Ћирилица Latinica
18.07.2018.
Туризам

Змије дио туристичке понуде Бара

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Све више гостију у посети Бару, чија околина важи за херпетолошки бисер. Гмизавци од Зубаца, Остроса и Владимира до Микулића, Мркојевића и Можуре

Док код многих изазивају страх и нелагоду, змије су разлог зашто љубитељи ових гмизаваца намерно долазе на неки локалитет. Биолог Вернес Загора, који се херпетологијом - изучавањем гмизаваца, у Црној Гори бави седам година, каже да има специјализованих група, превасходно из Западне Европе, заинтересованих да дођу у Црну Гору како би видели гмизавце, хватали их, фотографисали, а затим вратили у природно станиште.

"То и није новина. Сличне понуде већ се раде у Херцеговини. Наравно, таквим групама је потребан добар познавалац терена. У конкретном случају, за ову туристичку понуду у барском крају су интересантни Лисињ, Мркојевићи, околина Вирпазара, а један од најинтересантнијих локалитета је планина Бјеласица,где је најлакше наћи шарке и шаргане, змије отровнице" - каже Загора.

На питање како се опремити за овакву авантуру, наш саговорник објашњава:

"Без рукавица се нигде не иде. Заштитне рукавице су неопходне и увек се требају користи када се хватају змије. Кад се змија ухвати, следи фотографисање. Љубитељи змија углавном знају коју змију су ухватили. Након што се за сат-два направе задовољавајуће фотографије, змија се пушта. То раде истински љубитељи ових гмизаваца, који на планети Земљи живе 150 милиона година дуже од нас, због чега су незамењиви део природе".

Према речима биолога, од априла до новембра је могуће видети змије, а временски услови који змији пријају су сунце после кише и умерена температуре.

"У летњим месецима, када су температуре око 40 степени, змију је скоро немогуће видети. Кад су такви дани, креће се у раним јутарњим сатима, од 5.30 до осам сати" - појашњава Загора, који је са колегом из Београда Александром Симовићем аутор прве публикације о змијама "Змије Црне Горе".

Билози тврде да је околина Бара прави је херпетолошки бисер, од Зубаца, Остроса и Владимира до Микулића, Мркојевића и Можуре.

"Истичем важност очувања биодиверзитета, не само са аспекта екологије, већ и из економске сфере, јер је посматрање природе једна од најбрже растућих грана туризма, и код нас због тога из дана у дан долази све већи број туриста из Западне Европе" - додао је Загора.

Отровнице са цикцак шаром

У Црној Гори живи 15 врста змија, од којих је пет отровно. Оне се распознају по израженој цикцак шари на горњој страни тела и њихова дужина је до 70 центиметара. Све одрасле змије дуже од једног метра које живе у Црној Гори нису отровне, већ безопасне. Научно је доказано да у контакту са човеком змије покушавају да побегну. У случају да немају избора, одлучују се на последњу опцију, а то је самоодбрана, која се може завршити уједом.

Бизнис са поскоком

На Ади Бојани све је мање црвених поскока. Један од разлога је бизнис са змијама.

"У песку, на самој плажи Аде, никада нисам видео поскока. Они се могу видети у шибљу, грмовима, али и тамо их је све мање. То су змије које људи воле да имају у приватним колекцијама и држе их као кућне љубимце. Њихова цена се креће од 60 до 400 евра, у зависности од тога да ли је у питању мужјак или женка и какву шару има на леђима. Највећа цена се постиже када се у пару продају женка и мужјак. Иначе, женке су скупље, јер су веће и имају лепше шаре од мужјака" - објаснио је Загора.

Извор: Вечерње Новости

(видео:Подгорички времеплов)

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar