Ћирилица Latinica
13.03.2018.
Спорт

У сусрет стогодишњици фудбала у Бару (1): "Четник" наш први клуб

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

За три године, тачније 2021., прославиће се јубилеј који  са поносом краси град Бар. Навршиће се 100 година организованог бављења фудбалом.

У то име, у наредних 30 - так  текстова, аутор ће приказати и пренијети све оно што се дешавало у ових 97 година.

Биће објављен  велики број слика, коментара са интересантних и пресудних утакмица крубова из Бара као и представљање значајних личности који су дали снажан допринос развоју ове спортске игре.

Пише: Лазар Мацановић. проф.

 

Почеци развоја фудбала у Бару

У првим деценијама двадесетог вијека, а и све до рата, Бар је био мали лучки град, повезан са унутрашњошћу, са својим залеђем - басеном Скадарског језера и ускотрачном жељезницом Бар-Вирпазар, коју су почетком двадесетог вијека изградили Италијани.

Бар је имао малобројну радничку класу, али способну да се организује. Поред осталих, формиране су у овом граду и бројне спортске организације. 

Утицај Италије, једне од колијевки цивилизације Медитерана, овдје се у већој или мањој мјери вјековима преносио, а италијански капитал, њихови радници и стручњаци почетком овог вијека долазе у Црну Гору, долазе у Бар, ту оснивају “Барско друштво” (”Цампагниа ди Антивари”), постављају радио-станицу (5. маја 1904. год.), граде жељезницу која је пуштена у промет 2.новембра 1908. године, па се са разлогом сумња да је играње фудбала у Бару почело и раније него што се тврди. 

Када је Црна Гора 6. августа 1914. године објавила рат Аустро - Угарској, Аустијанци су одмах напустили уски дио на улазу у Бар који им је припадао, али је њихова флота блокирала барску луку и у два наврата је бомбардовала град.

Са напредовањем непријатеља према црногорској пријестоници спортска активност на Цетињу замире. Сви млади и способни људи пошли су на фронт да бране слободу домовине. Када је Црна Гора, почетком 1916. године, дошла под аустро-угарску власт, настали су велика глад и потпуна немаштина.

Људи су често обољевали и умирали од глади. Окупационе власти су покушале да недостатак хлеба надомјесте играма. Организоване су разне спортске активности, поред осталог и фудбалске утакмице.

“Цетињске новине”, лист који су издавале окупационе власти 1917. и 1918. године, донијеле су неколико забиљешки о фудбалским утакмицама на Цетињу и Бару.

У Бару су то биле прве фудбалске утакмице, и то је био зачетак фудбала у овом, данас посебно лијепом лучком граду. Информације о фудбалским утакмицама у Бару исти лист објавио је 1917. године у броју 84, 109 и 116, а следеће 1918. године у броју 220 и 221.

Утакмице су играли војни тимови. По саставу екипа види се да је у тим екипама играло доста припадника словенских народа који су служили у аустро-угарској војсци.

У “Цетињским Новинама” од 1918. године, пише да се једна од екипа звала “АНТИВАРИ”. 

"Четник" први клуб у Бару

Било како било, оно што је извесно је да је прву лопту у Бар, 1921. године, донио Андрија Перовић из Италије са школовања.

Он је основао клуб “Четник” у којем су играли радници и градска сиротиња. Спорт у то вријеме није био развијен, једина дисциплина била је бацање камена са рамена. Мало по мало, окупљали су се момци и играли фудбал, недуго затим, сакупили су нешто пара и купили су и другу лопту у Загребу.

Радници депоа у насељу Пристан основали су средином 1923. године клуб “Жељезничар”.  За непуних девет мјесеци колико су постојали, “Жељезничар” и “Четник” одиграли су неколико занимљивих утакмица. Знатно више успјеха имао је “Жељезничар”.

У Алманаху ногометних клубова Југославије за 1925. годину помиње се да је 1923. године екипа “Црногорца” са Цетиња, катострофално поразила тим “Четника” из Бара са 15:0. И Жељезничар” је одиграо утакмицу на Цетињу која је требало да буде тест њихове снаге и квалитета.

Кад су изгубили са 12:0, овај резултат им је отворио очи, видјели су да се морају интегрисати и тако је под Румијом створен клуб звучног имена “Црнојевић”. Клуб је задржао црвену боју дресова коју су имали играчи “Жељезничара”.

Следеће, 1924. године, регистрован је код Сплитског ногометног подсавеза, у оквиру којег су дјеловали фудбалски клубови из данашње Црне Горе. Клуб је регистрован са одредницом Југословенски спорт  клуб.

Од оснивања, владало је интересовање шире јавности за овај клуб, о чему говори податак да му је следеће, 1925. године, објављена фотографија у Албуму југословенских фудбалских клубова, и то на страни 123.

Тамо се наводи податак да је клуб настао фузијом клубова “Црногорски јадран” и “Четник” и да дјелује од фебруара 1924. године.

Као његови оснивачи помињу се: Ђуро Чејовић, Андрија Перовић, Блажо Кнежевић и Сретен Жутковић. Помињу се и чланови управе и то: Сретен Жутковић, пензионер -предсједник клуба, Максим Ивовић, управник поште - потпредсједник, Милић Драговић,  царински чиновник - секретар и Јелена Драговић - благајник, вјероватно прва жена - члан управе једног фудбалског клуба у Црној Гори.


АНДРИЈА ПЕРОВИЋ

Андрија Перовић који је донио лопту у Бар родом је из села Рокочи, у западном дијелу Црне Горе. Из овог цуцког села је као стипендиста Краљевине Црне Горе завршио поморску школу у Котору, у којој је научио њемачки и италијански језик. Кад је И свјетски рат почео, имао је 15 година, али му то не смета да у рату носи оружје, као добровољац.

При крају рата се обрео у Италији, а одатле 1921. године дошао је у Бар. Првобитна жеља му је била да оде у Русију. Међутим, због нестабилне ситуације и оштих сукоба ипак није отишао тамо већ је дошао у Бар.

Поводом 60. годишњице фудбала у Бару, 1983. године Момир Јововић, новинар “Побједе” је одјавио разговор са Јованом Никочевићем који је говорио о зачецима фудбала у граду и између осталог рекао: “Имали смо тренера. Био је то Андрија Перовић.”

Андрија Перовић је био човјек са изразитим смислом за обуку фудбалера. Зато су му ови послови повјерени и много година касније; послије Другог свјетског рата. Знао је да распозна шта је модерно у фудбалу, и да га примијени.

Зато су “Морнар” у његово вријеме звали “барски мађари”. У фудбалу Андрија Перовић је хтио да зна све. Зато је похитао да рано положи испит за судију. Постао је то одмах по оснивању Подсавеза 1931, судио је до рата и послије рата. Робијао је у италијанском затвору. Андрија Перовић  сахрањен је у завичајном селу Трешњево.

Слике:

1. НК "Четник" - јул 1921, прва слика фудбалског клуба из Бара

2. НК "Четник" - август 1921, Андрија Перовић - четврти у средини са лијева

3. НК "Црнојевић" - 1. јул 1924, управа и играчи

4. Судијска легитимација Андрије Перовића из 1933. године

Коментари
Pajovic
Pajovic: Svaka cast profesore Macanovicu. Vrlo analiticno i lijepo. Jedva cekam nastavak. Cinjenica da se nas prvi klub zvao Cetnik puno toga govori. Komunisticka kompromitacija pojma Cetnik je zlo koje je nametnuto i koje samo neprosvijeceni vjeruju. Cetnik je bio redovni, oficijelni vojnik nase vojske, kako i sam naziv kaze, član čete. Odatle se izvlači ime. Nisam pristalica podjela na Četnike i partizane, više voil fudbal, ali ovo podsjećanje profesora me je naveo da se osvrnem i na ovu surovu stvarnost naše istorije.
13.03.2018 09:44
Fudbaler
Fudbaler: Svaka čast... uživao sam u tekstu, jedva čekam nastavak.
13.03.2018 10:59
za pajovica
za pajovica: Prvi put cujem ovo od jednog covjeka profesora Macanovica koji ne potice sa ovih prostora, vec sa sjevera CG, neznam sta je htio reci, vjerovatno da nam priblizi fudbal u Baru ili ideologiju zla koje se naziva cetnistvo i cetnik.
13.03.2018 11:02
Samir
Samir: Ti si bre bagra i olos kad se usudjujes da ovako komentarises ko je sa sjevera a ko sa juga. Cudim se redakciji da tebi i takvim pacijentima dozvoljava da galatite ovako dobre sadrzaje. I ja sam sa sjevera, i znam za ovo da je prvi FK u Baru bio Cetnik. Redakcijo,molim da ove avetinje neprosvecene ne tretirate ubuduce.
13.03.2018 11:12
za samira
za samira: samire, koliko vidim po tvom vokabularu, tebi bi trebalo zabraniti da komentarises, ja nemam nista protiv sjevernjaka, samo sam htio reci da je apsurdno da jedan covjek koji nije sa ovih prostora pise o tome, a inace naziv cetnik ne volim , a i ti bi trebao tako razmisljati jer je taj pokret mnogo zla nanio tvojoj vjeri
13.03.2018 11:23
za redakciju
za redakciju: TO je apsolutna laz da se prvi klub u Baru zvao Cetnik, to je cista izmisljotina , ja nijesam nasao nikakve podatke o tome, niti iko ikad spomenuo taj klub.
13.03.2018 11:25
Samir
Samir: Tu sa te cekao gnjido udbaska. Ako gadjas vec na moju vjeru, moji su Muslimani cetnici bili, a evo ti tekst na linku ispod da se edukujes. Ja sam se i Bosni borio na strani mog komandanta Ratka Mladica. I opet bi. Moji Šabotići su Srbi islamske vjere i glasamo svi Andriju Mandica i Front. Eto, da se ne mucis. https://www.in4s.net/skrivena-istorija-muslimani-u-cetnici-borili-se-s-drazom-za-kralja/
13.03.2018 11:35
Za neupucene
Za neupucene: Da li je moguće da ne vide slike "Četnika" iz 1921. Autor navodi i izvore gdje piše da se prvi klub tako zvao. Ne znam šta vam nije jasno. Izgleda da DPS ideologija zanemarije i činjenice ali to je već na vašoj savjesti
13.03.2018 12:04
za samira
za samira: e Samire, stvarno jos nijesam cuo da je iko od muslimana bio u cetnicima, bas bih volio vidjeti jesu li se bunili kad su vrsili genocide na sjeveru i u Bosni nad muslimanima
13.03.2018 15:34
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar