Ћирилица Latinica
27.07.2018.
Туризам

Нема "шпица" сезоне, а кривци су...

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

Пише: Саво Греговић

Анализирајући јулску туристичку "рупу", која је тек ове недеље попуњена када је број гостију домашио онај из истог лањског периода, општински оци јужне обале и овдашњи туристички посленици, начинили су повелик списак - узрока.

Поред оних објективних као што су Светско првенство у фудбалу у првој половини јула, одржано у Русији, које је потенцијалне госте везало за ТВ пријемнике у својим домовима, или их повело на другу страну, променљивог времена и хроничне беспарице у региону, али и у делу земаља ЕУ, начињен је повелик списак разлога за "рупу", која је потрајала, и донела финансијски минус.

Уз спискове су и закључци с наднасловом "ово су неуралгичне тачке на којима морамо радити чим се сезона заврши".

А ти спискови пропуста и грешака власти пре свих, "преписују" се из године у годину.

Госте терају грађевинске машине које зује усред сезоне, делом и оне главне, саобраћајни хаос који на улицама Будве, али и других градова, као и приступним путевима, траје дан и ноћ, музичка бука с отворених тераса, вашаришта уз шеталишта, таксисти који загорчавају одмор и гостима полупразних и пунијих новчаника енормним ценама за кратке вожње...

Многобројни пропусти "откривени" у првој половини јула, обележавају сваку сезону до сада.

И уместо да се појача рад на терену и елиминише оно што је могуће и у време када су гости стигли, праве се "налози" за зимско уклањање проблема.

Стога је заиста било много паметније - а за то још има времена - поправљати оно што не ваља, а што је могуће учинити бољим, него правити спискове "рада у мртвој сезони".

Јер досадашња пракса, нажалост, каже да се исти спискови туристичких проблема, преписују из сезоне у сезону.

 

www.novosti.rs

 

Коментари
adrijana
adrijana: Nije svetsko prvenstvo ono sto nije dovelo goste vec vase (ne-)gostoprimstvo iz godine u godinu. Vode nema a ni struje samo li zagrmi. Taksisti su gori od ajkula i takvih olosa nema nigde na planeti- ovde nema ni cast izuzetcima, jer takvih nema. Buka nije neki pronlem ako uopste mozes autom stici do nje, a i varijanta pesacenja je diskutanilna jer moz zapet za neku kesu sa smecem pa ni nakjaci parfem ti ne pomoze. A i bratstva sto se tice i ono je nestalo , drugovi moji tj. Gospodo. Nema neke razlike u popiti batine tu ili na hrvatsko primorje. Toliko o ljubavi...i da ne duzum Volim ja vas, kakvi ste tski ste. Moji ste. I doci cu. Koreni su mi dole iako grane nisu. Vidimo se
28.07.2018 02:06
List Crne Gore
List Crne Gore: Nikakvi spiskovi im ne trebaju. Prvi i osnovni problem je ponasanje i reagovanje te "biser" izjave celnika vlasti CG! Turizam jeste "pasos mira"(tako se nekada ucilo i bilo je), ali i ono " objekat se ne pamti samo po izgledu, nego i po ljudima"! To je prava istina. Niko za svoje pare nece godinama da trpi negostoprimost i negostoljubivost, cak i jasno izrazenu mrznju prema pojedinoj populaciji. Turizam i politika nikada nisu isli zajedno. A politicare i poltrone iz CG isto ne dotice. Oni se nisu ucili da grade svoje kuce i nisu podizali kredite da ulazu u prihvat gostiju u Sezoni. Njima je uvijek, tokom cijele godine ( a to traje) sezona. I to sezona kako sto vise oteti i od ovog sto je ostalo od CG i od obicnog naroda. Ova "turisticka rupa" pojavila se i njen kraj je bio 10.jul....a sada je vec kraj ljeta! Ove saobracajne guzve su samo pokazatelj " funkcionalnosti i kvaliteta" nase infrastrukture i saoracajne policije. Ovi glasnogovornici o super turizmu, veoma dobro znaju da smo mi osnovno- avio destinacija?!? Trazili ste-gledajte i vi mnogi sa ovog portala. Samo komentare pojedinaca i da pozelis ni na mapi da pogledas Crnu Goru, nikada CRNJU!
28.07.2018 08:35
Ogorčeni turista
Ogorčeni turista: Najveci krivci za negostoprimstvo i zastoj u saobraćaju jesu upravo ti neki '' dileri'' koji su me izvozali kao budalu po sutomoru i pokazivali mi štale od smeštaja, na kraju kada nisam hteo kod njih trazili su mi 30e da im platim jer su mi cinili uslugu kao agencija, na kraju psovali jer nisam hteo da im platim. Zaista je bolje kod hrvata, iako ih ne volim!
28.07.2018 11:21
BANJO
BANJO : ZA ADRIJANU, TAXISTI SU OLOS, BEZ IZUZETKA! SRAM VAS BILO, OLOSI SIGURNO IMA, ALI I DA NEMA POSTENIH TAXISTA, TO NAPROSTO NIJE TACNO. NE MOZE ZBOG JEDNOG PETRA I SV. PETAR BITI KRIV. KONKRETNO, JEDAN BROJ TAXISTA U BR, VOZI DO SUTOMORA, PO 1 EVRO, PO PUTNIKU. TO JE OKO 10 km. UZ TO SU I LJUBAZNI. OVO JE DUPLO JEFTINIJE OD REGULARNE CIJENE. I SAD SU ZBOG NEKOLIKO OLOSI, SVI OLOS. ADRIJANA VISE POSTOVANJA, PREMA PROFESIJI I LJUDIMA. ISKLJUCIVOST TRUJE DUSU.
28.07.2018 12:36
Adrijana
Adrijana: Za Banja: Postovanje Vama i izvinite ako ste vi iz te branse a posteni ste. Ja iskreno od 1980 odkad imam "nazalost" kucu dole ne naidjoh na takvog. Jednom sa povredjemom nogombi stakama nisam uspela da uh izmolim da me do naselja Zagradje povezu za manje od 8eura a regularna cena im je 10 bila. Sad vi uporedite kilometrazu Bar-Sutomore i Sutomore- Zagradje, a uzz to bez klime u autu.
28.07.2018 19:38
Stefan
Stefan: Za Adrijanu: U pravu ste sve sto ste rekli-potpisujem. A i Vas komentar za cene taxi usluga do Zagradja je tacan jer se licno dovijam i zovem jednog "divljaka" koji me vozi do gore za 5€ i treba da sam srecan i duboko mu zahvalan ako ima vremena za mene i ubaci me u termin u vreme kad mi treba. A Banja bih molio ako je taksista da ostavi broj vozilabili telefon kako bi mogli izbeci ove druge
28.07.2018 20:40
Odza Veilji
Odza Veilji: Adrijana, dobro su oni na beogradskom aerodromu OK :(
03.08.2018 14:24
Adrijana
Adrijana: Za Odza Veilji: Komentarisala sam doticni tekst na osnovu svojih zapazanja i iskustava. Kako u njemu pomena nema o Beogradu ne vidim zasto bih pravila paralelu sa njim ili sa bilo kojim drugim gradom.
04.08.2018 22:23
Политичка одговорност
Политичка одговорност: Био сам прошле године на приморју, ове нисам. Пола сата сам путовао од Сутомора до Бара, на улазу у Стари бар чекају, како рекоше, локални наркомани, и наплаћују паркинг на дивље. Будву проћи је мучење, а и цео пут до Тивта је спор, спор, спор ... Зашто више не изграде заобилазницу горе изнад Будве па право на Ластву Грбаљску? Били смо више пута на Луштици и све време су били пожари около, дим, падао пепео по тераси и колима. Ватрогасци псовали Мила и НАТО, њега јер је продао канадере, а НАТО јер не помаже кад треба, већ само користи шта може за своје интересе. Паркинг је тешко наћи, а све више кошта. Јавних ве-цеа нема. Прљавштине колико хоћеш. Недисциплине и некултуре исто тако. Живео сам у Црној Гори 20 година и волим је, али због свега тога, као и због ружне, примитивне политике, ето, први пут ове године нисам био. Како могу грађани да трпе једног ортодоксног комунисту и лопурду с мафијом на власти толике деценије? То је ван сваке цивилизације ...
23.10.2018 21:29
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar