Ћирилица Latinica
05.03.2018.
Насловна

Шофранац: УСГ "РЕФОРМА" нуди ефикасну локалну управу у Бару

Аутор: Редакција 11 Оставите коментар

У Бару је основана Унија слободних грађана „РЕФОРМА“ са циљем учешћа на предстојећим локалним изборима, који ће, према очекивањима, бити одржани у мају.

Како је саопштено „Барском порталу“ из „РЕФОРМЕ“, они ће наступити као грађанска листа.

Главни циљ им је, кажу, да доласком на власт допринесу непристрасном систематизовању, рационализацији и стандардизацији јавне управе, локалних самоуправа и јавних предузећа и установа. Изричито се залажу за спрјечавање партијског запошљавања, те запошљавање стручних људи који ће, како истичу, радити за корист државе и грађана.

Желе да спријече корупцију, смање трошкове буџета и створе услове за рад институција са максималном ефикасношћу,као и да допринесу побољшању квалитета пружања услуга у општини.

„Реформа“ ће кроз изборну кампању промовисати свој програм и више него скромно, из разлога што ће се финансирати издвајањем средстава из личних буџета активиста и присталица листе, чији приходи нису већи од просјечне мјесечне зараде у Црној Гори. Нећемо дјеловати као политичка партија или НВО , већ као група слободних и независних грађана који више не пристају на овај начин живота и оно што нам систем (не)даје и који су спремни заложити своју стручност, знање и способност за добробит заједнице. Свој грађански активизам нећемо садржати на ниво Бара, већ ће се он ширити на нивоу Црне Горе“ – наводи „РЕФОРМА“.

Такође из ове листе наводе, да ако добију подршку грађана и по досадашњим партијским методологијама буду им следовала одређена радна мјеста неће примати своје чланове „већ ће по први пут у Црној Гори бити отворени стварни конкурси у јавном сектору и биће примљени они кандидати који буду кроз процес селекције показали највиши степен знања, стручности и способности, и сви ће имати једнаке шансе без обзира на партијску опредијељеност, тако да ће сви они који не буду добили посао од партија или НВО грађанских листа за које су гласали имати шансу да добију посао“ .

Програм „Реформе“ је усмјерен на реализацију пројектних рјешења за боље социјално стање и достојанственији живот свих грађана.

Како поручују, посебну пажњу ће посветити заштити интереса дјеце и посебно дјеце у социјалном ризику (сиромаштву), осигураће перспективу младима који су вољни усавршавати се, „радити, поштовати и својим знањем и стручношћу залагати се за бољи живот грађана и напреднији друштвени систем и обезбиједити пензионерима достојанствену старост“.

Иницијатор „Реформе“ је Александра Шофранац из Бара запослена у "Црногорском институту за развој пословних система" д.о.о. Подгорица као извршни директор и стручни организациони консултант за имплементацију пројекта реформе и стандардизације јавног и приватног сектора.

„Не само као креатор пројекта Реформе јавног сектора већ и као независна грађанка Бара и Црне Горе, као родитељ, пријатељ и особа која вјерује у вриједност свог народа, осјећам друштвену одговорност да уђем у борбу против деценијски постојећег партократског система и постављању новог на темељима деполитизације јавног сектора“ – казала је Шофранац.

Како је најавила у изјави за наш портал, она и њени сарадници ће настојати да дају истински допринос да Црна Гора и Бар буду дом сваког грађанина у коме ће сви имати једнаку шансу да сходно свом знању, способностима и стручним квалитетима, заслуже свој кутак и учине га друштвено и лично сврсиходним за добробит цјелокупне заједнице а не само уских личних и партијских интереса извршне власти и опозиције.

-Носилац Изборног програма УСГ “Реформа“ је пројект „Реформа локалне самоуправе , јавних предузећа и установа“ који нас је и покренуо на активност учешћа на локалним изборима 2018. Којег год питања или проблема заједнице смо се дотакли увидјели бисмо да је узрок нестручност, неспособност, неорганизованост и неажурност рада Јавне управе, локалних самоуправа или јавних предузећа и установа и све док се не спроведе стручна, непристрасна и правична реформа друштвеног система, немогуће је трајно ријешити било који проблем у коме се налазимо као друштво и огромну кризу у којој се налазимо појединачно као градјани и сваким даном срљамо све више у сиромаштво – стоји у изјави Алексанре Шофранац.

Политичке структуре, наводи даље, манипулишу грађанима кроз националне и политичке ставове „ јер је то једини начин да опстану и владају кроз нашу међусобну мржњу и неслагање притом не чинећи ниста за народ осим за ускопартијске и личне интересе својих лидера и функционера“.

„Зар не треба да се запитамо сви за кога и зашто дајемо глас?
Што су урадили за народ они који опстају задњих 30 година и живе лагодно на рачун грађана?  Што намјеравају и каква пројектна рјешења пласирају нове партијске структуре основане од стране младих људи који немају дана радног стажа ни стручности осим голог образовања и жеље да живе као и политички предходници на наш рачун? Запитајте се од чијег новца се праве скупе изборне кампање а народ живи на ивици сиромаштва, проси и умире од глади? Запитајте се ко улаже новац у оснивање нових политичких странака, чији су они пијуни и са којом намјером?

Вјерујете ли да неки странци улажу новац у политичку партију у другој земљи да би они радили за добробит народа или ти инвеститори очекују да им се као у свакој трговини врати бар дупло и од чијег новца ће вратити дуг ако им дате повјерење и глас ?

Запитајте се жели ли ико од њих реформу система јер она подразумијева огроман рад, знање, стручност и одговорност за мјесецна примања и изузеће свих „бенефита“ које су до сада имали људи у систему , да не говоримо о могућности враћања дугова за које су се задузили како би досли ту гдје јесу? „ – наводи Шофранац.

Подвлачи да су „државна управа, локална самоуправа и јавна предузећа и установе користећи правне празнине, прилагодјене систематизације кроз партијски и политички утицај, годинама прибјегавале нерационалном запошљавању политички подобог али нестручног и некомпетентног кадра што је довело до инстутиционалне кризе и лоше финансијске ситуације која је дугорочно неодржива јер се на рачун грађана из буџета годишње издваја на стотине хиљада евра за плате запослених који нису сврсиходни, осим сто власти и опозицији у њиховој борби доносе гласове“.

„Кроз већ израђен и спреман пројекат „Реформа локалне самоуправе , јавних предузећа и установа“ у Општини Бар током изборне кампање УСГ„Реформа“ Бар ће понудит свим општинским одборима кандидованих партија и НВО које буду усле у изборну кампању, на усвајање Заједничку платформу о принципима и начину имплементације Акционог Плана стратегије реформе и имплементације пројекта.

Имплементацијом пројекта „Реформа“ би дошао крај старом систему запошљавања и рада свих јавних институција и након спроведене реформе сваки грађанин би имао могућност да кроз доказану стручност, знање и способност добије адекватно радно мјесто условљено захтјевима новог стандардизованог система кроз нове систематизације свих радних мјеста и то које изискују захтјеви ISO стандарда (уску стручност, знање и способности, конкретно радно искуство, појединачне одговорности праћене законским оквирима, стручне и личне компетенције), те би посао добили способни а не партијски подобни!

Посебан нагласак се ставља на преузимање личне тј.појединачне одговорности на свакој руководећој позицији (предсјденик, потпредсједник, секретар секретаријата, начелници, директори...)које су предвиђене за партијска намјештења кроз стриктно прописане процесе и процедуре и законске оквире и кроз законом регулисане казнене одредбе, те се онда нестручни не би олако прихватали тих позиција.

То подразумијева да ће свака партија у својој структури морати да има тим стручних људи који би , у случају да добију гласове бирача, морали да исуњавају услове и захтјеве кроз нове систематизације радних мјеста које не би могли да креирају по својој мјерии, у супротном приоритет би имала партија која је на ранг листи изнад.

Финансирање партија (опозиција) би регулисали на основу реализације њихових роком условљених програма и планова и били би финансирани из буџета само за одрађене пројекте и постигнућа, не само зато што постоје и баве се истражитељским критиковањем а притом исти теже ка моћи и власти без структуре која би било шта унаприједила већ би увелико назадовала досад урађено и постигнуто .

Пројект „Реформа“ је креиран тако да нема запошљавања новог кадра након избора и нико не остаје без посла у постојећем систему већ да се задржава постојећи кадар до завршетка процеса имплементације и одрађеног праћења и оцјењивања запослених и ово је значајно јер у систему већ постоји структура која познаје процесе и која би се у процесу стандардизације система, праћењем и оцјењивањем продуктивности и способности у процесу рада, исфилтрирала и издвојила тај квалитетан кадар од оних који су непродуктивни или немају адекватне способности да обављају одређене послове .

Тако би спровели процес рационализације и повећање ефикасности рада запослених и уједно знатно растеретили буџет, од чега би тај до сада расипани новац могао да иде на бескаматне кредите за самозапошљавање и отварање нових радних мјеста покретањем производње у неким од угашених фирми којих само у општини Бар има око 18 и са чијим гашењем је без посла остало 7.000 радника хранилаца породица, те би се повећао прилив новца од пореза и доприноса у буџету, а смањила би се стопа незапослености.

Тако да и они који нису показали стручност и способности у јавном сектору имали би шансу да раде у приватном сектору.

Имплементацију пројекта би пратиле измјене и допуне сета закона (има их око 28 од којих је кључни Закон о државним службеницима и намјештеницима ) који су уско везани за рад државних институција и установа и препуни су неусагласености, конфликта интереса и недостатака.

Позивамо све слободне самомислеће грађане не само да нас подржите потписом и гласом већ да се придруже са својим знањем и стручношћу да заједно спроведемо реформу и пројектиним рјешењима изградимо нови правични систем како локалне самоуправе тако и комплетног државног система. Само уједињени можемо створити бољи живот нас Барана и свих грађана Црне Горе, вратити изгубљене вриједности и створити насљеђе за будуће генерације. У супротном чека нас поредак у коме ћемо се и овог биједног битисања сјећати као лијепих времена.

Ако смо дозволили да доведемо себе до оваквог партократског и уско пристрасног државног система , немамо право да дозволимо да и наша дјеца живе у условима истог – закључује Александра Шофранац, уз поруку РЕФОРМЕ „Подржи...за боље данас...за сигурно сјутра!“ На теби је...

Коментари
Banjo
Banjo: Au, koja je sad ova opcija ?
05.03.2018 12:55
Данијела
Данијела: Лијепо. Жене то могу и морају !!! Само направите лијепу процјену да се не расипају гласови јер од тога само ДПС профитира.
05.03.2018 13:22
Makedonsko Naselje
Makedonsko Naselje: Ovu listu je Barski DPS osnovao da ugroze Cakana i njegovu gradjansku listu. Znamo našu komšinicu Šofranac čist kadar i produkt DPS-a. Samo je pitajte svih ovih godina za koga je bila i kome je davala glasove. Velika Crnogorka koja se klela u Mila, nezavisnost i sve ostalo. Neće Barani nasjesti na ovaj polu produkt Barskog DPS-a.
05.03.2018 13:57
Zankovic
Zankovic: Da, mirise na rezimsku podvalu. Prije ce biti da igra za Cakana. Mada, Cakan ili DPS isto je to. Zato opozicioni biraci ne pecajte se na ove zamke...
05.03.2018 14:22
Gero
Gero: Najgrdji su mi botovi i kriticari koji pljuju vlast, a od golog straha ne izlaze na izbore, pa kad opozicija ne pobijedi onda pljuju opoziciju i izigravaju velike Srbe i velike Crnogorce, a u sustini takvi rade za DPS , ko svjesno, a ko nesvjesno. Mnogi su i na platnom spisku tajne policije.
05.03.2018 15:22
роџер
роџер: Нажалост све ове лијепе идеје су у нашој политичкој збиљи чиста утопија ? Јер овдје нико ником не вјерује и зато се све што је ново дочекује на нож иобавезно траже скривене намјере. Подршка за Сандру и срдачан поздрав !
05.03.2018 16:55
Vucko
Vucko: Sandra samo naprijed ne osvrci se na zlurade komentare ,jednako se u ovoj zemlji cuda nista ne moze promijeniti pa se makar zabavljaj
05.03.2018 18:57
Kontador
Kontador: Tako je Aleksandra,samo napred sa svojim idejama,svi koji te poznajemo vjerujemo u tvoje poglede na sve ovo...REFORMAAAAA!!!
05.03.2018 19:10
Miki Crnogorac
Miki Crnogorac: Samo Popjeda Aleksandra 👍👍
05.03.2018 19:59
CONTE
CONTE: SANRA JE OK...PROTIV DPS-A...CAKAN I DPS JEDNO..NAPRED SANDRA UZMI GLASOVE DPS-U,
06.03.2018 00:23
Kukavičje jaje
Kukavičje jaje: Klasično DPSovo kukvičje jaje.Dpsovka ali klasična.Ko na ovo nasjedne dva grama mozga nema.
12.02.2019 20:40
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar