Ћирилица Latinica
18.07.2018.
Хроника

Бар и даље "оаза" за шверц цигарета

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Управа царина је за пола године заплијенила близу пола милиона еура вриједности шверцованих цигарета, а највише кријумчарења цигарета и других акцизних производа регистровано је на најфреквентнијим граничним прелазима

Из Управе царина саопштили су Побједи да су најфреквентнији прелази Добраково, Лука Бар, Шћепан Поље, Божај, Кула, Сукобин, Враћеновићи, Илино брдо и Дебели бријег.

Влада је због пада легалне продаје цигарета за 35 одсто предложила да се од септембра врати акциза на дуванске производе са 40 на 30 центи по паклици.

У првој половини ове године службеници Управе царина спријечили су 104 случаја шверца и заплијенили 4,4 милиона комада цигарета у вриједности од 454,39 хиљада еура.

У истом периоду је у девет случајева заплијењено 444 килограма резаног дувана, пише Побједа.

„Издато је 75 прекршајних налога у укупном износу од 18 хиљада еура и поднијето 14 кривичних пријава“, навели су из Управе царина.

Они су подсјетили да су прошле године заплијенили 85,9 милиона комада цигарета у вриједности 4,3 милиона еура, око 252 килограма резаног дувана вриједног 2,16 хиљада еура, изрекли 176 прекршајних налога у укупном износу од 35,9 хиљада еура и поднијели осам кривичних пријава.

Додаје се да су кријумчарење дуванских и других акцизних производа идентификовали као један од значајних ризика за појаву сивог тржишта и у том правцу фокусирали царинске контроле.

„Мобилни тимови Одсјека за сузбијање кријумчарења спроводе појачане контроле на граничним прелазима и у унутрашњости царинског подручја, а појачане су контроле акцизних обвезника и других учесника на тржишту с циљем јачања фискалне дисциплине“, казали су из Управе царина.

Како су навели, они спроводе надзор над пословањем привредних субјеката и доприносе увођењу фискалне дисциплине и поштовању прописа.

У Министарству финансија кажу да се самим смањењем акцизе не може сузбити сиво тржиште и да треба да се у борбу укључе сви расположиви инструменти.

Они сматрају да је потребан системски концепт борбе против сиве економије, а њега није једноставно креирати и још га је теже спровести, па је због тога сива економија, у мањем или већем обиму, присутна у свим економијама на свијету.

„На примјеру акциза на дуванске производе видјели смо како се сива економија, попут воде, разлива у све пукотине, па и у оне које настају ако се пореска политика посматра сепаратно, а не као композитни елемент укупне економске политике, уз ефикасну примјену механизама правне државе“, казали су из тог ресора и додали да је борба против те, сада већ хроничне појаве, приоритет Владе.

Они су навели да је формирана комисија на чијем је челу потпредсједник Владе, а која треба да координира рад различитих органа како би њихови ресурси, организовано и по јединственом плану, били у функцији ограничавања и неутралисања сивог пословања.

„Треба имати у виду да се не ради само о репресивном обрачуну са незаконитошћу, него и о системском стварању простора за прелазак сиве у регуларну економију“, објаснили су из Министарства.

Економски аналитичар Предраг Дрецун Побједи је казао да се сива економија не може сузбити само репресијом, ако су разлике у цијенама цигарета велике.

„Једини начин да сиво тржиште нестане је да разлика у цијени легалних и илегалних цигарета буде таква да не мотивише на кријумчарење“, рекао је Дрецун.

Он је предложио да се размисли о додатном смањењу акциза, констатујући да је упитно да ли треба подстицати потрошњу цигарета са аспекта здравља популације.

„Постоје елементи сивог тржишта које све државе толеришу, јер би у случају елиминације дара била већа него мјера, пошто велики број људи живи од тога“, казао је Дрецун и додао да 30 одсто свјетског бруто домаћег производа (БДП) долази са сивог тржишта.

Извор: Мондо

Коментари
bole
bole: Samo još da potpiše ovi Nidam, posle ga apsite.
18.07.2018 10:59
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar