Ћирилица Latinica
01.08.2019.
Спорт

У сусрет стогодишњици фудбала у Бару (24.): Повратак у елиту

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Из прeтхoдних дjeлoвa: Андрија Перовић по повратку из Италије доноси прву фудбалску лопту и оснива први клуб,1921. гoдинe НК “Чeтник”, од њега 1923. гoдинe нaстaje НК “Црнojeвић”. Нaкoн рaтa, први клуб нa Пристaну звao сe “Jaдрaн”, oндa “Oбнoвa”, пa “Teмпo” а од 1949. године настаје "Морнар" који и данас носи то име.

*************************************************

Пишe: Лaзaр Maцaнoвић. прoф.

 

Бараж

СEЗOНA 2011 / 2012.

Још једном је одлука о статусу ФК „Морнар“ морала бити одлучена кроз бараж мечеве. И опет стари зналац и дужник од прошле године – екипа ФК „Беране“. Иако је овога пута све било на страни екипе из Берана која је играла прволигашку сезону, барски фудбалери су дуплом побједом 2:1 у гостима и 3:0 кући заслужено изборили пласман у прву лигу.

Међутим, почетрак сезоне није наговјештавао срећан крај. Испадањем из лиге, клуб су напустили они најбољи: Саша Јововић, Илија Лалевић, Фетим Касапи, Иван Мирковић, Михаило Петровић, Вуле Вујачић. Цјелокупне припреме су се одрадиле на помоћном терену на „Тополици“ а тренирали су углавном омладинци и неколико старијих играча који су углавном били на клупи за резерве у прошлогодишњем такмичењу.

По многима један од криваца за испадање из лиге тренер Љутица, остао је и даље на клупи на води екипу. У међувремену предсједник клуба је именовао Нина Дедаја за спортског директора и  то ће се показати као највеће појачање у клубу. Одмах је довео неколико искусних играча прије свих Ђорђа Кркељића који је играо на двојну  регистарцију  за „Морнар“ и прволигашки ФК „Младост“.

Уз Ђорђа Кркељића који је био окосница тима у јесењем дијелу сезоне својим играма почелу су се истицати и млади играчи из Бара, прије свих Мустафа Метовић и Бењамин Кацић. Након само неколико одиграних кола, клуб је напустио тренер Борис Љутица због ангажмана у једној од млађих састава репрезентације Црне Горе а на његово мјесто дошао је Обрен Сарић бивши фудбалер Морнара и тренер готово свих секеција ФК „Морнар“.

У паузи између два дијела првенства клуб се изузетно појачао. Вратили су се Саша Јововић и Богдан Богдановић а на мјесту голмана је дошао искусни Милош Радановић који је са „Рударом“ освојио и шампионску титулу. Како је било евидентно да екипа ОФК „Бар“ запада у финансијску кризу (касније и одустају од даљег такмичења), из тог клуба долазе Александар Ковач, Дејан Јованчов и Драган Цицовић и „Морнар“ ствара један моћан тим који је на крају првенства заузео друго мјесто иза неприкосновене екипе ФК „Челик“.

Клуб са највећим буџетом и који је те године освојио Куп Црне Горе иако се такмичио у другој лиги.  У бараж мечевима „Морнар“ је био бољи у оба сусрета и доминантно се пласирао у прву лигу

 

 Беране – Морнар 1:2 (1:1)

Стрелци: Томовић у 6. мин за Беране а Саша Јововић у 12. и Ђорђе Војводић у 68 за Морнар.

Морнар: Милош Радановић, Жељко Томашевић, Ђорђе Војводић, Ненад Бубања,  Александар Јеленић, Борис Мердовић, Бобан Обрадовић, Бењамин Кацић (Дејан Ненезић), Мустафа Метовић (Александар Ковач), Дејан Јованчов, Саша Јововић (Драган Цицовић).

 

 Морнар – Беране 3:0 (3:0)

Стрелци: Мустафа Метовић у 8. и 27. мин и Дејан Јованчов у 33. минуту

Морнар: Милош Радановић, Жељко Томашевић, Ђорђе Војводић (Славко Дамјановић), Ненад Бубања,  Александар Јеленић, Борис Мердовић, Бобан Обрадовић, Бењамин Кацић (Богдан Богдановић), Мустафа Метовић (Едис Јасавић), Дејан Јованчов, Драган Цицовић.

 

 Обрен Сарић

 „Добија ли црногорски фудбал послије дужег времена, тренера за највише домете? Може ли Обрен Сарић, стручњак необичне харизме огромних знања да издржи битку иако љењегово сједиште није Подгорица, Никшић или Будва.

 Сарић је у два мандата на клупама „Петровца“ и „Морнара“ , потукао многе предходнике. Успио је да „закуца“ „Петровац“  на врху прволигашке табеле а потом је и „Морнар“ увео у елиту.

"Пуно ми је срце на Видовдан кад смо почели припреме за прву лигу. Морнар је поново гдје му је и мјесто и гдје би требао да буде до год се котрља лопта у Црној Гори. Сад креће велики посао, доста је клуб из Бара био епизодиста. Дошло је вријеме да Морнар гази и елитом“ – одсјечним тоном, без трунке дилеме прогнозира Обрен Сарић.

 егова прича је пресликана као и многе друге, Дијете Бара, играч богате каријере, дуго је чекао шансу у свом клубу:

 „Не бих сада о томе, када сам се вратио из Петровца, добио сам посао у клубској школи „Морнара“ и посветио се максимално послу. Размишљао сам искључиво о актуелном тренутку и знао да барска дјеца морају да испливају на површину. Водиља ми је био лични пут и статус какав би наш град, као највећи на овом дијелу Јадрана, требао да има.

Најважнији план скован је у зимској паузи. Пласман у елиту нико није смио да избрише из листе приоритета. Предсједник Жарко Павићевић и управа дали су ми дозволу да оформимо тим спреман да се пласира у бараж. У сарадњи са Николом Дедајем спортским директором, довео сам осморицу играча“.

Радановић, Јововић, Јованчов, Цицовић, Војводић, Ковач, Дамјановић и Богдановић дали су пресудан импулс. Све остало памтиће историја.

„Имали смо сјајну атмосферу, необичну хемију између играча, стручног штаба,  навијача и јавности Бара. И уз Ненезића, Мердовића, Бубање, Јеленића и осталих, сви до једног, чинили су добре темеље. Успјех ипак поклањам играчима јер су они били и најзаслужнији. Признајем, није ме лако трпјети. Тежак сам и захтјеван. Прихватили су методе рада и идеју да увијек играмо на гол више, фајтерски, без обзира ко је на супротној страни“.

И оно што није ником смјело да промакне „Морнар“ је цијело прољеће изгурао поштено, без трунке сумњи, које су у то вријеме тресле елиту. Побједа над „Комом“ у Подгорици коло прије краја развејала је и последње сумње у чист образ младог тима.

Славље је давно прошло. „Морнар“ је од 7. јуна прволигаш. Обавезе се нижу, захтјеви расту. Оптимизам на сваком кораку, прича без алибија и јасне идеје.Такав је профил Обрена Сарића, вође „Морнара“, тренера чије вријеме долази“

 

(Интервју објавио „Спортски журнал“ од 8. јула 2012. године)

  

(У току је прикупљање материјала за монографију 100 година фудбала у Бару, сви заинтересовани могу своје слике, биографије, занимљивости - доставити аутору ових редова или послати на мејл: macko@t-com.me)

Коментари
Fudbaler
Fudbaler: Svaka čast profesore, ovo je odlično. Pozdrav za Sarića.
03.08.2019 10:52
Božo
Božo: Jako ružan naziv FK ČETNIK a i sad se šetaju po Baru
08.08.2019 17:50
Minja
Minja: Kako je tad Mornar izgledao FANTASTICNO
09.05.2020 02:45
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar