Ћирилица Latinica
29.11.2019.
Хроника

Хајдучија АНБ-а и МУП-а: Држављанства дијеле по лојалности, за законе не хају

Аутор: Редакција 16 Оставите коментар

Агенција за националну безбједност (АНБ) и полиција настављају са незаконитим активностима када су у питању мишљења о (не) подобностима грађана за остваривање основних права.

Агенције јављају да се Омбудсману, посредством адвоката из Бара, обратио страни држављанин, којем је црногорско држављанство ускаћено због мишљења Агенције за националну безбједност (АНБ) - представници те институције нису дали сагласност да се том држављанину да црногорско држављанство јер постоје “сметње из разлога безбједности земље”

Министарство унутрашњих послова (МУП) повриједило је право на добру управу и правну заштиту страном држављанину који је од тог ресора тражио црногорско држављанство.

То је закључак замјенице заштиника људских права и слобода (омбудсмана) Зденке Перовић.

Нечињење надлежног органа у ситуацији када је то поступање јасно прописано законом, тврди Перовићева, представља примјер лоше управе.

У мишљењу Омбудсмана наводи се да је Управни суд, по тужби тог држављанина, два пута обарао одлуку Министарства, јер није детаљније појашњено о којим сметњама је ријеч.

“Указујући првостепеном органу (МУП) да је повриједио закон на начин да се морају конкретизовати разлози и дио образложења зашто је XX неподобан за добијање држављанства, налажући том органу да у поновном поступку исправи недостатке у поништеном рјешењу”, каже  се у извјештају Омбудсмана.

Из Министарства су Заштитнику одговорили да АНБ мишљење сачињава на основу извршене безбједности провјере лица подносиоца захтјева и да прикупљени подаци, сходно Закону о тајности података, представљају тајне податке којима је приступ ограничен и може се остварити на начин и под условима утврђеним тим законом, прописима донесеним на основу њега и међународним уговорима које је закључила Црна Гора.

На примједбу страног држављанина да други пут није добио рјешење, из МУП-а је одговорено да “поменуто рјешење исти може преузети у Подручној јединици за грађанска стања и личне исправе Бар”.

Омбудсман, међутим, тврди да је МУП рјешење морао доставити подносиоцу захтјева.

Перовићева је закључила да је Министарство у извршавању пресуда Управног суда доносило истовјетна рјешења, не поштујући наведена правна схватања и примједбе Управног суда, иако је, сходно Закону, на то било обавезно.

“У том смислу Министарство је било дужно да у складу са својим управно-правним овлашћењима, сагласно Закону, поступи по пресудама Управног суда и у законом прописаном року донесе нову одлуку поштујући примједбе и правна схватања суда”, пише у мишљењу омбудсмана.

“Тако да је поступање управног органа у конкретном случају по мишљењу Заштитника примјер лоше управе”, појаснила је она.

Министарству је тим документом препоручено да подносиоцу захтјева достави рјешење, у складу са Законом и да у свом будућем поступању у потпуности поступа по пресудама Управног суда и води рачуна о поштовању начела добре управе.

Мора се имати заштита и од мишљења АНБ-а

Перовићева тврди да то што Агенција није могла конкретизовати мишљење - не може бити оправдање за непоступање по примједбама и правним схватањима Управног суда и да је МУП имао могућност да тражи детаљније мишљење АНБ-а.

“Према мишљењу Заштитника, не улазећи у меритум мишљења Агенције... акт Агенције не може бити недоречен и врло формалан, и да не садржи довољно елемената на којима темељи мишљење. Непостојање детаљног образложења не може потцијенити значај система безбједносних мјера којима се врши заштита националне сигурности, али се исти не могу користити на начин који ствара стање правне несигурности, односно предвидљивости у погледу обавезе сваког лица да прилагоди своје понашање законској норми”, појаснила је она.
Према пракси Европског суда за људска права, наводи се у мишљењу, “морају постојати мјере заштите којима ће се обезбиједити да се дискреционо право које је дато извршној власти врши у складу са законом и да се не злоупотребљава”.

“Појединац мора да буде у могућности да оспори тврдњу извршне власти о угрожености националне безбједности”, стоји у мишљењу.

Коментари
Zaim
Zaim: Mora država da se čuva od vas dođoša i agenata Beograda i Moskve
29.11.2019 09:05
volujica
volujica: Dosta njih sto ga imaju treba im ga oduzeti,jer ne postuju ni himnu ni barjak crnogorski.Nase ustanove su potpuno u pravu i nastavite tako.Montenegrino "Zauvjek"
29.11.2019 09:23
Zoran
Zoran: A ti bi Zaime da nam provuces malo Tursku I Saudijsku Arabiju I da se od njih ne sacuvamo u vecinski pravoslavnom Baru..
29.11.2019 09:36
Za zorana
Za zorana: Sto mislis ti zorane da malo povuces ovog Zaima za kurblu ali prvo operi te sporkave ruke.
29.11.2019 11:17
Vlado
Vlado: Banda udbaška, sudiće im se brzo i surovo
29.11.2019 11:18
Genci
Genci: Ne mozhe ne prijateli Crno Gore da dobiješ drzhaflanstva
29.11.2019 11:20
Cetnik
Cetnik: Poturice mirni
29.11.2019 11:47
Јаков
Јаков: Генци, и остали окупатори, ако вам се не свиђа што је Црна Гора српска земља идите одавде, овдје су једино Срби старосједиоци.
30.11.2019 08:17
volujica
volujica: Jakobe i tebi slicni,opancice na noge ,sajkacu na glavu pa pravac za velju"srbiju"Marvo ljucka.Montenegro za sve koji ga vole i postuju,Crna Gora Zauvjek!!!
30.11.2019 10:02
Vasilije
Vasilije: Takav diskriminatorski stav,da neko procijeni podobnost za dobijanje državljanstva je neprimjerena i sramna. Bilo ko ako je neprijatelj ove države treba biti procesuiran a ne ocjenjivan od ostrašćenih spodoba. Treba se potsjetiti kako su za tri decenije,po slobodnim procjenama proglašavani nepodobni (bilo po pripadnostima partijskim,bilo po nacionalnim i vjerskim etiketiranjima).
30.11.2019 11:16
Јаков
Јаков: Волујице, ћути смећарошу дођошки. Овдје у српском Бару важе српска правила.
01.12.2019 12:57
volujica
volujica: Peta sam generacija,pa izracunaj jesam li"Dodjoski"Montenegrin zauvjek!!
02.12.2019 08:49
Za. Volujicu
Za. Volujicu: Dobar si momak samo ti zamjeram sto se pravdas raznim basibuzucima kolko si kolena u gradu pod rumijom mi smo ovde svoji na svome sto se nebi moglo reci za ove iz,, Grada '' irvase ili sarplanince. A ovo smece sto je pocelo da se javlja ovih dana a potpisuje se ka Jakov nemoze bit srbin jedino neki nakalemljwni katolik koji se izgubio u prostor pa nezna ni koje ni stoje. Pozdrav za Volujicu i sve dobronamjerne bez obzira koje vjere bili a ovi cetnici i pocetnici nega ga puse ali samo na otvoreno da ne plate kaznu. Da je vjecna.
02.12.2019 15:02
Zdenka
Zdenka: Volujice da nisi iz Švedske?
02.12.2019 15:21
za Zdenka
za Zdenka: Iz tudjemila.
02.12.2019 17:08
volujica
volujica: Nemoj drugi da pisu u moje ime,bila si blizu Zdenka,iz Danske se javljam,pozdrav za sve citaoce!
02.12.2019 18:35
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar