Ћирилица Latinica
20.02.2019.
Туризам

Емил Кукаљ, директор ТО Бар за "Барски портал": Имамо разлога за оптимизам

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

У Бар је јутрос упловио крузер компаније “La Belle de l’Adriatique”, француске компаније "Croisi Europe" први ове године, и тиме означио почетак крузинг сезоне у нашем граду.

А у сусрет припремама за љетњу туристичку сезону, уочи пута за Београд, на Сајам туризма гдје ће се традиционално већ представити и Туристичка организација Бара (21- 24. фебруар, разговарали смо са њеним директором Емилом Кукаљем.

Кукаљ је за „Барски портал“ казао да, имајући у виду интересовање које влада за нашу дестинацију, као и инфомације које стижу од туристичке приведе нашег града, може бити оптимистичан када је у питању посјета туриста у наредном периоду.

„Осим стационарних туриста и ове године очекујемо значајан број гостију са крузера“ – казао је директор ТО Бар.

И ове године, по његовим ријечима, највећи број гостију се традиционално очекује из земаља окружења, Руске Федерације, Пољске, Чешке, Њемачке, Словачке, Велике Британије, Мађарске, Украјине, Израела, Турске …

“Очекује се раст броја долазака са тржишта западне Европе одакле је побољшана и авио доступност Црне Горе. У том дијелу је нарочито важна улога националног авиопревозника "Montenegro Airlinesa", других авио компанија али и тзв. нискобуџетних авио превозника. Када говоримо о удаљеним тржиштима велики потенцијал представљају тржишта далеког Истока међу којима је и НР Кина за коју се очекује нешто јачи раст у годинама које слиједе. Веома је битно напоменути да је за прихват гостију са удаљених тржишта потребно једним дијелом и прилагодити нашу понуду (водичи на адекватном језику, специјализовани ресторани и др.)” – каже Кукаљ.

Наш саговорник подсјећа да су према посљедњим доступним подацима Завода за статистику Црне Горе у колективном смјештају у Бару током 2018. године најбројнији били туристи из Србије, Француске, Чешке, Пољске, Руске Федерације, Босне и Херцеговине…

Вјерује, како истиче, да ће се ова структура у једном дијелу разликовати када буду озваничени и подаци о индивидуалном (приватном) смјештају, а који се очекују до краја мјесеца од Завода за статистику Црне Горе.

На питање шта је то ново што ТО Бара и Барска ривијера могу да понуде као садржаје за потенцијалне туристе у сусрет новој љетњој сезони, Кукаљ одговара да је интересовање туриста који желе да свој одмор употпуне активностима у природи је у порасту.

„Подручје Скадарског језера и нашег залеђа пружа бројне могућности бављења активним одмором, од којих се издвајају - крстарење Скадарским језером, пјешачење, бициклизам, посматрање птица, вожња кајака, обилазак панорамске руте „Између двије чаробне обале” са 8 видиковаца, као и обилазак винских подрума уз дегустација вина локалних произвођача…, наводи први човјек Туристичке организације Бара.

У циљу побољшања услова боравка у дестинацији Туристичка организација Бар је поред препознативљих манифестација увела у програм и неколико нових у мјесецима који су раније били мање заступљени:

Организовали смо поводом Дана заљубљених 14. фебруара концерт на тргу Владимира и Косаре на којем је наступио познати “Магла бенд” из Београда. На прољеће смо планирали организацију манифестације „Поход у планине“ у циљу популаризације активног туризма, крајем јуна мјесеца је планирана организација манифестације „Игре без граница“ која ће кроз бројне атрактивне спортске активности на води пружити грађанима и туристима једно незаборавно искуство, током септембра смо планирали организацију „Фестивала грожђа у Вирпазару“, који ће на један интересантан начин обиљежити почетак бербе грожђа- најављује Кукаљ.

ТО Бар наставиће и са организацијом препознатљивих традиционалних манифестација, акција и обиљежавањем значајних датума - „Љето са звијездама“, „Новогодишњи хепенинг“, „За још љепши град“, „Најљепши Новогодишњи излог“, Свјетски дан планете Земље, Свјетски дан туризма…

Ту су, напомиње Кукаљ, и бројне друге манифестације у барској општини као што су „Шушањска ноћ“, „Спичанска ноћ“, „Маслинијада“, „Крајинска коштанијада“, „Фестивал вина и укљеве“ гдје се Туристичка организација Бар у значајном дијелу укључује у организацију.

Туристичка организација Бар, каже Кукаљ, реализује све активности дефинисане Програмом рада за 2019. годину и за сада се све одвија добром динамиком.
“У свакодневном пословању се увјек сусрећемо са одређеним изазовима, међутим исти за сада битније не утичу на пословање Туристичке организације Бар” – закључује Кукаљ.

*************************************

М.Јовановић

Коментари
Sveto
Sveto: Jadan nam je turizam taman ko drzava.
20.02.2019 13:00
muro
muro: podrska gospodinu kukalju preporodijo je turisticku organizaciju od kad je direktor makose lopove
20.02.2019 15:35
List Crne Gore
List Crne Gore: Lijepa prica. Aferim. Djela, slijede. Pricas o lopovluku? Sada je ostalo samo da se vratimo na pocetni stadijum komunizma. Novi koji dodju vise nemaju sta da ukradu i preprodaju. Sada je vrijeme da se otimaju kuce, radnje, imanja, ali kao i onda: nacionalizacija, komasacija, NATO- akcija...i tako do dna. A ni na dnu, nafte nema i ostaje, kao sto rekoh, cuvena Marksova ciklicnost. Naravno, pocinje se od onih koji su zaista sami stvorili, pa dok dodjemo do OVIH POSTENIH, puno nas ce 2m pod zemljom. Ovo je ovdasnja MNE. Odavno nema Crne Gore!
20.02.2019 15:58
List Crne Gore
List Crne Gore: Emile, zaboravio si da smo vecinu njih iz RF izbacili vrlo uljudnim rjecnikom posli otetog kapitala. Jedni od kljucnih naroda, koje si zaboravio da pomenes, su Turci. Pored svojih ekskluzivnih ljetnjih ponuda vrlo su aktivni na twritoriji Crne Gore. Uzdam se u njihovo genetsko znanje o trgovini ( turizam je bas to!), a nadasve na ljubaznost i gostoprimstvo koje je nama godinama strano. Nevaspitani smo kao pruzaoci usluga, to je cinjenica. Iste greske: Rusi su punili hotele i lux privatne apartmane, sve dok nisu napravili svoje hacijende i Moskva, St. Peter, Minsk...postale najjace turisticke agencije...i adio drzavi MNE. Pola neprijavljenih. Ista stvar je sa Turcima: svoji hoteli, apartmani, vile...e, oni ce u svoje dovesti i Njemce i Italijane i Francuze......TO budite obavjesteni, to vam je posao, vec je unaprijed u pocetnoj fazi, sve tipovano. Izraelci ce doci u ekskluzivu sa svojim diktiranim cijenama ( naravno, damping) i samo svoju hranu, koja je za nase prilike enormno skupa. Dalje, vi ste sami pametni, pa i ako vam Bog posalhe kojeg " paradajz" turistu bicete zadovoljni. Poljaci, Cesi...cijene fiksnih ugovora = niske, uslovljavaju nas masovnijim dolascima. Gospodo, mi smo avio destinacija, a aerodromi su nam pola gate-a jednog malenog svjwtskog aerodroma. Taksisti su nam prve animir dame lijepe nam drzave i...i...imamo more. E, cudo! TO- jos cemo se nacekati godina kada je svakidnevni over booking! Ne zanosite se. Postajemo zemlja tranzita!!!
20.02.2019 20:47
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar