Ћирилица Latinica
16.01.2019.
Хроника

Два лица осумњичена за утају пореза од 326.000 евра

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Полицијски службеници Одсјека за сузбијање привредног криминалитета расвијетлили су коруптивно кривично дјело и с тим у вези су државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Бару поднијели посебан извјештај, као допуну кривичне пријаве, против:- И.П. (44) из Босне и Херцеговине са привременим боравком у Будви, овлашћеног лица у правном лицу „МОНТЕР.ИНГ“ д.о.о из Бара,- Б.Б. (36) са Косова и Метохије који је оснивач и извршни директор ове фирме и- правног лица „МОНТЕР.ИНГ“ д.о.о, због постојања основане сумње да су починили кривично дјело утаја пореза и доприноса у стицају са коруптивним кривичним дјелом злоупотреба овлашћења у привреди.

Из Управе полиције је саопштено да су ова лица, како се сумња, починила кривична дјела на начин што су као одговорна лица у правном лицу „МОНТЕР.ИНГ“д.о.о, са намјером избјегавања плаћања пореза и припадајућих пореских дажбина, неоправданим и недокументованим подизањем новца са жиро рачуна прикрили остварене приходе у временском периоду 2015, 2016. и 2017. године, односно приливе новчаних средстава на жиро рачун предузећа „МОНТЕР.ИНГ" д.о.о.

Осумњичени су у том смислу, сумња се, прикрили релевантне чињенице које су битне за утврђивање пореских обавеза, чиме су прибавили себи корист на начин што су, супротно правилима финансијско књиговођствене евиденције и привредног пословања, прикрили и незаконито присвојили имовинску корист.

Осумњичена лица конкретно, сумња се, нису обрачунала и пријавила доспјеле обавезе за пријаву и плаћање ПДВ-а Пореској управи у износу од 203.045 евра.

Такође они нису, сумња се, пријавили порезе и доприносе на остала лична примања у износу од 110.182 евра и порезе на добит правних лица и порезе на дивиденде у износу од 13.225 евра.

Укупна штета проузрокована овим кривичним дјелима по Буџет Црне Горе, како је утврђено на основу анализа и вјештачења документације који су извршени у периоду од подношења кривичне пријаве у јулу 2017. године до 14.01.2019. године када је и поднијет посебни извјештај, износи тачно 326.452 евра. 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar