Ћирилица Latinica
17.12.2017.
Туризам

Туристи беже од бетонских монструма и неуређене обале

Неуређена обала и грађевинске машине у предсезони на Приморју негативно утичу на развој туризма.

“Туриста који дође ван сезоне, хоће све да има у Будви. Он хоће да град живи, тражи доживљај туристичке дестинације зелене површине, забаву, мале ресторане. Ако се то затвори у предсезони, онда се стиче лош утисак, јер туриста неће да борави само у хотелу”, оценио је за “Дан" професор Слободан Унковић.

“Ако Црна Гора хоће да буде квалитетна дестинација седам месеци, не само од јуна до септембра, онда се мора на нивоу ресорног министарства, Националне туристичке организације и локалних координисати са свиме”, рекао је Унковић, овогодишњи добитник највишег признања Светске туристичке организације Уједињених нација за допринос развоју туризма у свету, његов одрживи развој и образовање кадрова у туризму. 

Како је навео, акценат треба да се стави на одрживи развој. 

“Туристи неће долазити да гледају велике хотеле бетонске монструме који им заклањају поглед и природу, већ желе да осете љепоту Медитерана, природу. Зато је потребно сачувати простор, не треба уништавати природу и градити велики хотел са много бетона и паркинга. То је опасно, јер туристи долазе из великих средина. Они траже чисто море и зелене површине”, изјавио је Унковић и додао да је само десет одсто од укупног броја туриста екстремно богато, а да је остатак средње и ниже платежне моћи. 

Истакао да је на светском нивоу ова година у туризму добра и да се очекује укупан број туриста од 1,3 милијарде. 

“Међунаордни туризам ће повећати своју стопу за 4,5 одсто, док Црна Гора може очекивати раст страних туриста између 10 и 11 одсто. Тоје око 1,85 милиона туриста и 12 милиона ноћења, док ће девизни приход бити близу милијарду евра”, прецизирао је Унковић. 

Запазио је, како је казао, веома мали број туриста из Италије и Велике Британије у Црној Гори. 

“Ту треба да се ради, посебно по питању Велике Британије. Они су углавном средње и ниже платежне моћи и не могу да иду у луксузне хотеле. За њих су потребни квалитетан приватни смештај и хотели са три звездице, које треба градити”, поручио је Унковић. 

Истакао је да Црна Гора има шансу. 

“Моја порука је да задржи постојећа тржишта и да тражи нова, међу којима Велику Британију и од ваневропских Кину. Кинези су ове године трошили 320 милијарди долара у иностранству. У Србији се очекује око 100.000 кинеских туриста, а у Црној Гори око 20.000. Ту треба регионално сарађивати, јер Кинези траже комплетне програме. Њима су филмови “Валтер брани Сарајево и “Мост нешто што је ушло у све поре њиховог бића, јер су ту нашли јунаке који су се борили за слободу Кине”, рекао је Унковић. 

Нагласио је да треба да се иде на нова тржишта, те да сваке године буде од 45 до 50 милиона нових туриста. 

“Црна Гора треба да сачува постојеће туристе и узме део колача од нових”, изјавио је професор Унковић. 

Истакао је и да треба градити путеве ка планинским центрима и повезати Приморје са Подгорицом, планинским центрима, Скадарским језером и националним парковима. 

“Не може се туризам базирати само на медитеранском делу. У Медитерану ће ЦГ имати стопе раста веће од светског и европског просека. Европа ће у просеку имати раст 3,3 одсто, а Црна Гора од пет до шест одсто у просеку”, закључио је Унковић. 

Констатовао је да Црна Гора има ресурсе и могућност да развија туризам боље од европског и светског просека уз претпоставку да развија Јаз, Буљарицу и Улцињ.

Извор: b92.net

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar