године настаје "Морнар" који и данас носи то име.

 

Пишe: Лaзaр Maцaнoвић. прoф.

 

СEЗOНA 2010 / 2011.

Иако се прошле сезоне „Морнар“ кроз бараж спасио испадања из лиге, ове сезоне му то није пошло за руком. У двомечу против ФК „Беране“ непоражен али са примљеним голом код куће ФК „Морнар“ је резултатима 1:1 и 0:0 изгубио статус прволигаша и преселио се у нижи ранг такмичења.

Почетак сезоне је и наговјештавао такав исход. За шефа стручног штаба изабран је Душан Јеврић, тренерски стручњак из Берана који је припреме на почетаку сезоне одрадио у Бару. Клуб су напустили многи играчи а дошло их је  само неколико. Играчи Горан Стојковић, Емир Чекић, Драгиша Лазић, Салих Хамидовић, Милош Вранеш су били непознати фудбалској јавности, а најзвучније појачање је свакако био Зоран Бановић, искусни чувар мреже који је и спасио ФК „Морнар“ у неколико наврата.

Све ово је резултирала да ФК „Морнар“ до 8. кола освоји само 2 бода односно 2 неријешена резултата на свом терену уз 6 пораза. Након тога услиједила је смјена тренера и за шефа стручног штаба постављен је Борис Љутица који је подмадио тим. Убацивањем младих играча из омладинског погона, ФК „Морнар“ је добио на брзини и свјежини која је резултирала првом побједом у 9. колу против „Ловћена“ уз изванредну игру Мустафе Метовића који уједно игра и омладинску лигу Црне Горе.

На почетку прољећног дијела првенства екипу напушта најбољи играч у „Морнару“ у јесењем дијелу - голман Зоран Бановић који прелази у подгоричку „Будућност“. А као појачања долазе: Саша Јововић, Александар Маџар, Фетим Касапи, Иван Мирковић и Вуле Вујачић. Мишљена фудбалске јавности су била да је „Морнар“ направио добар тим и да би могао, упркос заостатку из јесењег дијела, чак и без баража да осигура прволигашки статус.

Мађутим, тако из ФК „Беране“ нису мислили. Неколико кола пред крај првенства ФК „Морнар“ је био на домак циља да осигура опстанак али ипак резултати других клубова ниси им ишли на руку па је „Морнар“ још једном у баражу тражио прилику са спас. Иза себе је оставио и такве тимове какви су били ФК „Сутјеска“, која је кроз бараж остала у лиги и ОФК „Бар“ који је као последњепласирани изгубио статус прволигаша.

У баражу за опстанак „ФК „Морнар“ је важио за великог фаворита и само се очекивало са коликим бројем голова ће се „Беране“ испратити кући на реванш меч. Међутим, поставка тима тренера Љутице са само једним „шпиц“ играчем довела је до тога је су играчи „Берана“ сигурно чували свој гол а из једне контре и повели на првој утакмици баража у Бару. Голом Касапија реултат је изједначен али без икакве залихе се отишло на реванш меч. У реваншу домаћин „Беране“ свјестан да су гости из Бара играчки надмоћнији, опредијелио се за чување резултата и свог гола па је резултат и остао 0:0, уз бројне шансе Барана, али са голом у гостима на крају су се радовали Беранци.

 

Морнар – Беране 1:1 (0:0)

Стрелци: Радовић у 57. минуту (Беране) а Фетим Касапи у 70. минуту (Морнар)

Морнар: Драган Масоничић, Жељко Томашевић, Ђорђе Војводић, Жељко Мрваљевић, Михаило Петровић, Бошко Допуђ (Вуле Вујачић), Иван Мирковић (Милош Бокан), Александар Јеленић, Саша Јововић, Фетим Касапи, Илија Лалевић.

 

Беране – Морнар 0:0

Морнар: Драган Масоничић, Бошко Допуђ, Ђорђе Војводић, Михаило Петровић,  Вуле Вујачић, Зоран Вуковић, Фетим Касапи, Милоиш Бокан, Александар Јеленић (Мирко Спасојевић), Илија Лалевић (Мустафа Метовић), Саша Јововић.

 

Педесет година у фудбалу Василија – Васка Милошевића

 

Мало се који спортски радник, а посебно у фудбалу, може поносити  да се 50 година бавио тим спортом као Васко Милошевић.

Потиче из праве фудбалске породице. Његов отац Мићо играо је фудбал још 1923. године за екипу „Орао“ из Старог Бара а брат Бошко је играо за новоформирану екипу „Слога“ из Старог Бара. Играо је Бошко и за „Морнар“. Са својом браћом, Васко је прве фудбалеске кораке направио на Марковој ливади на Пристану.

Знали су са својим пријатељима Бањом Ђурановићем, Светозаром Вујовићем, Вуксаном Вујачићем и многим другима да играју од јутра па све до дубоког мрака.

Крајем шесдесетих година почиње да игра за омладински тим „Морнара“, екипу која је у то вријеме била изузетно јака. У њој су играли и Драган Никезић, Милан Ћаласан, Драган Стојановић, Бачко Живановић, Дино Синановић и многи други.

Из омладинског тима полако су прелазили у први тим  и постајали носиоци игре „Морнара“ почетком  седамдесетих година. Васко Милошевић је дебитовао за најбољи тим „Морнара“ 1972. године, и одмах постао стандардни првотимац, гдје је играо до 1974. године, до одласка на студије у Београд.

Завршио је факултет за физичко васпитање 1979. године а постаје и први тренер у граду са завршеном вишом тренерском школом. По завршетку студија постаје тренер најмлађих категорија „Морнара“ (пионира и омладинаца). Најбољи играчи из тог периода су били: Бећо Бегзић, Драгоје Лековић. Слободан Маровић, Скендер Бишевић, Жељко Лековић, Југослав Вучинић, Зоран Перовић, Никола Вукославчевић и још много њих којима је Васко био први тренер, а који су играли касније у разним клубовима широм Црне Горе и Југославије. Многи су играли и за иностране клубове као нрп. Слободан Маровић, који је постао европски и свјетски првак а играо је у Звезди, Осијеку, касније у Шведској, као и Драгоје Лековић који је играо за Будућност а касније у Шпанији.

У више наврата је био тренер и шеф стручног штаба првог тима „Морнара“. Као играч, тренер и члан управе, Васко Милошевић је био у „Морнару“ 37 година. Након тога оснива ОФК „Бар“, чији је био власник и идејни творац, и који се такмичио са пет својих категорија играча.

ОФК „Бар“ се у сезони 2010/11 такмичио у Првој лиги Црне Горе. Од 2013 године када се спајају „Морнар“ и ОФК „Бар“, Васко Милошевић, заједно са Светозаром Вујовићем оснива ФК „Хајдук“ Бар који се и данас такмичи у јужној фудбалској регији са 4 своје селекције. Василије Милошевић је и предсједник Општинског фудбалског савеза Бар, предсједник друштва педагога физичке културе Бар а запослен је и у Гимназији „Нико Роловић“ у Бару.

 ***

Сликe 1. :ФК “Moрнaр” пред реванш бараж утакмице: Жељко Калуђеровић (тренер голмана), Борис Љутица (шеф стручног штаба), Зоран Вуковић, Бобан Обрадовић, Михаило Петровић, Александар Јеленић, Мирко Спасојевић, Марко Дабовић, Вуле Вујачић, Ђорђе Војводић, Лазар Мацановић (секретар клуба), Сузана Маринковић (љекар), Александар Милић (представник клуба). Чуче: Иван Машановић, Милош Бокан, Иван Мирковић, Бошко Допуђ, Саша Јововић, Фетим Касапи, Мустафа Метовић, Илија Лалевић, Милош Вранеш, Драган Масоничић, Лиман Бехаровић (економ).

Слика 2. : млади играчи ФК „Морнар“ 1969. године: Данило Делибашић, Андрија Шурашковић, Драган Стојановић, Милан Ћаласан, Василије – Васко Милошевић, Дино Синановић, Драган Никезић, Пићун Вулевић. Чуче: Батрић Живановић, Душан Петровић, Милутин Поповић, Зоран Вујачић.

Слика 3. Пионири „Морнара на првом првенству Црне Горе за пионире 1982. године: тренер Василије Милошевић, Никола Вукославчевић, Драгоје Лековић, Џевад Растодер, Петар Мацановић, Горан Ђурнић, Наско Бајрамовић. Чуче: Гаврло Угреновић, Бећо Бегзић, Владимир Вучковић, Југослав Вучинић, Бећир Колар.

Слика 4. ОФК „Бар“, 2010. године.

Слика 5. ФК „Хајдук“, 2018. године.

 

 (У току је прикупљање материјала за монографију 100 година фудбала у Бару, сви заинтересовани могу своје слике, биографије, занимљивости - доставити аутору ових редова или послати на мејл: macko@t-com.me)

Коментари
Навијач Морнара
Навијач Морнара: Изузетно значајан фељтон и добар повод. Идеја врхунска, подршка и похвале аутору.
15.04.2019 08:56
Božo
Božo: Ideja super,jedino što nije dobro naziv NK ČETNIK
16.07.2019 22:20
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar